Pop Filter

pop filter:

Schuimrubber windscherm geplaatst in de microfoonkop. Vooral effectief in het verminderen van geluid van plosieven en blazen. Wordt ook wel blastfilter genoemd. Zie ook windscreen

Afbeeldingsresultaat voor pop filter
pop filter

Wat is een pop filter?

Door een pop filter te gebruiken, worden problemen aan zowel de hoge als de lage tonen verwijderd, waardoor het gemakkelijker wordt om de opname te bewerken en, uiteindelijk, beter klinkende demo’s, audities en voltooid werk.

Sommige stemacteurs zweren bij popfilters en zouden nooit zonder opnemen, maar je moet beslissen wat voor jou het beste werkt. Hier zijn de voordelen van het gebruik van een popfilter, samen met alternatieve oplossingen om toch een hoogwaardig geluid te krijgen als het hebben van een popfilter niet voor jou werkt 

Een pop filter heeft 2 doelen. Het belangrijkste doel is om ploffende geluiden te elimineren wanneer je zingt of in de microfoon spreekt.

Popfilters zijn voor de microfoon geplaatst om deze snel bewegende lucht te helpen elimineren. Popfilters worden meestal aan de microfoonstandaard zelf bevestigd, dus je hebt ook een microfoonstandaard nodig. Als je alleen een tafelmicrofoonstandaard in podcaststijl hebt, kun je het popfilter niet bevestigen.

Het tweede doel van een popfilter is om te voorkomen dat het speeksel van vocalisten in de microfoon terechtkomt.  De zouten uit ons speeksel hebben een corrosieve inhoud en dus helpt een popfilter zeker de levensduur van de microfoon te verlengen. Hoewel het niet veel is, kan het voorkomen dat de microfoon stinkt en uit elkaar valt.

Wat zijn plosieven?

We beschouwen plosieven doorgaans als de klanken voor b, p, t en k. Het blijkt echter dat de mechanica van plosieven veel complexer is. Er zijn drie soorten plosieven: bilabiaal, alveolair en velair.

Plosieven zijn medeklinkers die worden geproduceerd door de luchtstroom op elk punt in het spraakkanaal te stoppen en de lucht explosief vrij te laten. Plosieven verwijzen naar een bepaalde aard of kenmerk van een medeklinker.

Plosieven zijn de luchtstoten die uit je mond komen wanneer je woorden met harde letters gebruikt, zoals B’s, P’s, T’s, enzovoort.

Het veroorzaakt een luide luchtstoot die rechtstreeks naar de capsule van de microfoon gaat, waardoor deze onaangenaam wordt overbelast. Dit zorgt ervoor dat de microfoon op dat punt in het woord “knalt”.

Voordelen van pop filters

  • Popfilters zijn goed voor gebruik binnenshuis
  • Het gebruik van een popfilter verwijdert problemen aan zowel de hoge als de lage tonen, waardoor het gemakkelijker wordt om ongewenste geluiden en frequenties weg te werken
  • Ze elimineren de ploffende geluiden die worden veroorzaakt door de mechanische impact van snel bewegende lucht op de microfoon
  • Ze helpen plosieven zoals Ps en Bs te minimaliseren en kunnen sissend geluid verminderen (het sissende geluid dat kan komen van overdreven duidelijke S-geluiden)
  • Ze helpen vocht van de microfoon te houden, waardoor het apparatuur behouden blijft

afbeelding van pop filter

Oftewel, een pop filter is een schuimrubber windscherm geplaatst in de microfoonkop. Door een pop filter te gebruiken, worden problemen aan zowel de hoge als de lage tonen verwijderd, waardoor het gemakkelijker wordt om de opname te bewerken en, uiteindelijk, beter klinkende demo’s, audities en voltooid werk.

Related Articles

Responses