360 Deals

360 Deals:

360 deals zijn een steeds vaker voorkomende major label-dealstructuur waarbij het label niet alleen inkomsten verdient uit de verkoop van muziekopnames van hun artiesten, maar ook een deel van andere artiesteninkomsten ontvangt, inclusief geld dat is gegenereerd door touring en merchandise.

360 deal contract

Contracten in de muziekindustrie waarmee een platenlabel een percentage van de inkomsten uit alle activiteiten van een band kan ontvangen, worden 360 deals genoemd. Andere contracten betalen eenvoudigweg een percentage uit de verkoop van platen of uit activiteiten waarbij het platenlabel geld verdient

Een veranderende industrie

Deze deals komen steeds vaker voor bij grote labelcontracten omdat de verkoop van opgenomen muziek niet zo robuust is als jaren geleden. Dit wil echter niet zeggen dat consumenten niet genieten en hun geld niet uitgeven aan muziek. De rondleidingen van artiesten brengen aanzienlijke inkomsten binnen, en artiesten en bands verdienen geld met aanbevelingen en merchandise. Radio- en streamingsdiensten zijn springlevend. Mensen kopen gewoon geen platen en cd’s zoals vroeger.

Hoe een 360 deal werkt

Platenlabels, ook wel ‘deals met meerdere rechten’ genoemd, ontvangen doorgaand een percentage van de inkomsten onder de 360 deals die anders voor hen verboden zouden zijn geweest, waaronder:

 • Digitale verkoop
 • Rondleidingen, concerten en inkomsten uit live optredens
 • Verkoop van koopwaar
 • Goedkeuringsovereenkomsten
 • Optredens in films en tv-shows
 • Songwriting, songtekstweergave en publicatie-inkomsten
 • Ringtone verkoop

360 deals SkillsUni publiek

Labels zeggen dat ze zich zullen committeren aan het promoten van de band of de artiest voor een langere periode in ruil voor een grotere korting van de artiesten die vertegenwoordigen. Ze zullen actief proberen nieuwe kansen voor hen te ontwikkelen. Het label zal optreden als een manager en de hele carrière van de artiest behartigen, in plaats van zich uitsluitend te concentreren op het verkopen van platen.

Net als bij traditionele opname overeenkomsten, stelt de 360 deal het label in staat de auteursrechten van de opnames van de artiest en opties voor meerdere albums te verwerven. De 360 dealovereenkomst omvat ook de traditionele dealovereenkomsten waarbij royalty’s van producenten, netto-omzet, buitenlandse verkopen, kortingen voor verpakkingen, budgetrecords en ‘nieuwe technologie’ allemaal worden afgetrokken van de royalty’s van de kunstenaar

Artiesten zouden een kleine royalty krijgen van het platenlabel onder een traditionele deal, die nog kleiner was nadat al deze aftrekposten voor het produceren van een album of track waren gemaakt. Er werden geen royalty’s voor opnamen verwachten voor een artiest, tenzij het album een groot commercieel succes was, maar winsten uit publicatie, merchandise, tournees, goedkeuringen en andere bronnen van inkomsten waren allemaal uitsluitend van de artiesten.

Voordelen van een 360 deal:

 • Je hoeft misschien niet al je eigen kosten te betalen
 • Je hebt misschien de kans om je als artiest te ontwikkelen
 • Je krijgt toegang tot de beste mensen in de branche

Nadelen van een 360 deal:

 • Platenlabels nemen een percentage van alles in beslag
 • Platenlabels kunnen aanspraak maken op het auteursrecht
 • Misschien geef je de creatieve controle op

De controverse rond 360 deals

Deze deals zijn om veel redenen omstreden. Ze worden gezien als een cynische geldgreep door labels die te maken hebben met dalende verkopen en hoge kosten. Etiketten hebben het lange tijden overleefd zonder dit soort deals, dus het lijkt erop dat ze te lijden hebben onder een mislukking om hun bedrijf te leiden in een veranderende branche. De bands vragen om de rekening hiervoor te betalen lijkt niet eerlijk.

Platenlabels weerleggen dat ze met 360 deals verschillende soorten artiesten kunnen contracteren, omdat ze niet zo gefocust hoeven te zijn op het terugverdienen van hun investeringen uit albumverkoop. Ze kunnen stoppen met het achtervolgen van de instant nummer een hit en voor de lange termijn samenwerken met een artiest. Ze hoeven niet alleen op grote verkoopcijfers te vertrouwen om het tekenen van de artiest winstgevend te maken.

En ze redeneren dat al die andere inkomstenbronnen buiten de recordverkopen het directe resultaat zijn van hun inspanningen en hulp.

Kortom, 360 deals zijn contracten in de muziekindustrie waarmee een platenlabel een percentage van de inkomsten uit alle activiteiten van een band kan ontvangen. Er zitten natuurlijk voordelen en nadelen aan een 360 deal, maar die kun je tegen elkaar afwegen en bekijken of een 360 deal iets voor jou is.

Related Articles

Publishing

Wat is Publishing?: Publishing is in wezen een ander niveau van auteursrechtencontrole voor liedjes, publiceren deals eenvoudigweg een persoon die verantwoordelijk is voor het verzekeren…

Responses