Muziek Manager

Wat is een muziek Manager?:

een muziek manager is in wezen de zakelijk leider van een band. Taken variëren enorm, afhankelijk van het niveau van de band, maar over het algemeen proberen managers nieuwe kansen te zoeken voor de band en zijn ze de contactpersoon voor alle andere mensen die met de band te maken hebben.

Je hoeft geen geweldige stem, perfecte toonhoogte, funcky ritme of ongelooflijke gitaar versnipper vaardigheden te hebben om een carrière in de muziek te hebben. In feite hoef je helemaal geen instrument te bespelen. Als je geïnteresseerd bent in de muziekindustrie, maar een beter zakelijk talent hebt dan op het gebied van muzikale prestaties, dan kun je streven naar een carrière op het gebied van muziekmanagement

muziek manager met koptelefoon

Wat doet een muziek manager

In het geval van veel zangers en bands is een muziek manager verantwoordelijk voor alle aspecten van de carrière van de artiest, behalve het eigenlijke schrijven, opnemen en uitvoeren van muziek. Dit omvat taken in alle domeinen van de muziekindustrie waaronder:

  • Beheer van live optredens op locatie: De artiest helpen om geboekt te worden in live-locaties. Soms betekent dit dat je moet samenwerken met boekingsagenten, evenementpromotoren of locatie managers. In andere gevallen betekent dit het inhuren van een aparte tourmanager of een groep wegbeheerders. Deze mensen rapporteren aan de muziekmanager van de artiest.
  • Werken met platenmaatschappijen: Het aanwakkeren van interesse in de artiest van platenlabels en het onderhandelen over voorwaarden voor een platencontract, mocht een bepaalde platenmaatschappij voldoende interesse tonen.
  • Logistiek: Assisteren bij de logistiek van opnames, inclusief het zijn van een vast persoon bij opnamestudio’s en muziekcontractanten.
  • Een fanbase cultiveren: Het cultiveren van en communiceren met de fanbase van de artiest via sociale media, live promoties, exclusieve releases, meet-and-greet sessies, e-mailnieuwsbrieven en meer. Veel artiestenmanagers zullen een publicist, publiciteitsagenten of een volledig reclamebureau inhuren om bij dit streven te helpen.
  • Papierwerk: Het doornemen van contracten, budgetten en andere juridische en financiële documenten die uw klanten kunnen tegenkomen. Dit kan werken met muziekuitgevers of met uitvoerende rechtenverenigingen. Nogmaals, veel managers zoeken hulp van buitenaf in deze kwestie, of dat nu een advocaat uit de entertainmentindustrie is of een specifieke bedrijfsmanager wiens werkterrein uitsluitend gericht is op de zakelijke aangelegenheden van een muzikant.
muziek manager is geconcentreerd aan het luisteren
 

Vaardigheden van een muziek manager

Een goede muziek manager moet een breed scala aan vaardigheden combineren, met name die welke ontbreken bij de muzikale artiesten die hij vertegenwoordigt.

Het belangrijkste aspect van de relatie tussen artiest en manager is vertrouwen. Je krijgt de taak om met het geld om te gaan dat jouw cliënt heeft verdiend, en je adviseert hen ook over gevoelige artistieke keuzes. De enige manier om deze taken jarenlang duurzaam uit te voeren, is door jouw cliënt met de grootst mogelijke mate van eerlijkheid en respect te behandelen

De beste muziek managers houden van wat ze doen. Het zijn mensen die de hoek van de muziek business die ze bezetten omarmen.

muziek manager en artiest

Hoe verdienen muziek managers geld

De meeste muziekmanagementprofessionals werken in opdracht. Dit betekent dat ze een percentage van de inkomsten van hun klanten ontvangen. Dit model is vergelijkbaar met dat van andere artiestenmanagers, zoals die in de filmindustrie.

  • Muziek managers werken af en toe aan handshake-overeenkomsten, maar idealiter zou je een beheercontract met jouw klanten moeten hebben waarin staat welk percentage van hun inkomsten naar jou gaat.
  • Muziek managers en managementbedrijven geven zelden provisie over de volledige bruto-inkomsten van een klant. Dit komt omdat de klant een deel van die bruto-inkomsten opnieuw moet investeren in het onderhouden van zijn of haar band. Dit kan tourvervoer zijn, servicekosten om nummer op streamingsplatforms te krijgen, vergoedingen die aan publicisten worden betaald of zelfs commissie die wordt betaald aan andere professionals zoals advocaten en talentagenten.

Kortom, een muziek manager is in wezen de zakelijk leider van een band. In het geval van veel zangers en bands is een muziek manager verantwoordelijk voor alle aspecten van de carrière van de artiest, behalve het eigenlijke schrijven, opnemen en uitvoeren van muziek.

 

Related Articles

Responses