Filter

Wat is een Filter?

Het meest voorkomende type is het low pass filter. Deze laat lage frequenties door terwijl de hoge tonen geblokkeerd zijn.

Wat maakt het zo aantrekkelijk? Nou, het kan levenloze of repetitieve geluiden een nieuw leven inblazen. Veel muziekproducties van vandaag zijn gebaseerd op samples, en samples op zichzelf kunnen een beetje saai zijn. Het invoegen van een gemoduleerd filter kan een gevoel van beweging toevoegen aan het geluid. Terwijl het door de frequenties van het signaal heengaat en onderweg de nadruk legt op anderen.

Dat is natuurlijk slechts een van de trucs die je kan toepassen. Als je een beter idee wilt krijgen van wat ze kunnen doen, moet je er iets meer over leren.

In feite worden filters op de een of andere manier in de meeste effecten aangetroffen. Elke keer dat je de toonkleur van een geluid moet wijzigen , is de kans groot dat er filters bij betrokken zijn. Als we bijvoorbeeld de hoge tonen van een reverb dempen, gebruiken we hiervoor een laagdoorlaat of plankfilter. Ook zijn toonregelingen op elektrische gitaren verbonden met filters die het signaal van de pickups vormen.

producer bezig met filter
 

 

De werking

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat een filter werkt door geselecteerde frequenties uit een geluid te verwijderen. Het meest voorkomende type is het low pass filter, dat, zoals de naam al doet vermoeden, lage frequenties doorlaat terwijl de hoge tonen zijn geblokkeerd. Welke frequenties zijn uitgefilterd, is meestal bepaald door een door de gebruiker definieerbare cutoff-parameter.

Daarnaast bieden de meeste low pass filters een resonantiecontrole. Ook wel bekend als ’emphasis’ of ‘Q’, resonantie zorgt voor een boost bij de geselecteerde cutoff-waarde. Sommige resonantiebesturingselementen kunnen hoog genoeg rondgedraaid zijn zodat ze zelf oscilleren en een sinusgolf produceren, waarvan de toonhoogte is bepaald door de afkapinstelling.

Deze combinatie van low-pass filtering en resonantie is verantwoordelijk voor een groot aantal bekende geluiden, variërend van de Kraftwerkiaanse ‘thwip’ tot de immer populaire kwekkende wah-wah. Op zichzelf kan een geschikt begaafd resonantiefilter allerlei andere wereldvreemde fluiteffecten produceren, zelfs zonder dat er een signaal doorheen loopt, een mogelijkheid die historisch in grote mate is gebruikt door Jean Michel Jarre en Rick Wright van Pink Floyd.

Soorten filters

Hoewel het low pass filter verreweg het meest voorkomt, zijn er een paar andere typen die u ook tegen kunt komen. Een high pass filter voert precies de tegenovergestelde functie uit. Hierdoor kunnen hoge frequenties door dringen terwijl de dieptepunten zijn geblokkeerd.

Band-pass filters liggen ergens tussen de twee (en kunnen in feite worden gemaakt door in serie laag- en hoogdoorlaatfilters te gebruiken), waardoor een smal bereik van frequenties doorlaat terwijl het materiaal boven en onder de geselecteerde frequentie wordt uitgefilterd. Notch-filters doen het tegenovergestelde, waardoor alles boven en onder de geselecteerde frequentie erdoorheen komt.

Mogelijk heb je filters gezien die zijn aangemerkt als 4-polig of 24dB-filters. Dit onderscheid beschrijft de afsnijhelling van het filter – met andere woorden, het beschrijft precies hoe nauwkeurig het filter is, en hoeveel van het signaal dat onmiddellijk de cutoff-frequentie omringt, doorgelaten zal worden.

Een 24dB filter heeft een meer precieze, scherpere cutoff dan een 12dB (of 2-polig) filter. Het beroemde Moog ladderfilter is een 4-polig ontwerp, terwijl de SEM van Oberheim een 12dB-circuit aanroept. Roland’s beroemde TB-303 Bassline gebruikte een ongewoon 18dB filterontwerp om zijn unieke, squelchy timbres vorm te geven.

Nadat je de beschrijvingen die hier worden gepresenteerd hebt overwogen, denk je misschien dat filters erg veel op equalizers lijken – en je hebt gelijk. Inderdaad, een equalizer is volledig in staat om vergelijkbare taken uit te voeren. Shelfing-EQ’s kunnen worden gezien als laag- of hoogdoorlaatfilters die zowel kunnen worden versterkt als verzwakt, en het is perfect mogelijk om sommige EQ’s in hetzelfde squelchige territorium in te drukken als een resonantiefilter, hoewel de parameters en het proces enigszins verschillen, afhankelijk van op de EQ zelf. Op dezelfde manier kun je een of meer filters gebruiken als een equalizer.

 

Related Articles

Notch Filter

notch filter: Een filter dat in staat is om een ​​extreem smalle bandbreedte van frequenties te verzwakken. Een notch-filter blokkeert heel effectief een zeer smal…

Phaser

Wat is een Phaser? Een van de eerste ‘geavanceerde’ effecten die populair werden toen pedalen met gitaareffecten een ding werden, waren verschillende soorten filters. Frequentiefilters…

Responses