Agent

Wat is een Agent?:

Een agent is iemand die contact onderhoudt met promotors en locaties om optredens voor bands te boeken.

agent manager met koptelefoon
Wat is een Agent

In enige definitie van het woord is een agent een persoon die verantwoordelijk is voor het boeken van shows voor bands. Agents, breder, benaderen ook promoters over shows, onderhandelen over contracten voor live-uitvoeringen en zorgen er in feite voor dat de wielen van een concerttour, of slechts een enkele show, soepel verloopt.

Een agent werkt samen met een promoter om ervoor te zorgen dat alles wat een band nodig heeft op de locatie aanwezig is, dat er een passende soundcheck-periode is gereserveerd voor de band en natuurlijk wat de betaling zal zijn voor het optreden en of de accommodatie wordt verzorgd door de promoter. Wil je backstage alleen maar rode blauwe M&M’s? Je agent is degene die ervoor zorgt dat de promoter dat weet.

De agents zorgen voor livemuziek. Een goede agent met goed geplaatste connecties kan een band voor het juiste publiek krijgen en hun profiel vergroten. Agents werken nauw samen met promoters en platenlabels om ervoor te zorgen dat de bands in hun boeken de juiste bekendheid krijgen.

Verantwoordelijkheden van een agent

Hoewel het niveau van verantwoordelijkheid voor een muziekagent kan verschillen, afhankelijk van de zichtbaarheid van de band waarmee ze werken, blijven de basistaken hetzelfde, of het nu gaat om het boeken van clubshows voor een kleinere indieband of arena-show voor een grote label act. Taken van agenten omvatten:

  • Samenwerken met bands, labels of management om een planning af te spreken voor tourdata, de financiële en logistieke vereisten van de tour en de doelen van de tour. Bijvoorbeeld het promoten van een nieuw album.
  • Contact opnemen met promoters en locaties om bands te pitchen en afspraken te maken over speeldata.
  • Het sluiten van contracten met promoters met betrekking tot beloningen, gastenlijsten en uitrusting.

Betaal tarief voor een muziekagent

Muziekagenten verdienen doorgaand een percentage van de opbrengst van een tour of optreden. Het bedrag is beperkt tot de daadwerkelijke betalingen voor uitvoeringen en omvat meestal niet het geld dat is verdiend met de verkoop van merchandise die op shows worden verkocht, zoals T-shirts of cd’s.

De meest gebruikelijke regeling geeft de agent 10-15 % van het geld dat aan een band wordt betaald voor een optreden, hoewel 18% of zelfs 20% ook niet ongehoord is. Het is dus duidelijk in het belang van de agent om zo veel mogelijk geld voor een band te krijgen van een promoter, hoe meer geld de band verdient hoe meer geld je verdient.

Wat een goede agent kan doen voor een band

Muziekagenten hebben de sleutel tot de goede show in handen, en als een opkomende band kan een goede agent aan jouw kant betekenen dat je eerder voor een groter publiek moet spelen dan je waarschijnlijk zou doen door je eigen optredens te boeken.

Als je tekent bij een agent die met grotere bands werkt, heb je op die manier iets om het ondersteuningsslot te krijgen op tours met deze grotere bands. Agenten hebben ook het oor van alle goede promoters, wat betekent dat je meteen voet tussen de deur hebt met locaties en promoters in plaats van ze te moeten overtuigen om je een kans te geven. Ook hebben ze de aantrekkingskracht om jou meer geld te bezorgen dat dat je alleen zou kunnen.

Een agent contracteren

Een contract helpt eventuele misverstanden te voorkomen en geeft ook aan wat de muzikanten van de agent verwachten en andersom. je zult geen ruzie maken over geld of ruzie maken over wie er voor een drumstel zou moeten zorgen als alles op papier staat.

Hoe word je een muziekagent

Benader gevestigde bureaus en zoek een stageplaats; je zult geweldige contacten leggen en de kneepjes van het vak leren van de profs. Of als je een echte doorzetter bent, probeer dan eens zelfstandig optredens te boeken.

Als je geïnteresseerd bent om je eigen bureau vanaf de grond af te bouwen, zoek dan naar vrienden die in bands zitten en begin met het boeken van lokale shows voor hun. Maak gebruik van die contacten om uit te breiden naar boekingen met promoters buiten jouw regio.

Kortom, een agent is iemand die contact onderhoudt met promoters en locaties om optredens voor bands te boeken, en zorgen ervoor dat alles wat de band nodig heeft aanwezig is en dat de uitvoeringen van de bands soepel verlopen.

Agent SkillsUni

Related Articles

Responses