Phaser

Wat is een Phaser?

Een van de eerste ‘geavanceerde’ effecten die populair werden toen pedalen met gitaareffecten een ding werden, waren verschillende soorten filters. Frequentiefilters of envelopfilters zoals ze algemeen zijn genoemd, werken op veel verschillende manieren. Daarom is deze enkele functie verantwoordelijk voor een aantal iconische effecttypen die we tegenwoordig gebruiken. Een van de meest populaire hiervan is de Phaser. Wat het zo interessant maakt, is de manier waarop het bepaalde delen van het frequentiebereik filtert. In plaats van alleen bepaalde bands te elimineren, speelt het tegelijkertijd met volume af.
phaser

Hoe klinkt een Phaser effect?

Je hebt waarschijnlijk dit effect in actie gehoord zonder je er zelfs van bewust te zijn. In simpele bewoordingen geven faseverschuivers een indruk dat het geluid van de gitaar weggaat en terugkomt. Sommigen beschrijven het als een wervelend effect dat lijkt op een luidspreker die in een cirkel rond de luisteraar is gedraaid.
Met dat gezegd, is het de moeite waard te vermelden dat er verschillende soorten Phasers zijn, en dat elk is geleverd met zijn eigen set van functies en besturingselementen. Immers, dit effect bestaat al lang genoeg dat veel merken met hun eigen unieke oplossingen komen.

Hoe werkt een Phaser?

Het zou geen verrassing moeten zijn dat faseverschuivers (ook bekend als Phasers) op een soortgelijk idee werken als chorus en flanging, met uitzondering van één belangrijk verschil.
Opnieuw wordt een kopie van het originele signaal gemaakt. In plaats van het signaal te vertragen, wordt het echter door een circuit geleid dat een “all-pass filter” wordt genoemd. Dit type filter heeft geen invloed op het niveau van frequentie-inhoud in het signaal, maar introduceert wel een faseverschuiving rond een ingestelde frequentie.
Het achteraf aansluiten van een ander all-pass filter zou een enkele inkeping creëren (één tand van een kamfilter). Phasers werken door serieschakeling van meerdere all-pass filters in serie om een ​​reeks niet-harmonisch gerelateerde notch-filters te creëren.
Een LFO kan vervolgens worden gebruikt om deze keepfilters te moduleren, vergelijkbaar met de beweging in een flanger. Vanwege de inharmonische relatie tussen de inkepingen van de phaser, klinkt het effect zachter, tussen dat van het refrein en de flanger.
In de phaser-plug-in hieronder wordt het aantal inkepingen dat in het frequentiespectrum wordt ingevoerd, toegewezen door de parameter “Polen”. De afsnijfrequentie van de all-pass filters wordt ingesteld met behulp van “Frequentie”. Deze phaser heeft ook een feedbackoptie, waardoor deze dezelfde mogelijkheden biedt als een flanger.

Voor welke stijlen muziek kan je een Phaser gebruiken?

Een van de beste dingen aan het Phaser-effect is dat het bijna overal past. Als je een model krijgt met een extra bereik, kun je heel subtiele soorten fasering maken. Op deze manier introduceer je de Phaser nauwelijks waarneembaar, terwijl het nog steeds een laagje kleur toevoegt aan het hele nummer.
Er zijn er die zullen zeggen dat Phasers tot dit muziekgenre behoren, of dat soort muziek. Die mensen hebben ongelijk, en in de meeste gevallen hebben ze zelfs niet genoeg ervaring om dergelijke claims in de eerste plaats te maken.
 
 
 
 

Related Articles

Flanging

flanging: Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in…

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Responses