Compressie (Compression)

Compressie (compression):

(1) Vermindering van het uitgangsniveau van een signaal in verhouding tot het ingangsniveau om het dynamische bereik te verminderen. (2) Het samenvoegen van trillende moleculen, die een hogedrukgebied produceren. Zie ook rarefaction.

Afbeeldingsresultaat voor compressie audio

Compressie

Compressie is het verkleinen van het dynamisch bereik, daarmee wordt bedoeld: het verschil tussen de luidste en de zachtste delen van een audiosignaal. Als het wordt toegepast, worden de zachtere delen van het signaal versterkt en de luidere signalen verzwakt. De bedieningselementen die je krijgt om een ​​compressor in te stellen, zijn meestal:

  • Drempel; hoe luid het signaal moet zijn voordat compressie wordt toegepast.
  • Ratio; hoeveel compressie wordt toegepast. Als de verhouding bijvoorbeeld is ingesteld op 6:1, zal het ingangssignaal de drempel met 6 dB moeten overschrijden om het uitgangsniveau met 1 dB te verhogen.
  • Aanval; hoe snel de compressor begint te werken.
  • Laat los; hoe snel nadat het signaal onder de drempel komt, de compressor stopt.
  • Knee; stelt in hoe de compressor reageert op signalen zodra de drempel is overschreden. De instellingen van de harde knie houden het signaal meteen vast, en de zachte knie betekent dat de compressie zachter begint naarmate het signaal verder voorbij de drempelwaarde gaat.
  • Make-up gain; hiermee kun je het gecomprimeerde signaal versterken. Omdat de compression het signaal vaak aanzienlijk verzwakt
  • Output; hiermee kun je het niveau van de signaaluitvoer van de compressor versterken of verzwakken.

Compressoren verlagen het geluid van luide pieken. Ze egaliseren de noten die in de mix naar voren komen. Hierdoor kun je de versterking van het hele geluid verhogen zonder te knippen.

Simpel gezegd, een compressor vermindert het dynamische bereik van een audiosignaal om een ​​natuurlijk klinkende opname te creëren. Met het dynamisch bereik wordt het verschil tussen de luidste en zachtste delen van een audiosignaal bedoeld.

Tips voor compressie

Er zijn een paar tips die jou misschien kunnen helpen:

  • Luister goed als je een compressie toevoegt, het kan de klankkleur van instrument juist negatief beïnvloeden.
  • Het is handig om compressie toe te passen in verschillende stadiums van het opnemen, mixen en het mastering-proces, in plaats van overmatige compressie op een punt.
  • Wees voorzichtig als je de hele mix gaat comprimeren. In vele soorten muziek zit al een baslijn met een aardig constant signaalniveau. Als je dan de compressie gebruikt om een luide piek tegen te gaan, zakt de hele mix op dat moment in waardoor de baslijn daalt en hierdoor een pompend effect ontstaat.

Oftewel, Compressie is het verkleinen van het dynamisch bereik, daarmee wordt bedoeld: het verschil tussen de luidste en de zachtste delen van een audiosignaal. Als het wordt toegepast, worden de zachtere delen van het signaal versterkt en de luidere signalen verzwakt.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses