Indie Labels

Wat zijn Indie Labels?:

Indie Labels zijn zelf-gefinancierde labels die niet zijn gekoppeld aan een hoofdlabel / Big Four-label.

Een onafhankelijk label, ook wel bekend als indie label, is een platenlabel dat onafhankelijk wordt gefinancierd en niet is verbonden met een van de drie grote labels: Universal, Sony en Warner. Onafhankelijke labels variëren van hobby labels voor thuisgebruik tot zeer winstgevende, grote bedrijven. In de jaren negentig begon de grens tussen indie labels en grote labels enigszins te vervagen, en nu worden sommige grote indie labels daadwerkelijk gedistribueerd door de drie grote labels.

De onafhankelijke labels worden vaak geconfronteerd met een zware strijd om hun muziek te laten horen, omdat ze doorgaans veel minder financiële middelen hebben om hun muziek te promoten dan de grote labels. Ondanks de strijd hebben veel onafhankelijken het jarenlang overleefd. Vele anderen hebben misschien niet eeuwig geduurd, maar hadden een enorme impact op muziek, zowel creatief als zakelijk.

Geschiedenis van indie labels

Indie label box

 

Onafhankelijke platenlabels bestaan al veel langer dan de

meeste mensen denken. In feite zijn enkele van de eerste onafhankelijke labels ontstaan in het naoorlogse tijdperk.

Traditioneel werkten veel van deze labels met artiesten die niet als mainstream werden beschouwd. Zo tekenden onafhankelijke partijen als Sun Records opgericht in 1950 in Memphis, country- en rockartiesten. Enkele van deze artiesten zijn onder meer Elvis Presley, Roy Orbison en Johnny Cash. Veel onafhankelijken werken nog steeds op die manier, ze tekenen talent aan dat misschien in de marge zit.

Er is geen manier om aan te geven hoeveel onafhankelijke platenlabels er bestaan. Dit komt door de toenemende populariteit van digitale muziek, waardoor mensen gemakkelijk hun eigen labels kunnen maken. Volgens Profitable Venture kan een klein, standaard onafhankelijk platenlabel gemakkelijk worden gestart met heel weinig geld – ergens tussen $ 20.000 en $ 50.000.

Voordelen van ondertekenen met een indie label

Onafhankelijke labels hebben meer vrijheid om te kiezen welke artiesten ze ondertekenen. Als ze besluiten bij je te tekenen, komt dat omdat ze van je muziek en je smaak houden. Ze zullen minder snel aandringen op veranderingen in jouw geluid of imago dan grote bedrijven. Dat betekend dat je meer creatieve controle hebt met een indielabel dan met een van de Big Three

Er is ook een grotere kans dat je de rechten op jouw eigen muziek bezit. Dat betekent dat je kunt doen wat je leuk vindt met het nummer nadat het is opgenomen, of je het nu verkoop voor een reclamespot of voor gebruik in een film of televisieshow.

Het andere, voor de hand liggende voordeel is de hechte relatie die je zult hebben met degenen die je aanmelden. Je leert het indie-labelpersoneel heel goed kennen. Met minder artiesten om mee samen te werken en een intiemere staf, is de kans groter dat je contact maakt met iemand en snel antwoord krijgt.

De meeste onafhankelijke ondertekenen ook kleinere, kortere contracten, dus als het niet lukt, zit je niet lang bij hetzelfde bedrijf.

Indie label thuis werken

Nadelen van werken met een indie label

Een van de grootste nadelen van het tekenen met een onafhankelijk label is geld. Hoewel er een aantal zeer winstgevende labels zijn, zijn de meeste onafhankelijke ondernemingen erg krap in hun fondsen. Ze kunnen zich niet alleen geen grote uitbetalingen, bonussen of grote platencontracten veroorloven, ze kunnen zich ook geen grote marketingcampagnes of promotionele rondleidingen veroorloven om de bekendheid van jouw werk te vergroten. Dit kan het moeilijker maken om een naam op te bouwen en jouw platen te verkopen.

Bovendien omdat indie labels zo klein zijn en vaak weinig personeel hebben, kunnen ze ongeorganiseerd en zelfs verwarrend zijn. Veel van hun overeenkomsten worden gesloten met slechts een handdruk in plaats van een formeel contract, waarna details kunnen worden gemist en problemen kunnen ontstaan als gevolg van misverstanden.

Ten slotte kan het kleinere formaat van indie labels jouw toekomstige kansen beperken. Vanwege hun kleinere budgetten en kleinere reeks artiesten hebben indie labels meestal geen sterke relatie met de pers, waardoor het moeilijk is om verslag uit te brengen over jouw evenementen.

Ondertekenen met een indie label heeft zijn voor- en nadelen. Voordat je een overeenkomst met een label ondertekent moet je ervoor zorgen dat je begrijpt waarmee je akkoord gaat en wat jouw opties zijn. Bij wie je tekent, heeft grote gevolgen voor de toekomst van je carrière.

Kortom, een indie label is een platenlabel dat onafhankelijk wordt gefinancierd en niet is verbonden met een van de drie grote labels: Universal, Sony en Warner. Een onafhankelijk label kan dan ook heel erg variëren, van thuis gebruik tot grote bedrijven.

 

Related Articles

Publishing

Wat is Publishing?: Publishing is in wezen een ander niveau van auteursrechtencontrole voor liedjes, publiceren deals eenvoudigweg een persoon die verantwoordelijk is voor het verzekeren…

Responses