Feedback

feedback:

Wanneer een deel van of een deel van het uitgangssignaal van een systeem wordt hervat in zijn eigen invoer. Feedback kan akoestisch of elektronisch zijn. Een veelvoorkomend voorbeeld van akoestische feedback is het luide piepen of gehuil dat wordt veroorzaakt wanneer het geluid van een luidspreker wordt opgepikt door een nabijgelegen microfoon.

Wat is feedback?

De frequentie van een audiosignaal dat het meest wordt beïnvloed door een equalizer, waarbij de frequentie wordt versterkt of verzwakt. Grafisch getekend, is dit de bovenste of onderste (de “piek”) van de frequentie klokvormige curve.

Wanneer je jouw elektrische gitaar aansluit, versterk je op de een of andere manier het signaal zodat je het kunt horen. Als dat versterkte signaal terugkomt in het gitaarsignaal, wordt het steeds weer versterkt, en opnieuw, in een constante lus. Het wordt steeds luider totdat jouw versterker overbelast raakt, waardoor het luidste signaal wordt geproduceerd waartoe het in staat is. En deze oorverdovende circulatie kan allemaal in een oogwenk plaatsvinden.

Feedback vindt gemakkelijker plaats door gebruik te maken van op versterking gebaseerde effecten zoals vervorming, overdrive , fuzz of compressie . Met deze effecten kunnen lage signalen die door jouw gitaar worden opgepikt, veel luider worden gehoord, waardoor het eenvoudiger wordt voor externe geluiden om hun weg terug in de gitaar te vinden. Een onfeilbare manier om feedback te creëren, is door simpelweg het volume van je versterker heel hard te zetten. Maar hoe komt het signaal terug in de gitaar?

Wat veroorzaakt het ?

Het eenvoudigste PA-systeem bestaat uit een microfoon, een versterker en een of meer luidsprekers. Telkens wanneer je over deze drie componenten beschikt, heb je de mogelijkheid tot feedback. Het vindt plaats wanneer het geluid van de luidsprekers terugkomt in de microfoon en opnieuw wordt versterkt en weer door de luidsprekers wordt gestuurd, op de volgende manier:

stel dat je de microfoon voor de luidspreker plaatst. Als je op de microfoon tikt, gaat het geluid van de tik door de versterker, komt uit de luidspreker en komt weer in de microfoon. Deze feedback lus gebeurt zo snel dat het zijn eigen frequentie creëert, en dat produceert het huilende geluid – een trilling die wordt veroorzaakt door geluid dat de microfoon binnenkomt. Als je de microfoon te dicht bij de luidspreker plaatst, te ver van de geluidsbron, of de microfoon gewoon te hoog draait, wordt de kans op problemen groter.

Wat is akoestische feedback?

Akoestische feedback treedt op wanneer het versterkte geluid van een luidspreker opnieuw het geluidssysteem binnenkomt via een open microfoon en keer op keer wordt versterkt. We hebben het allemaal gehoord – het is die aanhoudende beltoon, variërend van een laag gerommel tot een doordringend gekrijs.

feedback, microfoon

Oftewel, Het betekend: wanneer een deel van of een deel van het uitgangssignaal van een systeem wordt hervat in zijn eigen invoer. Feedback kan akoestisch of elektronisch zijn. Een veelvoorkomend voorbeeld van akoestische feedback is het luide piepen of gehuil dat wordt veroorzaakt wanneer het geluid van een luidspreker wordt opgepikt door een nabijgelegen microfoon.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses