Producer Tip: 808s

808 kicks

Hoe vind ik de juiste 808s en hoe mix ik deze in mijn tracks?

808 samples zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de moderne producties. Ze worden gebruikt in alles van hiphop, elektronische muziek tot zelfs metal. Maar ze kunnen ook een uitdaging zijn om te mixen, vaak in de weg zitten met andere elementen, zoals je kick en bas. Als je ze niet goed verwerkt  binnen je track, kunnen ze een mix heel makkelijk muddy maken.

Ik ga in deze producer tip vrijdag jullie een aantal voorbeelden en tips geven hoe je het jezelf makkelijker kan maken om een 808 te mixen.

Sine Waves

Zoals vaak beweert wordt is dat veel “808s” van de bekende Roland TR-808 afkomstig zijn, terwijl dit vaak dus helemaal niet het geval is. Je kunt een goede of zelfs uitzonderlijke 808 maken met elke synth die een op zichzelf staande sine wave oscillator heeft waaronder Sylenth1, Massive en Serum, maar ook stock plugins als de ESX24 (Logic), Operator (Ableton) en de 3xOsc (FL Studio). Krijg dus niet het idee dat je beperkt moet zijn tot een Roland TR-808 om een geweldig “808” sound te krijgen. Wat het allerbelangrijkste is is dat je een 808 kiest die precies bij je track past.

Arrangement

Natuurlijk, om een ​​808 te hebben die precies bij je nummer past, moet je een arrangement hebben die daar ook zinvol en bruikbaar voor is.

Laten we zeggen dat je een meer clean subby 808 wilt hebben die opvalt. Zoals het nummer “Twisted” van Gorilla Zoe. Je zult merken dat deze track weinig elementen bevat. Door het lage en het midden frequentiebereik redelijk open te houden, kan de 808 goed doorkomen in de mix en opvallen.

Maar niet elke track heeft een arrangement met weinig elementen.

Als je gaat kijken naar het nummer “John” van Lil Wayne en Rick Ross. In deze track merk je dat de 808 veel klank heeft, en er zit een kick bij in die veel punch geeft. De 808 in deze track heeft niet zo heel veel sub. Het hebben van deze punchy kick helpt de 808 om door de mix heen te komen.

Een van mijn favoriete 808s zit in het nummer “6 foot 7” van Lil Wayne.

In deze track is de 808 door middel van distortion heel erg vervormd en krijgt hij door middel van arrangement met weinig elementen, de kans om een groot deel van het frequentiespectrum in te vullen. Deze distortion/vervorming is heel goed gedaan, want de 808 krijgt hierdoor een heel mooi karakter.

Mix technieken

Kies de beste 808/sample

Het heeft geen zin om een drol te polijsten. Maar als het gaat om 808s, is dat wel veel producers doen.

Als je met een slechte 808 sample werkt, maak je het jezelf moeilijker dan nodig is. Begin in plaats daarvan met de juiste ingrediënten te kiezen.

Zoek naar 808 samples die clean en punchy zijn. Luister naar vreemde boventonen en harde harmonische tonen. Het is beter om met een simpelere 808 te beginnen. Je kunt later altijd een karakter toevoegen aan je sound. Begin met een goede sample en de rest zal veel gemakkelijker gaan.

Mix rondom je 808

Veel mixers proberen hun 808 goed door de mix heen te laten komen door plugins toe te voegen. Meer low-end, distortion etc.

Maar wat meestal het geval is, is dat als je 808 niet goed doorkomt in de mix, dat waarschijnlijk komt omdat er andere elementen/instrumenten in de weg zitten.

Dit betekent dat je vaak betere resultaten krijgt door de 808 te laten, en in plaats daarvan andere instrumenten zo mixed dat ze mooi om je 808 heen zitten.

Als de 808 het lage frequentiespectrum domineert, heb je niet veel andere instrumenten nodig die ook lage frequenties bevatten. EQ de lage frequenties uit tracks die het niet nodig hebben. Veel voorkomende instrumenten die deze lage tonen bevatten zijn bass en synths. EQ’S met een low cut of hi-pass filter zijn in dit geval je beste vriend.

Geef de 808 ruimte om te ademen, hierdoor zal het zonder enige bewerking vaker beter doorkomen in je mix.

Voeg distortion toe

808s bestaan bijna volledig uit low-end frequenties. Dit is waarom ze lastig te mixen zijn.

Hoewel je ze misschien op grote monitoren/luidsprekers hoort, verdwijnen ze vaak op kleine luidsprekers die geen subfrequenties kunnen weergeven. Dus hoe zorg je ervoor dat je 808s goed doorkomen op laptops, oordopjes en telefoons?

Distortion!

Het toevoegen van distortion aan een 808 creëert harmonischen die het frequentiespectrum vergroten. Kleine luidsprekers kunnen deze wel afspelen, waardoor de 808 goed te horen is.

Hoewel deze techniek vaak goed werkt, wees wel realistisch. Bij het toepassen van distortion is subtiliteit de sleutel.

Overweeg Lengte

Vaak gaan 808’s te lang door. Dit kan ervoor zorgen dat ze de groove van een nummer helemaal verpesten. Als resultaat heb je dan vaak een boomy en modderig laag frequentiegebied.

Lengte is belangrijk. Zorg ervoor dat je 808s worden afgesneden voordat de volgende kick begint.

Tweak The Transients

Wat is de sleutel om 808s en kicks bij elkaar te passen?

Als je kick een scherpe attack heeft, heb je die niet nodig in de 808. Zorg er dan voor dat je van de attack van je de 808 weghaalt, en de twee zullen elkaar niet in de weg lopen. De kick zorgt voor de eerste impact, terwijl de 808 met de sustain de rest opvult. Je kan hiervoor sidechain-compressie gebruiken. Hier is hoe:

  • Voeg een compressor toe aan de 808.
  • Selecteer je kick bij de sidechain input van de compressor.
  • Zet de attack op zijn snelste waarde, zodat elke keer als de kick toeslaat, de 808 in volume op dat momentnaar beneden gaat.
  • Pas de release aan totdat de 808 na de impact van de kick op natuurlijke wijze terugkeert naar het volledige volume.

Als je dit goed voor elkaar hebt, zullen de kick en 808 perfect bij elkaar passen.

Met deze tips heb je wat meer inzichten in wat je nodig hebt om je 808s als een professional te mixen. Ik hoop dat deze tips jullie helpen en hoor graag hoe dit jullie heeft geholpen!

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!