Demo

Wat is een Demo?:

Een demo is een voorbeeldopname van de muziek van een band. Vaak ruwe opnames of vroege versies van “lopende nummers”.

Demo SkillsUni Blog

Een muziek demo, of een normale demo, is een voorbeeldopname van de muziek die gemaakt is. Die tapes zijn meestal ruwe opnames van nummers en bevatten vaak niet de volledige hoeveelheid materiaal van een heel album. Demo’s worden vaak door de bands naar platenlabels gestuurd, om zo te proberen om een deal te sluiten.

Hoe gebruiken muzikanten en songwriters demo’s

Demo’s van nieuwe nummers kunnen aan producers worden gegeven voordat een band de studio in gaat. De songwriter in een band kan de ruwe demo’s van de nummers dan aan de bandleden geven.
Als een artiest of band op zoek is naar een manager of agent, is een demo een erg belangrijk hulpmiddel om interesse te wekken. En soms staat een platenlabel de media toe om demo-opnames te horen om wat ophef op te bouwen rond een aanstaande release.

Wanneer dit gebeurt, zullen slechts een aantal medialeden de demo’s te horen krijgen. Over het algemeen gebeurt dit wanneer demo’s ‘voltooide’ nummers bevatten. Met andere woorden, nummers die nog in de schrijffase zitten, worden vaak niet gespeeld voor mensen van buiten de band en het label.

Besteed nog geen geld aan de productie

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden, vooral wanneer u begint, is dat het niet bedoeld is als een afgewerkt product. Het is niet nodig om veel geld in een opnamestudio uit te geven om een demo te maken.

Labels verwachten dat een demo ruw is, en niemand zal je een platencontract geven of afwijzen, op basis van de opnamekwaliteiten van je demo. Onthoud ook dat het kort moet zijn. Het moet de beste liedjes bevatten; drie of vier is ideaal. Demo’s bieden een voorproefje van de muziek en niet de hele catalogus van een artiest.

Demo SkillsUni Blog microfoon

Wat meer is, wanneer een label een demo ontvangt met in de studio opgenomen nummers, kan dit erop wijzen dat de artiest naïef is over de manier waarop de muziekindustrie werkt. Ondanks de beste bedoelingen, communiceert dit aan een label dat je denkt dat je muziek productie klaar is, en dat je misschien niet nederig bent en niet genoeg accepteert om mee te werken. Je voelt je misschien niet zo, maar deze benadering zorgt ervoor dat labels zich afvragen of je klaar bent om het proces te ondernemen om te proberen een muziek carrière van de grond te krijgen.

Niet iedereen heeft jouw demo nodig

Een label moet geïnteresseerd zijn in jouw soort muziek om interesse te hebben in het uitbrengen van je plaat, dus zorg ervoor dat je de labels onderzoekt die je benadert met je muziek. Als je band bijvoorbeeld een geluid heeft al Metallica, stuur je tape dan niet naar platenlabels die uitsluitend met hiphopgroepen werken. Er zijn ook veel web gebaseerde platforms waarmee je de muziek kunt demonstreren zonder dat er naar een label gezocht hoeft te worden. De kans is groot dat als deze platforms gebruikt worden, er een label wordt gevonden. Soundcloud, Bandcamp en Youtube zijn drie populaire platforms die gebruikt zouden kunnen worden om mensen de muziek te laten horen en delen.

Weet waar je aan begint

Een slecht ding om te doen, is blindelings zo’n tape opsturen. Veel opname labels hebben zeer specifieke regels over demo’s die je moet volgen als je door de deur wilt komen. Sommige vereisen dat je in de eerste plaats toestemming krijgt om een demo te verzenden. Bedenk dat ongevraagde tapes een label in juridische problemen kunnen brengen. Als ze niet oppassen, zou een artiest kunnen beweren dat het label het nummer van de demo heeft gestolen.

demo headset met laptop

Kortom, een demo is een voorbeeldopname van muziek die gemaakt is. Vaak zijn het ruwe opnames van de nummers en niet hele versies die opgenomen zijn in een muziekstudio. Het kan dan ingezonden worden naar een label, en die kijkt dan of zij geïnteresseerd zijn in jouw muziek.

Related Articles

Responses