Delay

Wat is delay?

Wanneer iemand op de top van een heuvel/berg schreeuwt, hoort die persoon zichzelf na enige tijd weer terug. Dit staat bekend als ‘echo’. Wanneer dit effect in de studio wordt nagebootst door middel van plug-ins, wordt het Delay genoemd.

Delay is een effect dat wordt gecreëerd door een Vst FX, waarbij het ingangssignaal wordt opgenomen in een audio-opslagmedium en het vervolgens na enige tijd weer wordt afspeelt.

Vertraging is een op tijd gebaseerd audio-effect dat de belangrijkste bouwsteen is van de meeste andere op tijd en fase gebaseerde effecten.

Vertraging zelf is precies dat, een vertraging die het afspelen van het audiosignaal een aantal milliseconden uitstelt op basis van het tempo van het nummer. Dit is op zich niet zo handig, maar combineer het vertraagde signaal met de originele bron en je kunt allerlei interessante geluiden creëren.

Dit geeft u een initiële slapback- vertraging, een enkele instantie van het brongeluid dat één keer wordt herhaald. We kunnen beter begrijpen hoe en waarom dit effect wordt gebruikt door een snelle blik te werpen op de geschiedenis van zijn ontwikkeling en hoe andere iteraties van het effect eruit voortkwamen.

Als je een vertraging op je hoofdtrack slaat, zit je daar aan vast. Hoeveel exemplaren van een identieke echo duurt het voordat je je zorgvuldig vervaardigde EQ volledig hebt verknoeid in de geluidsfase? Het antwoord is één, zelfs bij lage volumes

delay

Zonder enige twijfel is deze tool een van de krachtigste instrumenten voor muziekproductie in de huidige markt. Bijna alle effecten die we horen in bijvoorbeeld vocals, zijn gemaakt met behulp van Delay.

Functies

Een aantal termen die veel gebruikt worden binnen deze functie zijn:

  • Feedback: een geluid dat zichzelf een aantal keren herhaalt, wordt de feedback genoemd.
  • Delay time: het tijdsinterval dat het geluid nodig heeft om zichzelf te herhalen.
  • Dry/wet: de hoeveelheid Delay je zul horen, bij 10 % zul je weinig effect horen terwijl deze bij 80 % heel erg hoorbaar zal zijn.

microfoon, delay

Voorkom de vertraging

Als je besluit dat je wilt dat delay een prominente rol in je mix speelt, is dat prima, maar je mag de helderheid van de mix niet in gevaar brengen. Een techniek is om een ​​compressor op de bus te plaatsen en deze bijvoorbeeld aan de leadzang te koppelen.

Dus nu kan je delay zo hard echoën als je wilt, maar als de leadzang binnenkomt, wordt de delay zelf automatisch in volume verlaagd om uit de weg te gaan.

Als je dit overdrijft, klinkt het nootachtig. Je hoort een raar pompend gevoel. Sommige genres, zoals EDM, hebben dit doelbewust op de bas- en kickdrum gebruikt, maar ik raad je aan ervoor te zorgen dat er geen al te merkbaar verschil is, tenzij je weet dat het er is en je ernaar op zoek bent.

Alles wat je met je hoofdopname doet, kan hier natuurlijk ook worden gedaan, zoals compressie en vervorming, enz. Je kunt zelfs een post-plug-ins naar je bus sturen als je het al hebt gekozen op de manier waarop je zoals het op het hoofdspoor.

Software plugins

De kracht om geluid van dure apparatuur te emuleren met behulp van goedkope software plug-ins is gewoon geweldig en dit is precies wat begon te gebeuren in de vroege 2000’s. Bovendien kwamen bedrijven als lexicon op de markt en begonnen ze plug-ins te maken die het geluid van echte pedalen of racks konden evenaren. Overvloedig systeemgeheugen betekende onbeperkte audiobuffer en dus meer controle over parameters.   Naarmate de computerconfiguratie in de loop der jaren beter is geworden, zijn deze plug-ins bijna alle concurrenten te slim af. Dat gezegd hebbende, zou ik ook willen zeggen dat analoge delays een bepaalde geluidstructuur hebben die geen softwareplug-in kan emuleren, en dus altijd een eigen plek op de markt zullen hebben. 

Tegenwoordig heb je heel veel verschillende opties voor Delay waaronder de stock plugins in Logic, FL Studio of Ableton. Maar mocht je op zoek zijn naar een aantal geavanceerdere Delay VST’s, dan kan je deze hier vinden.

 

Related Articles

Flanging

flanging: Een flanger is een geluidstechnisch effect waarbij aan het bronsignaal een korte echo wordt toegevoegd. De duur van deze echo wordt cyclisch gemoduleerd, doorgaans door een laagfrequente oscillator. Dit resulteert in…

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Responses