Chorus

Wat is Chorus?

Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over het algemeen voor bij een groep zangers of violisten, die altijd lichte variaties vertonen in toonhoogte en timing. Deze kleine variaties zijn cruciaal voor het produceren van geluid dat we gewend zijn te horen van grote koren of strijkerssecties. Het chorus-audio-effect simuleert deze variaties in toonhoogte en timing, waardoor een enkele instrumentbron klinkt alsof er meerdere instrumenten tegelijk spelen.

Tegenwoordig hebben we een groot aantal chorus-effecten in zowel analoog als digitaal gebied met veel variaties. De belangrijkste bedieningselementen van moderne chorus-software-effecten omvatten parameters zoals periode of snelheid en amplitude. De snelheid en amplitude liggen meestal in het bereik van natuurlijk menselijk vibrato (tot ongeveer 10 Hertz). Bovendien bevatten sommige plug-ins controle over de natte / droge mix. Bij 100% nat klinkt de toonhoogtemodulatie van een effect als vibrato. Om de gemoduleerde audio met het origineel te mengen, wordt de nat / droog-mix vaak ingesteld op 50% van elk.

Wanneer het signaal een chorus-plug-in binnengaat, is er een kopie (of meerdere exemplaren) van het signaal gemaakt. Dit signaal is precies hetzelfde als het originele signaal in amplitude-, frequentie- en fasepositie. Het gekopieerde signaal is dan iets vertraagd. Dit creëert een verschil in de fase van de twee signalen, het origineel en de kopie.

chorus

Vervolgens is de hoeveelheid vertragingstijd gemoduleerd met een LFO. Dit veroorzaakt geleidelijke veranderingen in de frequentie (golflengte) van het resulterende signaal. Net als het “Doppler-effect” heeft dit het effect dat de toonhoogte van de kopie varieert. Deze vertraagde, gemoduleerde kopie is vervolgens gemengd met het originele signaal.

Het resultaat is dat de kopie (of kopieën, afhankelijk van de choruseenheid) enigszins varieert van het origineel in toonhoogte en tijd. Dit is om het effect na te bootsen van meerdere instrumenten of zangers, die nooit perfect op elkaar zouden zijn afgestemd in de echte wereld.

Let op, omdat de toonhoogte is gemoduleerd in de kopie, deze en het originele signaal zelden exact dezelfde frequenties hebben. Dit minimaliseert constructieve en deconstructieve interferentie, terwijl er nog steeds faseverschuivende technieken aan de pas komen.

sound engineer bezig met chorus
 

Voorbeeld

In de chorus-plug-in hieronder worden twee kopieën van het oorspronkelijke signaal gemaakt. Elke kopie (Delay 1 en Delay 2) heeft instelbare vertragingstijden. De plug-in bevat ook een afzonderlijke filtering van de eerste vertraging en de keuze om de vertragingstijd van de tweede vertraging te moduleren, deze te laten staan of de vertraging zelf uit te schakelen.

In de sectie Modulatie kan je de LFO-parameters zien. We kunnen de hoeveelheid modulatie (in ms) van de vertragingstijd en de modulatiesnelheid (dat wil zeggen de amplitude en frequentie van de LFO) instellen. Je ziet dat deze plug-in een feedbackparameter heeft, maar niet alle chorus-plug-ins hebben dit.

Chorus effect in muziekopnames

Hier zijn een paar voorbeelden van het choruseffect in opnames:

Daft Punk – Get Lucky

Bekijk de gitaarlijn van Nile Rogers op dit geweldige nummer. Het zoete en subtiele refrein is een perfecte aanvulling op Nile’s kenmerkende staccato-tokkelen, niets kleurt een funk gitaar zoals een Chorus.

The Police – Walking On The Moon

Na de release van Reggatta De Blanc, werden chorus-pedalen de standaard in gitaaruitrusting. Het is de vraag of de gitarist geen flanger gebruikte maar chorus en flanger liggen dicht bij elkaar. Luister goed naar de gitaar in het intro.

 

Chorus is over het algemeen het zachtst vergeleken met Flanger, Phaser. het is het meest gebruikt om een geluid meer ambient te maken.

Het effect kan overdreven zijn voor een aantal zeer karakteristieke geluiden, maar als je dit doet, kan dit ertoe leiden dat ze minder aanwezig zijn in de mix. Daarom kan het een geweldige toevoeging zijn aan ondersteunende lagen.

Oftewel, Wanneer het signaal een chorus-plug-in binnengaat, is er een kopie (of meerdere exemplaren) van het signaal gemaakt. Dit signaal is precies hetzelfde als het originele signaal in amplitude-, frequentie- en fasepositie. Het gekopieerde signaal is dan iets vertraagd. Dit creëert een verschil in de fase van de twee signalen, het origineel en de kopie.

 

Related Articles

Flanging

flanging: Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in…

Phaser

Wat is een Phaser? Een van de eerste ‘geavanceerde’ effecten die populair werden toen pedalen met gitaareffecten een ding werden, waren verschillende soorten filters. Frequentiefilters…

FM Synthese

Wat is FM Synthese? FM synthese is de afkorting van Frequency Modulation. Het is een soort synthese die geluiden elektrisch of digitaal produceert door de origineel gegenereerde geluidsgolf…

Responses