Ruis (Noise)

Ruis (noise):

Elk ongewenst geluid of signaal.

Het is belangrijk om het onderscheid tussen ruis en geluid te begrijpen. Het is een soort geluid en wordt gedefinieerd als ongewenst, hinderlijk, onaangenaam of luid. Onze oren kunnen ons uitstekend vertellen wat geluid is. Meestal is lawaai een vervelende toon die licht tot ernstig ongemak of irritatie veroorzaakt. Deze tonen doordringen het achtergrondgeluid dat ons leven vergezelt.

Als het gaat om het meten van de verschillende soorten geluid, willen we nabootsen hoe het menselijk oor geluid interpreteert om een ​​nauwkeurige weergave te krijgen van de impact ervan.

Ruis, vrouw bedekt haar horen
 

Wat is Ruis?

Alle geluiden zijn op deze manier hetzelfde: het zijn slechts trillingen. Er is geen fysiek verschil tussen een geluid en een aangenaam geluid. Wat anders is, is hoe jij als luisteraar op deze geluiden reageert. Ruis is gewoon elk geluid dat je niet wilt horen.

Als het een warme zomermiddag is en je loopt door een bos en je hoort de wind door de bomen waaien, is dat dan geluid? Of hoor je het graag? Wat maakt die wind anders dan de wind waardoor je de persoon met wie je een gesprek voert niet goed begrijpt? Het zijn allebei gewoon geluidstrillingen. Wat ze anders maakt, is dat je een van die winden wilt horen, en niet de andere.

Onderscheiden ruis en niet-ruis

Je brein is een verbazingwekkend orgaan dat onderscheid kan maken tussen geluid en niet-geluid, en zich automatisch kan concentreren op de geluiden die je wilt horen. Dit komt door de bedoeling van de luisteraar. Als je in een lawaaierige situatie aandachtig bent voor de stem van een bepaalde persoon, richten je hersenen zich op hun stem en kunnen ze de achtergrondgeluiden verminderen.

 

Stel je voor dat je zit en tv kijkt, wanneer iemand naar je toe komt en begint te praten. Welke van deze geluiden, de tv of hun stem, zijn ruis? Het hangt ervan af welke je wilt horen. Als je liever een gesprek met deze persoon hebt, is het de tv die ruis maakt. Als je gefocust bent op de show, kan het hun stem zijn die het geluid is. Beiden creëren geluidstrillingen; je hersenen kunnen bepalen welke trillingen je wel en welke niet wilt horen.

 

Oftewel, Het is belangrijk om het onderscheid tussen ruis en geluid te begrijpen. Het is een soort geluid en wordt gedefinieerd als ongewenst, hinderlijk, onaangenaam of luid. Onze oren kunnen ons uitstekend vertellen wat geluid is. Meestal is lawaai een vervelende toon die licht tot ernstig ongemak of irritatie veroorzaakt. Deze tonen doordringen het achtergrondgeluid dat ons leven vergezelt.

 

Related Articles

Responses