7 cruciale vragen voor het beschermen van jouw copyright

Copyright SkillsUni

Wat is copyright en waarom is het belangrijk?

Copyright is een van de belangrijkste concepten voor muzikanten. Het is hoe je wordt betaald voor je muziek en hoe je de muziek beschermt waar je zo hard aan hebt gewerkt.  Jij als maker hebt het recht om te bepalen hoe en waar jouw werk wordt gebruikt.

Als iemand jouw video van Youtube download en op Facebook upload, mag dag dus niet.  Maar het is ook wel echt verwarrend hoe dit in elkaar zit. Daarom gaan we jou er in deze blog alles over vertellen!

Copyright SkillsUni

Wat is muziek copyright?

Versimpeld zijn het de rechten die door de overheid van je land zijn verleend voor het eigendom (muziek) die je maakt. Elk land kent verschillende variaties op de verleende rechten.

Maar ze bestaan allemaal om je te helpen bepalen wat je kunt doen met je nummer of opname, wie wel en niet je werk kan exploiteren voor winst, en hoe je wordt betaald voor je muziek.

Verschillende soorten

Er zijn twee vormen:

 • Het auteursrecht op het lied (de compositie genoemd)
 • Het auteursrecht voor de opname van dat nummer (soms de master genoemd)

Deze twee kunnen eigendom zijn van twee afzonderlijke partijen.

Bob Dylan schreef het lied “All Along The Watchtower”, nam het op en bracht het uit via zijn platenlabel. Dylan verdiende royalty’s van zijn rechten over de compositie en de opname. Jimi Hendrix maakte ook een opname van het nummer “All Along The Watchtower”.

Toen mensen de versie van Hendrix kochten, ontving hij royalty’s voor de exploitatie van zijn rechten over de opname. Terwijl Bob Dylan werd betaald voor de exploitatie van zijn rechten over het lied.

Door zijn eigen versie op te nemen en uit te brengen, maakte Hendrix gebruik van de rechten van Dylan. Dit zorgde ervoor dat Dylan nog steeds werd betaald voor zijn originele werk.

Hoe leg ik mijn auteursrecht vast?

In de VS en Canada zijn de rechten onmiddellijk van toepassing wanneer je een nummer voltooit en het in een of andere vorm uitschrijft in bladmuziek of je neemt het op een fysiek medium zoals een harde schijf of tape. Het is niet verplicht om een verklaring voor je werk op te nemen.

Maar officieel aanvragen van registratie over deze rechten kan helpen als iemand op zoek is naar contactpersonen als ze toestemming willen vragen om je werk te exploiteren. Een kennisgeving kan je op deze manier doen:

 • © Songwriter naam (namen) en het jaar.
  Een melding in het volgende formaat zou voldoende zijn voor een opname:
 • ℗ Naam van de geregistreerde eigenaar en het jaar.

Als je de maximale bescherming wilt krijgen die mogelijk wordt gemaakt door de toepasselijke wetgeving (bijvoorbeeld: rechtbank die schadevergoeding heeft ontvangen in een inbreukprocedure), moet je je werk registreren bij het betreffende overheidskantoor in je land.

Welke rechten dekken mijn auteursrecht?

Wat je auteursrecht dekt, hangt af van wat de auteursrechtelijke wetten en wetten van je land bieden. De meeste auteursrechtwetten geven je doorgaans de controle over wat je met je werk kunt doen en wat je anderen kunt tegenhouden als ze proberen jou werk te exploiteren zonder toestemming.

De meest voorkomende rechten die worden gedekt zijn:

 • Kopieën / reproducties maken
 • Het recht om je werk te verkopen
 • Je werk aan te passen
 • Je werk in licentie uit te geven
 • Het recht om je werk uit te voeren, uit te zenden of te verzenden

Ga naar de website van Buma/Stemra in Nederland voor meer informatie.

Moet ik mijn muziekauteursrecht registreren?

Niet noodzakelijk. Maar als je de maximale bescherming van je auteursrecht wilt krijgen en mensen een manier wilt bieden om contact met je op te nemen over het gebruik van je werk, moet je je muziek registreren bij het auteursrechtkantoor van je land (Buma/Stemra).

Hoe beïnvloedt muziekauteursrecht hoe ik voor mijn muziek wordt betaald?

Een auteursrecht geeft je rechten op je intellectuele eigendom die vergelijkbaar zijn met andere eigendomsrechten. Het concept van copyright staat je toe jouw muziek te verkopen, anderen toestemming te geven of te verbieden je muziek te gebruiken. Betaald worden voor jouw auteursrechten kan vele vormen aannemen.

De meest gebruikelijke manieren om geld te verdienen met het gebruik van je auteursrechten zijn in de vorm van streaming royalties, gedownloade bestanden, optredens van het record als onderdeel van een film of in een videogame en uitvoeringen op de radio of tijdens een live concert. Vergeet niet dat het nummer dat op die opnames staat ook geld verdient met die bronnen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik al mijn royalties ontvang?

Hoe het geld naar je stroomt, neemt ook vele vormen aan. Er zijn wereldwijd veel beheerders die de betaling van deze verschillende gebruiksfuncties aan jou, de auteursrechthebbende, mogelijk maken. Dit zijn:

 • Uitvoerende rechtenorganisaties afhankelijk van je land, in dit geval voor Nederland is dit Buma/Stemra
 • Muziekdistributies
 • Platenlabels

Deze bedrijven verzamelen geld van alle partijen die muziek gebruiken zoals radiostations, online muziekstreamingdiensten, digitale downloadwinkels, bioscopen, restaurants etc. en dat geld verspreiden onder de auteursrechteigenaren.

Auteursrecht SkillsUni

Conclusie

Auteursrecht is dus behoorlijk uitgebreid. Als gebruiker van andermans werk moet je er rekening mee houden. Als maker sta je met auteursrecht sterk om op te treden tegen ongewenst gebruik van jouw werk.

Het blijft natuurlijk makkelijk om een foto, of ander werk te gebruiken, ook zonder dat je er recht op hebt, maar jij als maker kan daar ook wat aan doen. Blijf opletten en wees niet bang om een claim te sturen als je dat echt nodig is. Wees dus nooit bang om je werk te delen én wees alert bij het gebruiken van andermans werk.

Related Articles

Publishing

Wat is Publishing?: Publishing is in wezen een ander niveau van auteursrechtencontrole voor liedjes, publiceren deals eenvoudigweg een persoon die verantwoordelijk is voor het verzekeren…

Royalties

Wat zijn royalties? Muziek royalties zijn betalingen die gaan naar artiesten, songwriters, componisten, uitgevers en andere auteursrechthebbenden voor het recht om hun intellectuele eigendom te…

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!