Tour Manager

Wat is een Tour Manager?:

Tourmanagers nemen de details van een tour voor hun rekening. Ze reizen met de band en doen alle klussen zoals het inchecken in hotels, het onderhouden van contacten met promotors en in het algemeen proberen dingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wordt ook wel een wegbeheerder genoemd.

Een tour manager is een persoon die de show leidt wanneer een band op tournee is. Tour managers zijn ervoor verantwoordelijk dat een concerttour soepel verloopt. Hun werk omvat het zorgen voor de financiën van de tour, ervoor zorgen dat iedereen is waar ze horen te zijn en in het algemeen ervoor zorgen dat iedereen op tournee aan het werk is.

Bij taken van de tour manager gaat het vaak ook om het omgaan met de persoonlijke problemen van de andere mensen op tour en om ervoor te zorgen dat iedereen op tour tevreden is.

Wat doet een tour manager

Bij een kleine indietour kan de tourmanager dezelfde persoon zijn als de bandmanager. De managers kunnen dubbelen als bestuurder of als wegbemanningslid. Ze zijn misschien zelfs het meest verantwoordelijke lid van de band dat goed is in organisatie- en managementtaken.

De tour manager is misschien begonnen als een vriend van de band die mee was voor de rit. Dit soort tour managers nemen vaak een werkpaard op zich, de rol van iedereen, reageren op wat er ook gebeurt, problemen oplossen en branden blussen.

Bij tours met een groot budget is de rol van tourmanager echter veel formeler. Er kan een team van mensen aanwezig zijn die de tour leiden, en de taak en verantwoordelijkheden van de tourmanager worden meer gedefinieerd. Als er bijvoorbeeld een volledige ploeg aanwezig is, zorgt de tourmanager ervoor dat ze hun werk doen en zijn waar ze zouden moeten zijn. Maar bij goed gefinancierde concertreizen hoeven ze niet zelf voor de uitrusting te zorgen. Deze tourmanagers treden meer op als supervisors van het team dat voor de band werkt.

 

Indie-tourmanagers versus grote budget-tourmanagers

Zoals bij veel banen in de muziekindustrie, is er een grote kloof tussen het werk van tourmanagers op kleinere tours en tourmanagers op tours met een grote budget. Maar hier zijn een paar van de basisaspecten van het werk, die de meeste zaken achter de schermen van een tour omvatten

Deze verantwoordelijkheden kunnen zijn:

  • Reserveringen bevestigen
  • Tour financiën beheren
  • Iedereen op tijd krijgen waar hij moet zijn
  • Omgaan met promoters, locatie managers, ticket agents enz.
  • Showtijden bevestigen

Bij grotere tours kan de taak van tourmanager verdeeld zijn over een paar mensen. Er kan bijvoorbeeld een touraccountant zijn om de financiën te beheren en iemand anders die het wegpersoneel beheert. Maar er zal altijd een persoon zijn met de eindverantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid aan wie deze extra managers rapporteren.

tour manager met band op tournee

Tour manager als tour vader of moeder

Naast de specifieke taken van een tourmanager zijn er minder gemakkelijk te omschrijven, maar zeer belangrijke aspecten van het werk. De tourmanager is degene die moet helpen bij het omgaan met alle emotionele ups en downs en eisen van het leven onderweg. Het is aan de tourmanager om te proberen iedereen gelukkig te maken. Bijvoorbeeld als een van de muzikanten het zat is en dreigt om niet meer te gaan op tournee, of dat de band besluit dat ze midden in de nacht een ijsje willen. Toeren is moeilijk werk. Het is fysiek en emotioneel uitputtend, en de tourmanager moet iedereen op het goede spoor houden, gezond, gelukkig en klaar om hun werk te doen.

Hoe kun je een tourmanager baan vinden

Veel tourmanagers bouwen een klantenbestand op via mond-tot-mondreclame. Ze kunnen gaan werken voor bands van vrienden tijdens kleine tours en dan nieuwe banen vinden op basis van aanbevelingen.

Tourmanager zijn heeft veel voordelen. Je mag veel reizen en geweldige shows zien. Het is echter ook een grote verantwoordelijkheid. Om een goede tourmanager te zijn, moet je kalm en koel kunnen jongleren met de eisen van een grote groep mensen. Evenals het kunnen voldoen aan verzoeken die soms onredelijk lijken.

Als tourmanager ben jij uiteindelijk degene die ervoor zorgt dat de tour probleemloos van show naar show gaat. Je kunt dus niet deelnemen aan de meeste feesten die normaal gesproken onderweg plaatsvinden. Als je echter goed georganiseerd bent en denkt dat je aan eisen van de weg kunt voldoen, kan werken als tourmanager een leuke en lonende baan zijn.

tour manager koptelefoon en laptop
 

Kortom, een tourmanager is de persoon die de show leidt wanneer een band op tournee is. Het heeft veel voordelen om manager te zijn want je mag veel reizen en veel leuke shows zien, maar natuurlijk zijn er ook nadelen want jij moet ervoor zorgen dat iedereen op de tour gelukkig is en iedereen moet zijn verhaal bij jou kwijt kunnen.

 

 

Related Articles

P.D.s

Wat zijn P.D.s?: P.D.s (ook wel PD’s genoemd) is een afkorting voor ‘per diems’, wat ‘per dagen’ betekent. Dit verwijst naar de vergoeding die dagelijks…

Responses