Highpass (Lowcut) Filter

highpass (lowcut) filter:

Een filter dat frequenties onder een geselecteerde frequentie verzwakt en degenen boven dat punt laat passeren.

High pass filter

Op het makkelijkste niveau is een hoogdoorlaatfilter maar gewoon een filter) dat lage frequenties onder een bepaalde afsnijfrequentie afzwakt en frequenties erboven doorlaat. Er zijn veel soorten hoogdoorlaatfilters die in verschillende stadiums van het signaalpad kunnen voorkomen. En ze kunnen veel verschillende kwaliteiten hebben.

Waarom highpass filter op jouw microfoon gebruiken?

Er zijn een aantal goede redenen om het in jouw microfoon ingebouwde hoogdoorlaatfilter te gebruiken. Ten eerste, als je opneemt in een studio of theater en het gerommel van een airconditioningsysteem opmerkt of de laagfrequente trillingen hoort van iemand die over een houten vloer loopt, dan kan het gebruik van een hoogdoorlaatfilter helpen om die problemen op te lossen. Als je buiten geluid uitzendt of versterkt, en zelfs jouw beste voorruit kan het aanhoudende laagfrequente gerommel van windgeruis niet buitenhouden, dan is het misschien de beste optie om het meteen bij de bron te laten stoppen. Hoogdoorlaatfilters zijn goed geschikt voor deze toepassing. Een ander voordeel van het verminderen van ongewenst gerommel bij de bron, of het nu wind is of vrachtwagens die voorbij rijden, is dat je geen ruis in je voorversterker introduceert.

Wanneer je highpass filter op je microfoon niet moet gebruiken

In het algemeen is het hoogdoorlaatfilter op jouw microfoon misschien niet het beste hoogdoorlaatfilter dat voor jou beschikbaar is. Als je live geluid laat draaien, dan is het filter op het bord waarschijnlijk beter om het gerommel op het podium te verwijderen dan dat op je microfoon. En in de studio met een multi-frequentie hoogdoorlaatfilter of de continu variabele frequentieregeling geeft je veel meer controle. Hoewel er niets mis is met het afdrukken van de best mogelijke tracks, zijn er momenten waarop je spijt krijgt van het opnemen met het hoogdoorlaatfilter ingeschakeld, en er is geen manier om die beslissing ongedaan te maken.

Highpass filter om gerommel en ruis te verwijderen

Highcut filters worden vaak toegepast om eenvoudig low-end gerommel en ruis in een microfoonsignaalHighpass (lowcut) filter SkillsUni te verwijderen. Alleen omdat de frequentierespons van een microfoon het lukt om lage frequenties vast te leggen, betekent niet noodzakelijk dat we lage frequenties zouden moeten opnemen.

Er zijn niet veel geluidsbronnen die een doelgericht geluid produceren onder de 50 Hz. De meeste low-end geluidsenergie is in de vorm van omgevingsgeluid en gerommel. Veelvoorkomende bronnen van deze lage ruis zijn:

  • Airconditioners
  • Ovens
  • Huishoudelijke apparaten
  • Vrachtwagens passeren
  • Zelfs in geluiddichte audiocabines kunnen deze externe low-end bronnen hun weg naar de microfoon vinden. Meestal bereiken deze geluiden de microfoon via vibrerende vaste stoffen in plaats van lucht

oftewel, een highpass filter is maar gewoon een filter dat lage frequenties onder een bepaalde afsnijfrequentie afzwakt en frequenties erboven doorlaat.

Related Articles

Responses