Vocals mixen: De 7 geheimen die je nog niet wist

Vocals mixen | Blog SkillsUni

Hoe kan ik mijn vocals mixen als een professional?

Vocals mixen De 7 geheimen SkillsUni

Heb je ooit moderne hit gehoord waarvan het vocal mixen niet goed is gegaan? Waarschijnlijk niet. Als je vocalen in een track niet geweldig klinken, kan dit een track vaak breken en minder goed maken. Ook al weet je dit, vocals mixen wordt hierdoor niet makkelijker.

Vocals mixen is lastig. Ze zijn vaak het luidst en meest aanwezig in een mix, waardoor er weinig ruimte is om hierin fouten te maken. Omdat we zo bekend zijn met het geluid van de stem van een mens/persoon, merken we snel wanneer er iets niet klopt of niet natuurlijk klinkt.

Als je moeite hebt met vocals mixen, hebben we hier een aantal punten waarmee je kan beginnen. Lees verder om erachter te komen hoe jij jouw vocals als een professional kan laten klinken.

1. Start met vocals mixen vanaf de start

Het begin van een mix kan je zien als een leeg canvas, net zoals een schilder dat heeft met een schilderij. Welk element je ook als eerste toevoegt, heeft alle ruimte ter wereld. Je hoeft het niet aan te passen en te mixen, omdat er geen ander element aanwezig is waarmee het hoeft te concurreren

Maar als je door het mixproces gaat, vult de ruimte zich op. Nieuw toegevoegde elementen zullen in de weg komen te zitten met anderen, dus EQ je deze om ze bij de rest van je mix te laten passen. Het effect?

Deze elementen zullen meestal dunner klinken dan degene waarmee je bent begonnen. Dit maakt de volgorde waarin je mix cruciaal. De vocals mixen is dan ook iets waar je niet te lang mee moet wachten. Als je de fader omhoog trekt en beseft dat er geen ruimte is voor vocalen, heb je vaak heel veel hoeveelheden EQ nodig om het probleem op te lossen.

Het resultaat? Het belangrijkste element in je mix klinkt dun en hard. Breng het vocals mixen daarom meer naar voren in je mixsessie. Op deze manier vorm je de rest van je mix eromheen. Je zult eindigen met een vocal die vol en aanwezig is, zonder veel gebruik te maken van plugins.

2. Verwerk ze in het geheel

Vocals mixen solo knop SkillsUni

De soloknop is je vijand. Waarom? Omdat mixen draait om context. Dit geldt dus ook voor het vocals mixen. Het doel is om jouw tracks samen goed te laten klinken. Maar door gebruik van solo-knop verdwijnt deze context. Wat het bijna onmogelijk maakt om goede beslissingen voor jouw mix te nemen.

Als je een bepaald element in je mix in solo speelt, zul je vaak niet goed horen hoe het zich verhoudt tot de rest van je mix. Dit kan ertoe leiden dat je beslissingen neemt die lijken alsof ze je mix verbeteren, maar in de context met de rest van je mix juist slechter klinken. Vermijd daarom de soloknop bij het vocals mixen. Maak in plaats daarvan aanpassingen en beslissingen wanneer alles zich samen afspeelt.

In eerste instantie kan dit moeilijk zijn, omdat het lastig is om subtiele/kleine veranderingen te horen wanneer er 50 elementen tegelijk worden afgespeeld. Herinner jezelf eraan dat het vermijden van de soloknop tot betere mix beslissingen leidt.

3. Gebruik van Pre-Delay tijdens vocals mixen

Reverb is helemaal terug. Het probleem met reverb is echter wel dat dit het een vocals mixen moeilijker kan maken omdat ze hierdoor meer op de achtergrond gaan zitten. In de meeste gevallen wil je namelijk dat de stem vooraan en centraal in de mix zit. Dus wat doe je? Pre-Delay toevoegen.

Pre-delay is een parameter die je op de bijna alle Reverb plug-ins zult vinden. Als je het omhoog zet, wordt de reverb van de droge stem met een korte vertraging gescheiden. Het effect? Je hoort de ruimte en dimensie die de reverb toevoegt, maar de vocal zal mooi vooraan en centraal in track staan.

4. Gebruik de juiste De-Esser tijdens vocals mixen

Je kunt geweldige mixen maken met vrijwel alle tools (inclusief de standaard plug-ins in je DAW). Er zijn echter uitzonderingen. De-Essing is er een van. Het vinden van de juiste De-Esser is cruciaal. Slechtere versies zullen je zang saai en plat laten klinken.

De betere De-Essing plugins zullen de sibilance (“s” of “sh” geluid) onder controle houden terwijl ze helderheid en aanwezigheid behouden. Mijn favoriet is de DeEsser van Waves. (Vergeet niet – je kunt sibilance ook handmatig onder controle houden door gebruik van automation, hoewel dit effectief is, is dit is meestal wel heel tijdrovend.)

5. Vermijd ultra-snelle attack tijden

Snelle attack tijden zijn verleidelijk. Veel mixers houden hiervan, omdat ze de dynamiek van een nummer heel strak onder controle houden. De nadelen zijn echter groot. Snelle attack tijden vernietigen de punch en impact.

Ze kunnen de energie uit een vocal performance halen, waardoor een nummer gedempt en ver weg klinkt. In de meeste gevallen wil je dit niet gebruiken voor zang. En als je problemen hebt om een stem  door een mix te laten krijgen, kan het helpen om de attack op je compressor te vertragen.

6. Vertrouw niet teveel op compressie alleen

Compressie is vaak niet genoeg om een geweldige vocal mix te bereiken. Sommige woorden en zinnen kunnen nog steeds verloren gaan in de mix, waar in andere gebieden de compressie misschien te agressief klinkt. Hoe dan ook, als je alleen maar op compressie vertrouwt, kom je vaak tekort. Maar wat is dan een betere strategie?

Gebruik compressie in combinatie met automation. Ga in het mixproces tot 8090 procent te werk met compressie te werk en gebruik automation om de uiteindelijke klus te klaren. Beide zijn essentieel in dit verhaal.

7. Luister goed naar ademhalingen en andere geluiden in een vocal opname

Ik hoor in veel nummer vaak vocalen die BIJNA geweldig klinken. Er is goed gebruik gemaakt van EQ, ze klinken gebalanceerd, de effecten zijn goed gedaan en ze zijn niet dood gecompressed.

In deze gevallen is het probleem niet de vocal, maar de elementen die het in de weg zit. Compressie kan allerlei storende geluiden naar voren brengen, waaronder ademhalingen, klikken, gerommel. De beste mixers verwerken deze geluiden op de juiste manier.

Als de ademhaling te luid is, draai deze dan omlaag totdat ze op een redelijk niveau zitten. Verwijder deze niet helemaal, vaak zijn ze een cruciaal onderdeel van een vocal performance. (Een grote ademhaling voordat een refrein begint kan bijvoorbeeld spanning toevoegen en de luisteraar voorbereiden op wat komen gaat.)

Conclusie

Als ik je aandacht nu nog steeds heb, ben je goed op weg om jouw vocals als een professional te kunnen mixen. Voor komende vrijdag ga ik een video maken met alle vocal mixing tips die ik hier behandeld heb. In deze video laat ik  je zien hoe je deze tips kunt toepassen in je DAW, zodat je het geluid van je vocals meteen kunt verbeteren.

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!