Compressie Verhouding (Compression Ratio)

Compressie verhouding (compression ratio):

De verhouding tussen ingangs- en uitgangssignalen in een compressor.

Afbeeldingsresultaat voor compression ratio audio
Compressie verhouding (compression ratio)

Wat is compressie?

Compressie is het proces van het verminderen van het dynamische bereik tussen de luidste en stilste delen van een audiosignaal. Dit wordt gedaan door de zachtere signalen te versterken en de luidere signalen te dempen.

sound mixer, Compressiedrempel

Wat is compressie verhouding?

Compressie verhouding specificeert de hoeveelheid verzwakking die op het signaal wordt toegepast. Afhankelijk van het type en de fabrikant van de compressor die je gebruikt, vind je een breed scala aan verhoudingen. Een verhouding van één op één is de laagste en vertegenwoordigt eenheidswinst, of met andere woorden, geen verzwakking. Deze compressiedrempels worden uitgedrukt in decibel, zodat een verhouding van 2: 1 aangeeft dat een signaal dat de drempelwaarde met 2 dB overschrijdt, wordt verzwakt tot 1 dB boven de drempelwaarde, of een signaal dat de drempelwaarde met 8 dB overschrijdt, wordt verzwakt. tot 4 dB erboven, etc.

Een verhouding van ongeveer 3: 1 wordt als matige compressie beschouwd, 5: 1 zou gemiddelde compressie zijn, 8: 1 begint sterk te worden gecomprimeerd en 20: 1 t / m ∞: 1 (oneindig op één) wordt door de meesten als beperkend beschouwd, en kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat een signaal de amplitude van de drempel niet overschrijdt.

Basisprincipes van de compressieverhouding

Er zijn geen specifieke verhoudingsinstellingen die het beste werken bij een bepaald geluid. Het zou misleidend zijn om specifieke verhoudingsinstellingen op te sommen, omdat elk geluid en elke compressor anders is. De verhoudingsinstellingen die u kiest, zijn ook afhankelijk van de bronaudio, de andere instellingen voor de compressorregeling en het resultaat dat je wilt bereiken.

De beste aanpak is om je oren en meters te gebruiken om voor elk geluid de juiste verhouding te bepalen. Er zijn ook algemene tips om jou te helpen een startpunt te vinden bij het instellen van de compressorverhouding. Beschouw deze basisprincipes van de compressorverhouding:

  • Lage ratio’s; Lagere compressorverhoudingen klinken natuurlijk en transparant. Ze werken het beste voor het toepassen van subtiele compressie terwijl ze ook de natuurlijke pieken en dalen van een signaal behouden. Lagere verhoudingen hebben echter minder dynamische controle.
  • Gemiddelde ratio’s; Matige compressorverhoudingen passen een zachte dynamische regeling toe die het natuurlijke geluid van het signaal behoudt. Ze geven je een strakkere controle over transiënten zonder merkbare veranderingen in toon en punch te veroorzaken. U kunt ook een geluid opmerken dat voller en luider is.
  • Zware ratio’s; Hogere ratio’s zorgen voor een meer bewerkt, agressief geluid. Ze werken het beste voor extreme toonvorming en dynamische controle. Wees echter voorzichtig bij het gebruik van zware compressieverhoudingen. Ze kunnen ervoor zorgen dat een signaal punch, duidelijkheid en aanwezigheid verliest.
  • Beperking;  Een oneindige verhouding voorkomt dat het signaal een digitaal plafond overschrijdt. Het resultaat vermindert het dynamische bereik en verhoogt de waargenomen luidheid van een signaal. Beperken gaat echter ten koste van het verlies van detail. Het introduceert ook digitale vervorming en clipping als er hard op wordt gedrukt.

 

Oftewel, Compressie verhouding specificeert de hoeveelheid verzwakking die op het signaal wordt toegepast. Afhankelijk van het type en de fabrikant van de compressor die je gebruikt, vind je een breed scala aan verhoudingen.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses