Publishing

Wat is Publishing?:

Publishing is in wezen een ander niveau van auteursrechtencontrole voor liedjes, publiceren deals eenvoudigweg een persoon die verantwoordelijk is voor het verzekeren dat het juiste aantal royalty’s wordt verzameld voor een nummer, in ruil voor een deel van die royalty’s en sommige rechten op het nummer. De meeste uitgevers gaan verder dan dat en proberen actief nummers te plaatsen in inkomsten genererende posities, zoals advertenties of met andere artiesten voor een coverversie, enz.

Publishing SkillsUni Producer recording

Wanneer artiesten en songwriters het woord music publishing voor het eerst horen, is er vaak wat onduidelijkheid. Wanneer ze dan verder lezen over het onderwerp wordt het nog verwarrender. Ondanks dat het een lastig onderwerp is, komt het er vooral op neer dat het bij publishing vooral gaat om geld verdienen met muziek.

in het kort, bij het music publishing draait het vooral om de songwriters en auteursrechten. Wanneer de muziek commercieel wordt gebruikt, hebben de songwriter en de auteur recht op royalty’s. Een muziekuitgeverij kan verschillende diensten aanbieden voor songwriters. Ze kunnen de auteursrechten beheren, beschermen van het gebruik van de nummers en het innen van royalty’s. Aan de creatieve kant van richten de muziekuitgevers zich op het gebruik van de auteursrechten die ze beheren door kansen te verwerven in de vorm van tv, games en advertenties. Ook helpt deze creatieve kant bij het pitchen van nummers voor artiesten en labels om voor de eerste keer te worden opgenomen.

Bij de meeste deals met grote muziekuitgevers ontvangen de auteurs 50% van de royalty’s die de uitgever weet te publiceren. Uiteindelijk is de songwriter nog steeds de eigenaar van het liedje, maar werken met een licentie, muziek pitchen en het innen van royalty’s is veel werk.

Kortom, songwriters moeten in gedachten houden dat elke liedje dat ze schrijven en opnemen uit twee vormen bestaat. Die twee vormen zijn: de geluidsopname en de compositie. Beide eigendommen hebben rechten, wat betekend dat degenen die ze in bezit hebben, kunnen beslissen wie ze mag gebruiken en hoe.

Als artiest B een cover opneemt van de compositie van artiest A, bezit artiest B alleen recht op de compositie van opgenomen versie. Artiest A is eigenaar van zowel de compositie als de eigen geluidsopname van de compositie

Wat heeft een PRO met publishing te maken

Organisaties voor uitvoeringsrechten (PRO) helpen songwriters, artiesten en componisten om royalty’s te ontvangen voor het optreden. Voor de uitvoering worden de royalty’s betaald aan de auteursrechthebbende wanneer een compositie openbaar wordt uitgevoerd, dus bijvoorbeeld live, een concert, op de radio of op de tv. PRO’s zijn niet verantwoordelijk voor het innen van mechanische royalty’s die worden gegenereerd wanneer een nummer wordt gekocht, gedownload of gestreamd.

Nu duidelijk is hoe royalty’s worden gegenereerd, is het nog niet duidelijk hoe er voor wordt gezorgd dat alles eerlijk wordt uitbetaald. Precies daar is een uitgeverijbeheerder voor, zij zorgen ervoor dat de composities royalty’s verdienen die ze aan het bedrijf verschuldigd zijn. De royalty’s worden geïnd en vervolgens wordt ervoor gezorgd dat de songwriter wordt betaald. In de muziekindustrie staat dit proces bekend als ‘publicatiebeheer’.

Publishing SkillsUni Producer

Hoe wordt de muziek gepubliceerd

Het toestaan van het gebruik van compositie of geluidsopname in een televisieshow, reclamefilmpje, game of film, wordt synchronisatielicentie genoemd. Een synchronisatielicentie wordt onderhandeld door de eigenaar van het auteursrecht of door de uitgever die hem/haar vertegenwoordigt. Er is geen vast tarief dat moet worden betaald, maar de uitbetalingen worden bepaald door de waargenomen waarde van de compositie en het budget van de aanvrager.

Het ‘hoe’ in dit alles komt neer op het pitchen van de muziek. Hoewel het niet onmogelijk is om zelf te pitchen, nemen veel songwriters en artiesten een muziekuitgeverij omdat zij gespecialiseerd zijn in het exploiteren van de composities die ze vertegenwoordigen. Voor minder bekende artiesten, zijn dit soort plaatsingen zeer gewild en kunnen zij een grote hulp kunnen zijn bij promotie.

Muziek begeleiders zoeken vooral veel actieve onafhankelijke songwriters.
Omdat de kosten lager zijn vanwege de waargenomen waarde van een minder bekend nummer.

Kortom, bij publishing gaat het om geld verdienen met muziek. Als muziek commercieel wordt gebruikt, hebben de songwriter en de auteur recht op royalty’s. Deze royalty’s kunnen worden geïnd door de muziekuitgevers.

Related Articles

Royalties

Wat zijn royalties? Muziek royalties zijn betalingen die gaan naar artiesten, songwriters, componisten, uitgevers en andere auteursrechthebbenden voor het recht om hun intellectuele eigendom te…

Responses