Fanbase

Wat is een fanbase?

Een sterke fanbase zorgt er voor dat artiesten zich staande kunnen houden in de muziekindustrie. Hoe meer fans, hoe groter de kans dat er geld wordt uitgegeven aan de muziek die artiesten maken. Als je een artiest als bedrijf zou zien, dan zouden de fans de klanten zijn. Net zoals in een bedrijf moet je eerst een klantenkring (fans) opbouwen, in het begin kent niemand je nog. Dit is een proces dat zowel bij een bedrijf als artiest altijd onderdeel zal zijn van je carrière. Je moet dus beginnen met het opbouwen van je eigen fanbase.
Om fans op te bouwen, zul je eerst moeten vast stellen wat het doel is van de fanbase. Is het bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat de fans jouw muziek kopen? Of wil je alleen dat je muziek bekend wordt onder de mensen?
fanbase

Naamsbekendheid

Om je fanbase op te bouwen, zul je eerst je naamsbekendheid onder de aandacht moeten brengen. Om je naamsbekendheid te vergroten zul je je moeten bepalen onder welke doelgroep jij je naamsbekendheid wilt vergroten. Beschrijf de doelgroep die jij als fan wilt hebben en die het best past bij jouw genre muziek, bijvoorbeeld vrouwen tussen de 15-25 jaar.
Ga vervolgens op zoek naar de plekken waar deze doelgroep zich bevindt. Dat kunnen verschillende mediakanalen zijn: van een blog tot social media, van een tijdschrift tot aan een winkel. Kies voor hetgeen waar jouw doelgroep in grotere hoeveelheden aanwezig zijn. Je wil namelijk zo veel mogelijk mensen bereiken met jouw muziek.
Tips
Hieronder een aantal tips en voorbeelden

 • Maak een website aan waarop al jouw content bij elkaar komt. Gebruik goede SEO originele content, zodat je makkelijk via Google gevonden wordt.
 • Maak een pagina aan op een social media platform. Laat hierop duidelijk zien wat jij doet. Je kunt dit platform zelf op een originele manier onder de aandacht brengen of je kunt gevonden worden via Google.
 • Verplaats je in een fan, wat zou jij graag willen zien van een artiest?
 • Doe optredens en praat na afloop met de mensen die naar je zijn komen luisteren
 • Geef gratis muziek weg op een originele manier (Soundcloud)
 • Stuur je muziek op naar muziek blogs of andere artiesten
 • Zet diverse kanalen in om jouw muziek te promoten, bouw niet teveel op één kanaal

Aanwezigheid op Social Media

De opkomst van social media is een waardevolle aanwinst voor artiesten. Een sterke aanwezigheid op sociale media is essentieel voor het promoten van je muziek, het contact maken met fans en het uitbreiden van je fans. Bovendien brengt het hebben van een effectieve social-mediastrategie je in contact met muziekindustrie-peers en biedt het nieuwe kansen.
Deze tips voor social media zullen de betrokkenheid van fans vergroten en de volgers vergroten:

 • Analyseer je fans: wie zijn je fans? Wat zijn hun interesses? Je publiek kennen en de inhoud waarop ze het meest reageren, is cruciaal.
 • Plaats regelmatig: het is van essentieel belang dat je je social media actief houdt. Post met regelmatige consistentie om relevant te blijven voor je fans.
 • Plan je berichten: wanneer jij berichten van tevoren plant, kan jij met fans communiceren zonder de hele dag online te blijven.
 • Visuele inhoud delen: foto’s en video’s genereren meer betrokkenheid dan gewone berichten. Ze vangen ook de aandacht van mensen veel sneller dan tekst.
 • Deel boeiende tekstcontent: post een verscheidenheid aan inhoud die fans kunnen gebruiken, delen, leuk vinden en reageren om hen betrokken te houden. Bijvoorbeeld muziekreleases en tour-updates, interactieve berichten, educatieve berichten en motiverende berichten. Vraag fans ook om meningen, feedback en andere interessante onderwerpen.
 • Toon je persoonlijkheid: het ontwikkelen van een persoonlijke band met je fans zal de relatie tussen de fans en de fans versterken. Hoe je communiceert met je fans maakt een enorm verschil.
 • Optimaliseer je sociale media-profielen: mensen zullen waarschijnlijk jouw sociale media-profielen eerst vinden bij het doorzoeken van je artiestennaam. Dat is de reden waarom het hebben van een schoon, geoptimaliseerd profiel voor elk platform cruciaal is.
 • Deel content van je fans: verspreid de liefde en deel of retweet inhoud die door je fans is geplaatst. Het is ook een geweldige manier om waardering te tonen aan je fans.
 • Communiceer met je fans: maak contact met je fans en laat ze zien dat je om hen geeft. Je hoeft sociale media niet alleen te gebruiken om je muziek- en tourschema te promoten. Gebruik deze platforms om te communiceren met je fans.
 • Gebruik hashtags: zoek trending hashtags op Twitter en Instagram. Speel hierop in.


 
 

Related Articles

Responses