Tour Support

Wat is Tour Support?:

Tour Support is geld betaald om de kosten van een tour te dekken, meestal door een platenmaatschappij.

Tourondersteuning is financiële ondersteuning voor een touringband. Het kan worden gebruikt ter dekking van dagvergoedingen, reiskosten, accommodatie, uitrustig en autoverhuur en alle andere uitgaven die tijdens een tour opkomen. Historisch gezien werd het aanbieden van tourondersteuning meestal bepaald door het platenlabel.

De kosten die bij je bij een tour zult hebben:

  • Benzine
  • Olie verversen en onderhoud
  • Hotelkamer (eventueel)
  • Voedsel
  • Salarissen voor bemanningsleden

Small label touring

Small label touring is heel erg duur dus het is niet vreemd dat tour support moeilijk te vinden is, vooral voor indie muziek. Het is een lange trend geweest en nu zullen waarschijnlijk alleen de grootste artiesten een tour support krijgen, daar zijn een aantal redenen voor:

  1. Indie labels hebben mogelijk niet genoeg geld om de rekeningen te betalen doordat het albumverkoop is gedaald, en vaak is vervangen voor digitale releases.
  2. Het rendement op tourondersteuning is niet gegarandeerd, vooral op niet op tours die zijn bedacht om een fanbase op te bouwen. De tour kan dan de band wel helpen om een groter publiek op te bouwen maar dat betekend niet dat de band direct genoeg platen verkoopt om de investering te compenseren.

tour support, handen in de lucht bij optreden

Industrie samenvoegsel

De muziek business is drastisch veranderd als reactie op kansen van digitalisering. Als onderdeel van deze soms verbazingwekkende, dan weer verontrustende transformatie hebben sommige bedrijven en prominente artiesten het onderscheid tussen artiestenbeheer, tourmanagent en platenlabel bijna volledig opgeheven, een onderdeel van een trend naar het genereren van inkomsten met alles wat met de artiest te maken heeft, en haar muziek. Het eindspel in deze trend kan de artiest zijn die hun label bezit. Betekent dit in zo´n geval dat de artiest nergens op zoek kan gaan naar reisondersteuning of dat hij volledige controle heeft over het reis ondersteuningsbudget?

Voor grotere artiesten zeker het laatste; voor anderen meer als helemaal geen tourondersteuning

Touren is erg duur, vooral voor bands met niet veel volgers. Omdat de locatie je evenement niet garandeert op succes, moet je vertrouwen op kaartverkoop aan de deur.

Tour Support SkillsUni Hand met geld

Klein etiket

Touren is extreem duur, dus het is niet verwonderlijk dat tour support moeilijk te vinden is, vooral voor indiemuziek. Het is een voortdurende en groeiende trend geweest; nu zullen waarschijnlijk alleen de grootste supersterren aanzienlijke tourondersteuning krijgen. Hiervoor zijn een aantal redenen:

  • Omdat de albumverkoop is gekropen, vaak vervangen door digitale releases van singles, hebben indie-labels mogelijk niet genoeg geld om de rekening te betalen.
  • Het rendement op tour support is niet gegarandeerd, vooral niet op tours die in wezen promotionele tours zijn die zijn ontworpen om een band te helpen een fanbase op te bouwen, de tour kan de band helpen een publiek te vinden, maar het vertaalt zich mogelijk niet direct in voldoende platenverkopen om de investering.

Zelfs voor de digitale revolutie had de ondersteuning van kleine labels voor reisgroepen last van deze en andere min of meer ingebouwde problemen. Vaak slaagden de rondleidingen erin om de fanbase uit te breiden en daardoor kon de artiest de overstap maken van het kleine label naar een grote.

tour support, band is aan het optreden

misschien een onderliggende les is van de trend naar weinig of helemaal geen tour support: je kunt niet op een snaar duwen. De hedendaagse houding van tourmanagement en labels neigt er nu naar dat ofwel een nieuwe band op de een of andere manier zal slagen zonder tourondersteuning, omdat het publiek ze echt wil horen, of uiteindelijk doet het publiek het echt niet, en geen enkele hoeveelheid tourgeld zal uiteindelijk een verschil maken.

Kortom, Tourondersteuning is financiële ondersteuning voor een touringband. Het kan worden gebruikt ter dekking van dagvergoedingen, reiskosten, accommodatie, uitrustig en autoverhuur en alle andere uitgaven die tijdens een tour opkomen. Tour support is lastig te krijgen, en voor veel bands helemaal niet te krijgen.

Related Articles

P.D.s

Wat zijn P.D.s?: P.D.s (ook wel PD’s genoemd) is een afkorting voor ‘per diems’, wat ‘per dagen’ betekent. Dit verwijst naar de vergoeding die dagelijks…

Responses