Muziek Promoter

Wat is een Muziek Promoter?:

Een promotor is iemand die live optredens promoot voor bands.

De belangrijkste taak van een muziekpromoter, meestal promoter genoemd, is het publiceren van een concert. Het zijn de mensen die verantwoordelijk zijn voor het ‘opzetten’ van de show. Ze werken samen met agenten of in sommige gevallen rechtstreeks met de bands en met clubs en concertzalen om een show te regelen.

Ze zorgen ervoor dat het woord over die show bekend wordt. Ze regelen ook incidentele kosten, zoals hotels en backline voor de band. Kortom, het is de taak van de promoter om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Het soort promoter verschilt van een radioplugger of PR-agent.

Wat moet je als Muziek promoter doen

Als de muziek promoter niet aan een specifieke locatie is verbonden moet hij:

  •  Werk samen met bands en agenten om een datum voor een optreden af te spreken.
  • Onderhandel een deal met de band/agent voor de show. Welke vergoeding wordt er betaald? En wie gaat er voor de accommodaties zorgen?
  • Reserveer een locatie voor de afgesproken datum.
  •  Promoot het aanstaande optreden bij de lokale pers, sociale mediakanalen en radio. Ze willen misschien posters ophangen en de mailinglijst mailen.
  • Zorg ervoor dat alles wat de band nodig heeft, aanwezig is, zoals backline en accommodatie.
  •  Stel soundchecktijden en de volgorde van de show in.

Muziek promoter SkillsUni

Waarom heeft een muziek promoter een contract nodig

Als je te maken hebt met grote sommen geld, is een contract altijd een must. Maar veel muziekpromoters die weten dat ze niet veel geld zullen verdienen met een optreden, slaan vaak het contract over.

Zelfs als er aan het einde van de avond geen geld wordt uitgewisseld, is het toch een goed idee voor een band om een contract te hebben waarin duidelijk wordt vermeld of de promoter al dan niet zorgt voor de accommodatie, wie zorgt voor de backline, wanneer de soundcheck is, hoe lang de set van de band zal zijn en natuurlijk hoe de eventuele winst zal worden verdeeld. Het helpt later verwarring te voorkomen.

Hoe wordt je een promoter

Er zijn twee manieren waarop je kunt beginnen met promoten. Je kunt contact opnemen met promoters en locaties bij jou in de buurt en jouw diensten aanbieden en op die manier de kneepjes van het vak leren, of je kunt proberen jouw promotie carrière zelf van de grond te krijgen. Als je voor jezelf wilt werken, begin dan klein.

Kies een favoriete lokale band en bied aan om een show voor hen te promoten. Boek de locatie, neem contact op met de lokale media, vertel het op sociale media en hang een paar posters op die reclame maken voor de show. Als je goed werk levert, zullen andere bands je vinden, en als je een gevestigde promoter in jouw omgeving wordt, zullen bands van buiten de regio jou ook vinden.

Muziek promoter Band SkillsUni

Geld verdienen als promoter

Ze werken met megasterren, kunnen serieus geld verdienen. Maar promoters van indie muziek kunnen gemakkelijk merken dat ze de hele dag, elke dag werken, en alleen maar dieper in de schulden raken. Veel promoters hebben een dagtaak die hun promotietaak ondersteunt. Als je promoter wilt worden, moet je een duidelijk begrip hebben van het geld dat ermee gemoeid is, en moet je heel zorgvuldig deals sluiten met bands en podia.

Voor een bepaalde show kunnen de kosten bestaan uit:

  • De locatie verhuur
  • De reclame ( posters, media advertenties, online marketing )
  • De accommodaties voor de band
  • De betaling voor de band

Kortom, een promoter promoot optredens voor bands en zorgt ervoor dat het woord over de show bekend wordt. Ook zorgt hij ervoor dat alles vlekkeloos verloopt voor de bands.

Related Articles

Responses