Platencontract

Wat is een platencontract?

Het zit al een beetje in de naam verstopt: je tekent een platencontract met een platenlabel als je daar een album/single uitbrengt. In het contract staat onder meer welk percentage van de verkoop je ontvangt als uitvoerende artiest.
Een muziekmaatschappij die jou onder contract neemt, investeert in jou en krijgt in ruil daarvoor het recht jouw muziek uit te brengen op cd’s, dvd’s en digitaal. In het contract maken jullie afspraken over de verdeling van de opbrengst. Het percentage dat de muzikant krijgt zijn royalties. Omdat de investeringen soms hoog zijn en de inkomsten uit plaatverkoop en digitale distributie niet zo groot zijn, wordt soms ook afgesproken dat de muziekmaatschappij een deel van de inkomsten uit auteursrechten (publishing), verkoop van merchandise en de gages van optredens krijgt.
Vaak staan in de eerste versies van de contracten die je als artiest krijgt voorgelegd al deze voorwaarden. Bedenk echter dat álles onderhandelbaar is: hoe liever een maatschappij jou wil tekenen, hoe beter het financiële aanbod zal zijn.
Contracten in de muziekwereld zijn complexe overeenkomsten. Het is niet verstandig daar als artiest of muzikant zelf over te gaan onderhandelen. Dat werk kun je beter uitbesteden aan gespecialiseerde juristen. Zij weten precies waar je op moet letten en kunnen een contract opstellen dat nauw aansluit op jouw situatie. Zodat het contract de basis is voor een vruchtbare samenwerking tussen jou en de muziekmaatschappij.
platencontract

Verschillende typen contracten

Als je gaat praten met een muziekmaatschappij en/of een jurist, is het handig als je weet wat voor contracten er zijn.

360 graden deal

Nu platenmaatschappijen steeds minder verdienen aan de verkoop van een nummer, verdienen ze mee met andere inkomsten van de getekende artiest. Denk aan inkomsten uit optredens, publishing, merchandise en sponsoring en het gebruik van muziek in films en reclame (sync deals). Als er naast het recht om de muziek uit te geven (de masterrechten) ook deze rechten bij dezelfde partij onderbrengt, spreken we van een 360 graden deal.

Artiestenovereenkomst

De meest klassieke overeenkomst is de artiestenovereenkomst, ook wel masterovereenkomst genoemd. Het is een alles-in-één deal waarbij de platenmaatschappij zo goed als alles regelt. De platenmaatschappij financiert en organiseert de hele productie en verkoop: de opnamen, het mixen, het masteren, de promotie, de marketing en de distributie.

Licentiedeal

De licentiedeal kun je zien als een afgeleide van de artiestendeal. Je neemt zelf je muziek op, maar de distributie en promotie besteed je uit. Je houdt bij een licentiedeal zelf de rechten over je masters. Een licentiedeal houdt in dat je de exploitatierechten verhuurt aan het label of de platenmaatschappij. Gebruikelijk is een periode van 5 tot 10 jaar. Het financiële risico ligt voor een belangrijk deel bij jou als artiest; je investeert immers zelf in de opnames. Daartegenover staat dat de royalties hoger zijn dan die uit een artiestenovereenkomst.

Distributiedeal

Als het niet lukt een muziekmaatschappij te verleiden tot een contract, kun je besluiten zelf je muziek op te nemen en uit te brengen. Dit noemen we uitbrengen in eigen beheer. Wanneer je in eigen beheer je plaat uitbrengt, ben je zelf verantwoordelijk voor de distributie. Maar hoe krijg je je album in de platenzaken en hoe krijg je je muziek op portals als Spotify en iTunes? Om dit te regelen kun je een distributiedeal afsluiten met een platenmaatschappij of distributeur. Bij een dergelijke deal regel je alles zelf, alleen de distributie besteedt je uit. Jij maakt je plaat: het opnemen, mixen, masteren, persen en promoten regel je zelf. De distributeur (in de vorm van een platenmaatschappij of onafhankelijk distributeur) zorgt ervoor dat je plaat wordt verspreid bij de platenzaken en dat je plaat beschikbaar is op de download- en streamingsites. Het fysieke product, de cd zelf, lever je meestal in consignatie. Dit houdt in dat je de nummers geeft aan de distributeur maar dat jij de eigenaar blijft. Jij verdient alleen geld over de daadwerkelijk verkochte platen. De onverkochte platen worden geretourneerd.
Je kunt in de je distributiedeal ook afspraken maken over de digitale distributie, maar dit kun je ook buiten de deal laten. Via een aggregator kun je dit gedeelte zelf regelen.
Eén belangrijke stap in de verkoop van muziek wordt in de distributiedeal niet genoemd: de promotie. Er zijn verschillende freelance pluggers die hun diensten verhuren aan artiesten die hun muziek in eigen beheer uitbrengen. Het bedrijf dat voor jou de distributie doet kan daar soms ook behulpzaam in zijn.

 

 

Related Articles

Royalties

Wat zijn royalties? Muziek royalties zijn betalingen die gaan naar artiesten, songwriters, componisten, uitgevers en andere auteursrechthebbenden voor het recht om hun intellectuele eigendom te…

Publishing

Wat is Publishing?: Publishing is in wezen een ander niveau van auteursrechtencontrole voor liedjes, publiceren deals eenvoudigweg een persoon die verantwoordelijk is voor het verzekeren…

Responses