Noise Gate

Wat is een Noise Gate?

Een Noise Gate is een hardwareapparaat of plugin dat kan worden ingesteld om het signaal automatisch te dempen tijdens stukken van het nummer waar het instrument niet wordt afgespeeld en om het dempen ongedaan te maken wanneer het instrument wordt gespeeld. Sommige noise gates zijn in staat om gedeeltelijk te sluiten, waardoor het niveau wordt verlaagd in plaats van het signaal volledig te dempen.

Een noise gate of gate is een type audioprocessor die wordt gebruikt om overtollige ruis in een audiosignaal te beheersen. Simpel gezegd, bij correct gebruik blokkeert een poort alle ongewenste ruis. Geluidspoorten zijn er in de vorm van software of hardware.

Bij het maken van opnamen stapelen zich geluiden uit jouw omgeving en externe bronnen op die de kwaliteit van jouw opname kunnen beïnvloeden. Stel dat je zang opneemt. Terwijl de zanger de bewegingen doorloopt en die perfecte opname maakt, pikt de microfoon de clicktrack op, evenals gedempte geluiden van de buren.

In deze situatie heb je een bijna geweldige opname. Je hebt een perfecte opname van de zanger vastgelegd, maar in die opname heb je ook vastgelegd wat ingenieurs gedempte geluiden van hiernaast noemen.

noise gate, muziek produceren

Dit is een perfect voorbeeld van wanneer je een noise gate zou gebruiken. In feite voeg je tijdens de mengtrap een noise gate in het vocale kanaal en pas je de instellingen van de noise gate aan om de ongewenste ruis te dempen en hopelijk helemaal te verwijderen.

noise gate

(Fabfilter Pro G)

Stel je een boer voor die het hek opent om de koeien door te laten en weer dicht te doen om de schapen buiten te houden. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat je, in tegenstelling tot de boer, het hek zo nodig automatisch kunt openen en sluiten en je hebt verder controle over hoe lang het open blijft en de snelheid waarmee het opent en sluit.

Je hebt misschien een geweldig gitaar stukje opgenomen, maar tijdens de gedeelten van het nummer waar je de gitaar niet hoor spelen, hoor je nog wel geruis. Een noise gate is een effectieve oplossing, omdat deze eenvoudigweg is gesloten en geopend wanneer de gitaar is afgespeeld.

Een noise gate is ook handig als een effect om stottereffecten te creëren en meer.

Verschillende functies/werking

Een Noise Gate heeft meestal vijf hoofdparameters: threshold, ratio (reductie), attack, hold en release.

  • Threshold – dit stelt het niveau in waarop de gate is geopend om het geluid door te laten.
  • Ratio – de balans tussen het originele geluid en het gegate geluid. In plaats van de gate te gebruiken om de achtergrondsfeer op een vocale track volledig te dempen, kun je bijvoorbeeld toestaan dat een deel van de sfeer nog steeds hoorbaar is, indien gewenst.
  • Attack – bepaalt de tijd die het duurt voordat de gate van een gesloten toestand naar een open toestand gaat.
  • Hold – hiermee kan de gate in een open stand blijven nadat het signaalniveau onder de drempel is gezakt.
  • Release – gebruik dit om in te stellen hoe lang het duurt voordat de gate van volledig open naar volledig gesloten is. Een snelle release snijdt het geluid snel af, terwijl een langzamere release meer lijkt op een fade-out. Pas op dat je de release niet te snel instelt, omdat deze een klikgeluid kan veroorzaken.

Als je je instellingen niet goed hebt ingesteld, kan de gate te snel sluiten op het signaal. Dit kan onnatuurlijk of afgekapt klinken. Maar vaak kunnen deze extreme instellingen ervoor zorgen dat bepaalde muziekinstrumenten anders en interessant klinken. In feite zijn noise gates vaak gebruikt om geluiden te verbeteren, meestal percussie en drumgeluiden. Je kunt drumhits meer explosief of pittig laten klinken met behulp van gates. Speel met ze. Je kunt op die manier nieuwe geluiden ontdekken.

 

Drie tips

Verwijder geluid handmatig

Ga door je audiobestand en verwijder de geluiden die je niet in je track wilt hebben. Het is duidelijk dat u de belangrijkste delen van uw opname (de uitvoering) niet kunt verwijderen, maar u kunt alle ruis isoleren en verwijderen in de secties waar geen uitvoering is. Bijvoorbeeld de ruimte tussen gitaarfrases, de gaten in zangpartijen met clicktrack bleed en externe ruis etc.

Minder is meer

Dit geldt voor veel dingen in muziekproductie. Gebruik de less is more benadering bij het gebruik van een noise gate. Als je de parameters van een noise gate onzorgvuldig en agressief gebruikt, krijg je audio artefacten zoals stotteren.

Als je het gevoel hebt dat je erop drukt, draai dan alles een beetje terug. Op deze manier weet je dat je geen risico loopt dat audio-artefacten erdoorheen kruipen. Smaakvol zijn en de less is more-benadering gebruiken, is altijd de beste manier om de menselijke prestaties en het natuurlijke geluid te behouden.

Luister

Deze lijkt voor de hand liggend, maar veel beginners begrijpen dit verkeerd. Vaak passen ze compressoren, EQ’s en andere effecten aan zonder echt te luisteren naar wat er met de audio gebeurt.

Het is heel normaal dat de eerste tracks van alle producers een beetje vreemd klinken omdat ze niet echt luisterden naar wat er met de audio gebeurde tijdens het mixen. Let goed op wat er met het geluid gebeurt als je de noise gate aanpast met de attack, hold en release parameters. Luister echt naar wat er gebeurt.

Oftewel, Een noise gate of gate is een type audioprocessor die wordt gebruikt om overtollige ruis in een audiosignaal te beheersen. Simpel gezegd, bij correct gebruik blokkeert een poort alle ongewenste ruis. Geluidspoorten zijn er in de vorm van software of hardware.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses