Signaal – ruis verhouding (Signal to noise ratio) (S/N)

Signaal – ruis verhouding (Signal to noise ratio) (S/N):

Signaal – ruis verhouding is de verhouding, uitgedrukt in decibel (dB), van de nominale output van een elektronisch apparaat tot de ruisvloer. Hoe groter de signaalversterkingsverhouding, hoe beter.

afbeeldingsresultaat voor signaal - ruis verhouding

Wat is Signaal – ruis verhouding?

In termen van definitie is SNR of signaal-ruisverhouding de verhouding tussen de gewenste informatie of het vermogen van een signaal en het ongewenste signaal of het vermogen van de achtergrondruis.

SNR is ook een meetparameter die wordt gebruikt op het gebied van wetenschap en techniek en die het niveau van het gewenste signaal vergelijkt met het niveau van achtergrondruis. Met andere woorden, SNR is de verhouding van signaalvermogen tot het ruisvermogen, en de expressie-eenheid is typisch decibel (dB). Ook betekent een verhouding groter dan 0 dB of hoger dan 1: 1 meer signaal dan ruis.

Slechte Signaal – ruis verhouding

Als je inkomende audiosignaal echter zwak is, zit het veel dichter bij de ruisvloer. Als je het volume (gain) probeert aan te passen om het geluid van jouw signaal te verhogen, zal de ruisvloer mee toenemen. Dit zou neerkomen op een slechte SNR.

In beide voorbeelden is de noise floor exact hetzelfde gebleven; de perceptie van het volume is echter veranderd. Dit komt door de verschillen in de signaal – ruis verhouding. Geluidsvloeren worden doorgaans geclassificeerd in decibel (dB) en zullen per apparaat verschillen.

Dit geeft de gebruiker voldoende ruimte om een ​​gezond signaal ver boven de ruisvloer op te vangen, waardoor een uitstekende SNR wordt bereikt. Zorg er daarom bij het kiezen van jouw volgende microfoon voor dat je er een kiest met een laag geluidsniveau (ook wel bekend als ‘zelfruis’) op de lange termijn is het de moeite waard.  

https://www.youtube.com/watch?v=goaKvjma-JU

Oftewel, Signaal-ruisverhouding (SNR) is de meting die wordt gebruikt om te beschrijven hoeveel gewenst geluid aanwezig is in een audio-opname, in tegenstelling tot ongewenst geluid (ruis). Deze niet-essentiële invoer kan van alles zijn, van elektronische statische elektriciteit van jouw opnameapparatuur, of externe geluiden uit de lawaaierige wereld om ons heen, zoals het gerommel van het verkeer of het geruis van stemmen op de achtergrond.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses