Top 10 fatale EQ fouten waarvan je niet weet dat je ze maakt

EQ fouten | SkillsUni blog

Waarom je deze EQ fouten wilt vermijden.

EQ is het belangrijkste hulpmiddel bij het mixen van je muziek. Het maken van EQ fouten wil je dan ook altijd voorkomen. Het beheersen van deze tool is de sleutel tot het maken van heldere en grotere tracks. EQ fouten zijn snel gemaakt en zal je snel op het pad brengen naar slechtere mixes.

Dus hoe leer je EQ te gebruiken als een professional en misschien nog wel belangrijker; hoe voorkom je EQ fouten? Begin met het verbreken van slechte gewoontes.

De volgende EQ fouten zullen zullen je tracks eerder kapot maken dan dat ze ergens goed voor zijn. Vermijd deze EQ fouten en je bent goed op weg om tracks te maken die professioneler klinken!

1. Wees niet te bang

Sommige mixers zeggen dat je een EQ nooit meer dan 3dB zou moeten boosten bij een bepaalde frequentie. Volgens hen is dit één van de ergste EQ fouten die je kunt maken. Maar de waarheid is dat je soms moet doen wat de track op dat moment nodig heeft. Ook als dit betekend dat je 20dB aan hoge frequenties moet toevoegen aan een kick.

Doe wat nodig is om het geluid te bereiken waar je naar op zoek bent (ook als anderen zeggen dat dit één van de EQ fouten is).

2. Teveel filters gebruiken

Veel producers zetten standaard een high-pass filter op elke track. De resultaten zijn vaak een verbetering, het lage frequentie gebied creëert en levert meer ruimte voor de kick en bas om door te komen. Toch is er een reden waarom ook deze techniek gezien wordt als één van de EQ fouten.

Door op elk kanaal een high-pass filter te zetten, worden vaak ook lage frequenties weggehaald die niet in de weg zitten. Dit zijn de lage frequenties die je juist wilt behouden, omdat het ‘body’ aan je mixen toevoegt. Als je deze frequenties weghaalt, kan het lage frequentie gebied helderder en cleaner worden, maar zullen je tracks minder vol klinken.

En het meeste riskante deel? Door met een EQ frequenties weg te filteren aan het begin van een mix, weet je aan het einde nooit wat je mist in een mix omdat je het in de eerste plaats nooit hebt gehoord. Echter, als er in het lage frequentiegebied iets in de weg zit, probeer het dan weg te halen met een EQ. Zit er niets in de weg? Laat het dan met rust. Je mixen zullen daardoor beter en voller klinken.

EQ Fouten

(Fabfilter Pro Q2 met high-pass filter)

3. Het middelste frequentiegebied negeren

Als mixers zijn wij vaak geobsedeerd over het bereiken van een mix met een diepe bas en kristalheldere hoge frequenties. Maar we negeren vaak de frequenties daartussenin. Dit is dan ook één van de EQ fouten die je kunt maken en het ironische hieraan is dat we voorbijlopen aan het meest belangrijke…

De ‘midrange’ is waar de kern van de meeste instrumenten ligt. Het is ook waarvoor onze oren het gevoeligst zijn. Tot slot, het is het deel van het frequentiespectrum dat het meest consistent en hoorbaar is op verschillende geluidssystemen.

“De midrange is waar het ‘hart’ en de ‘ziel’ van de muziek liggen. Het is waar je de echte emotie voelt die iemand probeert over te brengen met een instrument of zijn/haar stem … ” De frequenties in het midrange zouden een prioriteit moeten zijn tijdens het mixen, niet een bijzaak. Besteed daarom meer tijd en focus aan de midrange.

4. Een EQ gebruiken zonder reden

Één van de bekendere EQ fouten die je kunt maken is dat je problemen op probeert te lossen die er niet zijn. Mixen lijkt vaak ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Het hele proces kan opgedeeld worden in vijf stappen:

  1. Je hoort een probleem bij een geluid
  2. Je bedenkt verschillende manieren om dat probleem op te lossen
  3. Je past de mogelijkheden toe en probeert het probleem op te lossen
  4. Je bepaalt en luistert of je het probleem al hebt opgelost of niet
  5. Is het probleem opgelost? Dan ga je door naar het volgende geluid waar je een probleem hoort en start je weer bij stap 1.
    Is het probleem niet opgelost? Dan begin je weer bij stap 2 voor hetzelfde geluid.

Als je gaat EQ’en, moet er altijd een probleem zijn (stap 1). Anders is het gevaar namelijk aanwezig dat je problemen probeert op te lossen die niet bestaan.

Voordat je wil gaan mixen met een EQ, vraag jezelf af: welk probleem probeer ik hiermee op te lossen? Als je geen antwoord op deze vraagt hebt dan is er geen reden om een EQ te gebruiken.

5. Context negeren

Het doel van mixen is om tracks goed samen te laten klinken. Het probleem is alleen dat veel mixers er niet op deze manier over nadenken en hierdoor verschillende EQ fouten maken. Ze concentreren zich op één element tegelijk en nemen zo al snel de verkeerde beslissingen.

Ze werken bijvoorbeeld aan de zang, spelen het in solo af en EQ’en het op zo’n manier dat deze op zichzelf geweldig klinkt zonder rekening te houden met de context van de rest van de mix.

In solo zul je nooit horen hoe de zang samen klinkt met de rest van je nummer/mix en dus zullen je beslissingen ervoor zorgen dat alleen de zang beter klinkt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je tracks slechter klinken als je de zang weer afspeelt met de rest.

Onthoud: het doel is om tracks goed samen te laten klinken. Om dit te doen, moet je alle elementen kunnen horen. Hoewel bepaalde elementen in solo afspelen soms prima is voor basis gebruik van EQ, doe je dit voor grootste gedeelte met de hele mix (zo voorkom je weer één van de EQ fouten). Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar het is een van de makkelijkste manieren om je mixen te verbeteren.

6. Problemen oplossen in de mixbus

Als je net als veel anderen bent dan voeg je een EQ toe aan je mixbus omdat je mix modderig klinkt en verwijder je de frequenties die je weg wil hebben. Probleem opgelost … toch? Dit is weer één van die makkelijk te maken EQ fouten.

De frequentieproblemen die je hoorde werden waarschijnlijk veroorzaakt door één element in je mix. Dus waarom zou je die frequenties uit elk spoor in je groep weghalen? Hoewel je het probleem waarschijnlijk hebt opgelost, heb je waarschijnlijk bij andere instrumenten deze frequenties ook weggehaald, terwijl deze niet perse weggehaald moesten worden.

Dit leid uiteindelijk tot een minder volle en sterke mix. Problemen met je mixbus oplossen zou je laatste optie moeten zijn. Zoek in plaats daarvan het element in je mix waar deze frequentie je stoort en gebruik een EQ op dat geluid. Dit levert uiteindelijk veel betere resultaten op en je houdt meer controle.

7. De ‘vergeet fase’

Voor je ritme gebruik je waarschijnlijk meerdere drumelementen. Stel je de volgende situatie daarom even voor: je wilt lage frequenties toevoegen, maar ongeacht hoeveel boost je ook toevoegt met je EQ , de snare klinkt nog steeds niet goed…

Wat is hier de oorzaak van? De snare is waarschijnlijk uit fase met een van de andere drumelementen. Het is dan ook één van de veel gemaakte EQ fouten om te denken dat een EQ dit probleem kan oplossen. De oplossing is echter vrij eenvoudig.

Door de ‘polariteit’ om te draaien zul je meer low-end krijgen. Vergeet niet om te controleren of er ook sprake is van ‘phase-cancelation’ vóórdat je een EQ gaat gebruiken. Als het in de lage frequenties vaak dun en niet vol klinkt, is de fase vaak de boosdoener.

8. Plaatsing van EQ

Het missplaatsen van een EQ is nog één van de EQ fouten die veel gemaakt wordt. Laten we zeggen dat je een zanger hebt opgenomen die tijdens het zingen regelmatig de microfoonstandaard beetpakte. Het resultaat? De opname heeft wat low-end gerommel.

Een compressor kent het verschil niet tussen dit gerommel en het algemene geluid van de stem. Als het gerommel de ‘threshold‘ van de compressor overschrijdt, wordt de hele track naar beneden gehaald qua volume.

Dus als de zanger de microfoonstandaard midden in een zin beetpakt, zal het algehele volume plotseling afnemen. Niet omdat er te hard gezongen is, maar omdat er gerommel in de opname zit.

Dit kan leiden tot een nummer dat stiller wordt op hele willekeurige, onmuzikale momenten. Je kunt je voorstellen dat dit vreemd gaat klinken. Het is dan één van de slechtste EQ fouten die je kunt maken om niet eerst een EQ toepassen voordat je een compressor gaat gebruiken.

Op deze manier wordt de compressor niet getriggerd door het gerommel in het low-end. Dit is slechts een van de vele dingen die worden beïnvloed op basis van waar je een EQ plaatst in de mix-chain op je kanaal.

9. Gebruik van EQ voor volume

Nog één van de veelgemaakte EQ fouten is het gebruiken van een EQ bij wanneer je problemen ondervindt bij het horen van een bepaald geluid of element. Als dat zo is, is er een eenvoudigere oplossing.

Probeer de volume faders voordat je een EQ gaat gebruiken. Veel problemen kunnen eenvoudig worden opgelost door bepaalde elementen toe of af te laten nemen in volume.

10. EQ gebruik voor het oplossen van de verkeerde problemen

Je hebt in een studio een zanger opgenomen, maar op bepaalde momenten in een nummer kwam hij te dicht bij de microfoon. Deze plekken zullen een iets ander geluid hebben, maar op andere plekken klinkt de opname prima. Wat doe je dan? Je zou een deel van het laag/middengebied kunnen weghalen met een EQ.

Hierdoor zullen deze bepaalde plekken van de opname beter klinken. Maar de plekken die al goed waren opgenomen, zullen uiteindelijk dun klinken. Multiband-compressie kan helpen bij het oplossen van deze problemen.

Zo voorkom je dat het ene probleem opgelost is, terwijl er een nieuw probleem ontstaat.

De traditionele EQ is ideaal voor het oplossen van problemen die gedurende het gehele nummer consistent aanwezig blijven. Maar als je te maken hebt met problemen die in de loop van het nummer telkens veranderen, is dit niet de beste optie. Probeer voor dit soort problemen multiband-compressie of een dynamische EQ. Deze tools zullen vaak betere resultaten opleveren.

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!