Sessie Muzikant (Session Musician)

Wat is een Session Musician?:

een sessie muzikant (session musician) is een muzikant die een bijdrage levert aan een opname of een live-optreden, maar niet echt een voltijdslid van de band is.

Een sessiemuzikant speelt op korte termijn als achtergrondinstrumentalist voor een andere artiest of band. Ze zijn meestal zeer bedreven in het bespelen van een of meer instrumenten.

Een sessie muzikant komt aan boord om een muziekinstrument voor een bepaalde tijd te bespelen, in de studio of op het podium, maar maakt geen vast onderdeel uit van de band. Deze specialisten kunnen tijdens een opnamesessie voor een nummer spelen, of ze kunnen zich een hele tour bij een band of artiest voegen.

sessie muzikant met band in de studio

Hoe sessie muzikanten werken

Sessiemuzikanten werken regelmatig in studio’s en gaan ook vaak op tournee met andere muzikanten. Sommige sessie muzikanten zijn in dienst van de studio’s zelf en werken voornamelijk op een geografische locatie.

Naast het ondersteunen van artiesten in de platenindustrie, kunnen sessie muzikanten ook worden ingehuurd om muziek te spelen voor tv, radio of films.

Vroeger was het vrij gewoon dat een platenlabel een ‘huisband’ of een selectie sessie muzikanten op de loonlijst had staan. tegenwoordig zijn veel sessiemuzikanten echter zelfstandige aannemers die via mond-tot-mondreclame werk vinden. Soms zal een studio specifieke muzikanten aanbevelen aan mensen die komen opnemen, of artiesten zullen degenen aanbevelen met wie ze in het verleden hebben gewerkt.

De reputatie hebben dat je professioneel en bekwaam bent, gemakkelijk om mee samen te werken en betrouwbaar zijn, kan een  muzikant helpen vast werk te krijgen. Een betrouwbare muzikant kan een belangrijk onderdeel zijn van het op tijd af krijgen van een album en kan onderweg een redder in nood zijn als op het laatste moment een bandlid moet worden vervangen.

band en sessie muzikant werken samen aan een nummer

Online sites vertellen je soms hoe je een baan als sessie muzikant kunt krijgen, maar hun bedrijfsgerichte aanpak is niet altijd de beste. Het pas om een muzikant te worden begint met muzikale uitmuntendheid en de waarheid is dat niet alle muzikanten gelijk zijn geschapen. Alleen de allerbeste instrumentalisten en vocalisten zullen ooit als sessie muzikant werken

Hoeveel sessie muzikanten worden betaald

In sommige landen hebben sessie muzikanten zich aangesloten bij een vakbond, en er zijn vaste lonen die ze ontvangen voor studio-opnames en live optredens. Deze tarieven kunnen verschillen per regio en per soort werk.

In ruil voor gegarandeerde vaste lonen tekenen sessiemuzikanten vaak hun toekomstige rechten op de opnames waarop ze spelen. Dat betekend dat als een muzikant speelt dat platina gaat, hij geen royalty’s of winst op die opname krijgt. Hetzelfde geld voor live-shows, de muzikanten krijgen meestal hun vaste salaris betaald, of de show nu geld voor de band heeft verloren of dat de show een grote geldmaker was.

Er zijn zeldzame gevallen waarin bands hun sessie muzikant een toekomstig percentage van de inkomsten uit de opnames waaraan ze hebben deelgenomen aanbieden, vooral als de band het sessiemuzikantentarief niet kan betalen.

Sessie muzikant SkillsUni Band

Soms, als een band en een muzikant eerder hebben samengewerkt, zullen ze van geval tot geval afspraken maken. Dit soort arrangementen mag alleen worden aangegaan als beide partijen elkaar goed kennen en vertrouwen, maar het kan leiden tot langdurig werk voor de muzikant en gemoedsrust voor de band. Bandleden en muzikanten kunnen echter beide profiteren van een duidelijk contract.

Kortom, een sessie muzikant is een muzikant die een bijdrage levert aan een opname of live-optreden maar niet echt een voltijdslid van de band is. De muzikant komt aan boord om een muziekinstrument voor een bepaalde tijd te bespelen. De specialisten kunnen tijdens een opname sessie voor een nummer spelen, of ze kunnen zich een hele tour bij de band of artiest voegen.

Related Articles

P.D.s

Wat zijn P.D.s?: P.D.s (ook wel PD’s genoemd) is een afkorting voor ‘per diems’, wat ‘per dagen’ betekent. Dit verwijst naar de vergoeding die dagelijks…

Responses