P.D.s

Wat zijn P.D.s?:

P.D.s (ook wel PD’s genoemd) is een afkorting voor ‘per diems’, wat ‘per dagen’ betekent. Dit verwijst naar de vergoeding die dagelijks aan bandleden en bemanning wordt betaald voor hun persoonlijke uitgaven, zoals eten en drinken.

P.D.s

Een dagvergoeding, of afgekort PD, betekent letterlijk ‘per dag’. Het is de dagelijkse onkostenvergoeding voor een reizende band . Het idee zelf is ongecompliceerd, maar de details van deze betalingen onthullen aanzienlijke verschillen in de betaalde bedragen en wat ze dekken, en soms in de vraag of de bandleden ze ooit krijgen.

P.D.s in de muziekbusiness

Muzikanten die het grootste deel van hun leven onderweg zijn geweest, kunnen je verhalen vertellen over ongelooflijk zorgzaam management en bandleiders, en nog meer, over tourervaringen die ze graag nooit hadden gehad. Veel van de slechte dingen gebeuren omdat muzikanten geen essentiële vragen stelden voordat ze naar het optreden gingen. PD’s worden betaald aan elk bandlid en bijna altijd aan de leden van de crew om de persoonlijke basisuitgaven tijdens een tour te dekken.

PD’s kunnen dramatisch variëren, afhankelijk van hoeveel geld er achter de tour zit, de houding van de frontman van de band en, evenzeer, het karakter van het management van de band.

Vaak is de eerste tourende optreden een grote stap voorwaarts. Misschien heb je de ene week arrangementen gemaakt voor lokale low-budget radiocommercials en de week daarop heeft Mr. Big, die je toevallig voor weinig geld in een lokale club zag spelen, besloten dat je de perfecte aanvulling zou zijn op zijn nationale tour. Er is een geschiedenis van in de muziek, en vaak bevat het verhaal een cryptische opmerking van meneer Big terwijl hij de club verlaat: “Hier, bel dit nummer.”

P.D.s

Het wordt door de meeste musici op dit moment in hun carrière zelden gezien als het beste moment om indringende vragen over geld te stellen, onder wie:

Wat levert het op? Het is misschien de enige vraag die je niet hoeft te stellen – de manager van de band zal jou dat normaal gesproken vertellen. De rest van de vragen op deze lijst kunnen echter al dan niet vrijwillig door managers worden gesteld en beantwoord. Zo niet, hoe eng het ook klinkt, dit zijn de vragen die je moet stellen voordat je het optreden accepteert, niet erna:

  • Hoe vaak worden we uitbetaald?
  • Wie betaalt mijn wagen?
  • Wat is het dagvergoeding?
  • Wat omvat de dagvergoeding en, net zo belangrijk;
  • Wordt mijn hotelkamer betaald bovenop de dagvergoeding of is het een onderdeel van de dagvergoeding?

 

Related Articles

Responses