Gain

Wat is gain?

Gain is een ander woord voor volume, de decibel (dB) -output van een systeem. Je ziet dit woord vaak op plug-ins staan. De “make-up” -functie op een compressor is bijvoorbeeld gewoon het uitgangsvolume. In feite regelt en controleert dit dus het volume van een signaal voordat het door bijvoorbeeld een mixing of opname console gaat.

We zien het overal: op gitaarversterkers, kanaalstrips (echt of digitaal), voorversterkers, audio-interfaces, enz. En we weten dat het verhogen van de gain over het algemeen resulteert in een toename van het volume. Dus hoe verschilt het van het volume?

box, gain

Gain verwijst naar het niveau van iets in de  ingangsfase, voordat het is verwerkt. De gain- of ‘trim’-regelaar van een microfoonvoorversterker, bijvoorbeeld, zet het ingangssignaal van de microfoon op een opneembaar niveau. Op een gitaarversterker regelt de gain- of ‘drive’-regelaar op dezelfde manier hoe sterk het signaal dat de voorversterker raakt. Hoewel gain het volume verhoogt, is het een fundamenteel ander concept.

gain

De populaire betekenis is echter de decibel (dB) -ingang van een systeem. Dit bepaalt dus hoe hard iets is voordat het door processing gaat. Het is het volumeniveau dat naar je plug-ins, preamps, en amplifiers wordt gestuurd.

Hoe luid iets is na de processing verandert de klank van het geluid niet. Maar hoe luid iets is voordat je het bewerkt  zal zeker de klank van je geluid veranderen.

Analoge tijdperk

Als je terug gaat naar de dagen van Analoog mixen, dan werd deze functie op de volgende manieren gebruikt (en nog steeds).

Daar zat een gain vaak op de microfoon pre-amp. Hierdoor werd het volumeniveau van de microfoon hoger, waardoor de manier waarop de analoge technologie in de opnameconsole deze zou beïnvloeden, zou veranderen.

Er zit ook een gain op een gitaarversterker, die het volumeniveau van de gitaar omhoog haalt. De meeste gitaren hadden zowel een gainknop als een volumeknop, wat betekent dat je heel veel gain naar de versterker kon sturen, deze kon overbelastten en dan het volume weer redelijk rustig kon houden met de volumeknop.

Dat is hoe distortion op een gitaar werd gecreëerd. Daarom heeft gain soms als derde betekenis ook: distrotion.

Dus in de tijd van nu kan deze functie drie dingen betekenen:

  • Een ander woord voor volume, of hoe luid de output is
  • Hoe hard de input is
  • Distortion

Let maar eens goed op als je aan het mixen bent, dan zie je waarschijnlijk al deze drie woorden wel eens voorbij komen.

Om de zaken nog meer te vertroebelen, verwijst ‘winst’ ook naar ‘vervorming’. Distortion werd letterlijk geboren door een gitaarversterker te oversturen met gain, zodat de luidsprekers kapot gingen.

Een versterkingsfase is elk punt in het audiosignaalpad waar we het algehele niveau van een track kunnen aanpassen. Dit kan bijvoorbeeld met een fader zijn of met de uitvoerregelaars van plug-ins zoals compressoren en EQ’s. Enscenering is dus het proces waarbij niveaus in elk deel van het signaal pad worden beheerd, zodat we geen ongewenste ruis of vervorming introduceren.

Vóór digitale opname betekende enscenering iets heel anders dan nu. Opnemen op tape betekende dat het afdrukken superheet was om een ​​signaal te hebben dat ver boven de ruisvloer / sis van analoge machines lag. Toen de moderne digitale opname voor het eerst werd geïntroduceerd, werd natuurlijk een deel van deze denkwijze overgenomen. Men dacht dat warm digitaal printen elke verslechtering van het signaal tijdens het conversieproces zou voorkomen. Tegenwoordig heeft de converterkwaliteit bewezen dat dit gewoon niet het geval is!

oftewel, Gain is een ander woord voor volume, de decibel (dB) -output van een systeem. Je ziet dit woord vaak op plug-ins staan. De “make-up” -functie op een compressor is bijvoorbeeld gewoon het uitgangsvolume.

 

Related Articles

Headroom

headroom: De hoeveelheid toename in loudness-niveau die een tape, versterker of ander apparaat kan hebben, boven werkniveau, vóór overbelastingsvervorming. Wat is headroom Headroom is een…

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses