Mechanische Vergoedingen (Mechanical Royalties)

Wat zijn mechanische vergoedingen (Mechanical Royalties)?:

Mechanische vergoedingen (mechanical royalities) zijn royalty’s betaald aan de songwriter per gedrukt album. Wordt ook wel ‘mechanica’ genoemd.

Mechanische vergoedingen worden betaald door een derde partij, voor het opnemen, produceren en aanbieden van muziek dat auteursrechten bevat. De derde partijen hoeven niet te onderhandelen met de artiesten en songwriters want de overheid bepaald de tarieven.

Mechanische vergoedingen

Een van de belangrijkste inkomstenstromen voor een succesvolle songwriter is afkomstig van mechanische royalty’s. De term verwijst naar betalingen per eenheid die door de platenmaatschappij aan de muziekuitgever worden gedaan voor de reproductie van auteursrechtelijk beschermde muziekcomposities die verschijnen op cd’s, cassettebandjes, vinylalbums en andere dergelijke vervaardigde formaten. Kortom, elke keer dat een consument een geluidsopname koopt, ontvangen uitgevers een mechanische royaltybetaling, die vervolgens wordt doorgegeven aan de songwriter.

Mechanische royalty’s zijn royalty’s die worden gegenereerd telkens wanneer een muziekcompositie wordt gereproduceerd, fysiek of digitaal via on-demand streaming of download-naar-eigen-services. Een leuke manier om je hoofd rond mechanica te wikkelen, is door ze terug te voeren naar hun oorsprong.

Toen de muziekindustrie de 21e eeuw betrad, is de muziekverkoop verschoven naar de digitale platforms, eerst iTunes en vervolgens streamingdiensten onder leiding van Spotify. Mechanische royalty’s gingen echter nergens heen, hoewel de processen voor de berekening en distributie ervan veel gecompliceerder zijn geworden.

mechanische vergoedingen worden betaald
 

Dus telkens wanneer de compositie wordt gereproduceerd terwijl de gebruiker op afspelen drukt op het nummer op de streamingdienst, zal de streamingdienst de eigenaars van de compositie moeten compenseren in mechanische royalty’s. Het is echter niet zo eenvoudig als het schrijven van een cheque aan songwriters en uitgevers. Voordat het geld daadwerkelijk bij de auteursrechthebbenden terechtkomt, doorlopen ze het systeem van tussenpersonen.

Het exacte proces van uitbetaling van mechanische royalty’s hangt af van de gebruikscontext. Zoals we eerder hebben vermeld, is het voor fysieke en digitale verkoop het platenlabel die de royalty’s zal toewijzen die verschuldigd zijn aan de songwriters (meestal via hun uitgever). In de moderne wereld wordt echter een klein deel van de royalty’s op deze manier uitbetaald.

Ontvangen van de mechanische goederen

Het belangrijkste is dat als het gaat om mechanische royalty’s, het de eigenaars van de compositie  zijn die worden betaald. In feite zullen mechanische royalty’s vaak gaan van de eigenaren van de master copyright naar songwriters. Dat is het geval wanneer het label fysieke kopieën van het nummer wil produceren – en zelfs wanneer de muziek wordt verkocht op download-to-own-platforms zoals iTunes.

 

Aan de kant van de songwriter zal de exacte winstverdeling voor mechanische royalty’s afhangen van de deal die de publishing-deal sluit. Sommige deals leveren de songwriter maar liefst 90% van de winst op, maar de schrijver krijgt gegarandeerd minimaal 50% van de mechanische royalty’s (dit staat bekend als een schrijversaandeel). Bovendien, als de schrijver in eigen beheer is uitgegeven, wat betekent dat ze als hun eigen uitgever dienen, kunnen ze tot 100% van de mechanische royalty’s ontvangen.

Oftewel, Mechanische vergoedingen worden betaald door een derde partij, voor het opnemen, produceren en aanbieden van muziek dat auteursrechten bevat. De derde partijen hoeven niet te onderhandelen met de artiesten en songwriters want de overheid bepaald de tarieven. Een van de belangrijkste inkomstenstromen voor een succesvolle songwriter is afkomstig van mechanische royalty’s.

 

Related Articles

Publishing

Wat is Publishing?: Publishing is in wezen een ander niveau van auteursrechtencontrole voor liedjes, publiceren deals eenvoudigweg een persoon die verantwoordelijk is voor het verzekeren…

Royalties

Wat zijn royalties? Muziek royalties zijn betalingen die gaan naar artiesten, songwriters, componisten, uitgevers en andere auteursrechthebbenden voor het recht om hun intellectuele eigendom te…

Responses