Beat placement, hoe krijg ik deze?

Beat placement | SkillsUni Blog

Van je zolderkamer naar het grote publiek door beat placement

Een van de meest populaire vragen die ambitieuze muziekproducers hebben is ‘Hoe krijg ik een beat placement?’. Veel producers krijgen hun beats niet naar het grote publiek en daarom is het belangrijk om te weten hoe ze beat plaatsingen kunnen krijgen.

In de muziekindustrie zijn beat placement de term voor wanneer je een beat maakt en deze vervolgens aan een andere partij verkoopt voor exclusieve rechten. Dit kan betekenen dat je het aan een persoon of platenlabel verkoopt (Taylor Swift koopt het nummer, ze neemt haar vocalen voor dat nummer op en besluit het te gebruiken op haar nieuwe album). Het kan ook zijn dat het is verkocht aan MTV om als achtergrondmuziek te worden gebruikt in een realityshow. Als je het nummer hebt gemaakt en hebt verkocht, wordt het als een ‘beat placement’ beschouwd. Maar hoe krijg jij dit voor elkaar? Er zijn een aantal manieren om op te vallen in deze markt.

Beat placement SkillsUni

(Boi-1da, producer van artiesten als Drake, Rihanna, Eminem, Nicki Minaj, Kendrick Lamar en meer.)

Beat placement eist hoge kwaliteit

Dit is het allerbelangrijkste. Zoals alles op de markt moet jouw product goed zijn. Er zal altijd een hogere vraag naar hogere kwaliteit zijn. Dus, hoe doe je dit? Ervaring en veel bezig zijn. Je moet veel uren besteden aan jouw vak. Leer, bestudeer en probeer dingen. Werk samen met mensen. Verzamel feedback van mensen die je vertrouwt. YouTube is je beste vriend. Het is gratis en er is een overvloed aan informatie. Zorg er altijd voor dat je mixen goed klinken. Als je niet weet hoe je je tracks goed moet mixen, oefen dan. Of zoek iemand die dat kan en het initiatief neemt om dat mogelijk te maken. Je kan ook ons andere blog over muziek mixen hier lezen.

Ga op onderzoek uit

Doe wat nodig is om erachter te komen hoe je een stap dichterbij kunt komen om beat placement voor elkaar te krijgen. Zoek uit wie de juiste personen zijn om jouw te helpen. Welke kanalen kun je verkennen om dichter bij iemand te komen die jouw muziek mogelijk met hen kan delen? Tip. Kijk naar hun vorige albumcredits en bekijk alle betrokken personen (producers, engineers, A & R’s, managers, grafische ontwerpers enz.).

Wil jij beat placement juist op tv en film krijgen? Hiervoor geldt dezelfde aanpak. Zoek uit wie de “muziek supervisor” is voor deze bedrijven. Het proces is hetzelfde voor iedereen. Vind de juiste mensen en benader deze met een tactisch plan. Afwachten zal nooit werken.

Zorg dat je met zoveel mogelijk mensen in contact komt

Hoe meer mensen je kent, hoe beter je kansen op een beat placement. Ook hier speelt het concept “op alle mogelijke manieren” een belangrijke rol. Gebruik alle kanalen op internet. Ontdek waar en wanneer bepaalde evenementen gehouden worden (seminars, schrijverskampen enz.) en ga daar naartoe. Elke plaatsing die je krijgt, is het resultaat van iemand die je kent binnen jouw netwerk. Het is altijd zo geweest, en het zal nooit veranderen. Begin met je collega’s. Zoek zoveel mogelijk producers op die op hetzelfde niveau als jou zitten (regionaal en nationaal). Ga samenwerken en vraag feedback aan elkaar. Dit is zo belangrijk om samen te kunnen groeien en je kansen te vergroten.

Bezoek zo vaak mogelijk de grote steden

Als je al in een grote stad woont, geweldig. Alle actie vindt namelijk plaats in de grote steden. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda etc. Je kan zelfs naar London, New York. Los Angeles. Miami. Atlanta etc. Maar waar je ook bent, ga vooral richting een grote stad. Je hebt een betere kans om hier de juiste mensen te vinden/ontmoeten. Dit zijn omgevingen die je kunnen helpen een beat placement te bereiken. Het internet is geweldig, maar er gaat niets boven menselijke communicatie. Je kunt meer impact op iemand hebben door hem persoonlijk te ontmoeten. DM’s kunnen je alleen maar tot een bepaald punt helpen.

Bezoek zoveel mogelijk opnamestudio’s

Je weet nooit wie je tegen zult komen. Je hebt veel kans om iemand tegen te komen die je waarschijnlijk moet of wilt leren kennen. Maar hoe leer je ze kennen? Dat is weer een heel ander verhaal. Ik kan je niet vertellen wat je moet doen als je eenmaal oog in oog staat met iemand, je hoeft het alleen maar te doen.

Heb zelfvertrouwen

Vertrouwen staat centraal. Het zal helpen bij elk onderdeel van het bereiken van je doelen. Bovendien vinden mensen het prettig om zelfverzekerde energie te hebben. Een goede houding zal je automatisch meer zelfvertrouwen geven. Als je een krachtige houding aanneemt voordat je een belangrijk iemand in een bepaalde situatie tegenkomt, zal dat de manier van communicatie zeker beïnvloeden. Je zult je meteen alerter en sterker voelen. Dus of je nu loopt, zit of staat, gebruik je lichaam op een zelfverzekerde manier.

Wees actief op al je social-media kanalen

Het eerste dat mensen gaan doen om meer over jou te weten te komen is kijken naar je Instagram, Facebook etc. Jouw online portfolio moet er clean en professioneel uitzien. Dit is een heel belangrijk onderdeel binnen de muziekindustrie.

Besteed veel tijd om de zichtbaarheid van jouw social media te behouden. Je kan de meest geweldige muziek hebben, maar als het niet goed wordt gepresenteerd, dan schiet je tekort. Je moet op zijn minst actief zijn op o.a. Facebook, Instagram, Snapchat, SoundCloud, YouTube en een persoonlijke website hebben. Elk van deze kanalen is eigenlijk gratis te gebruiken. Als je ze niet gebruikt, maak je het jezelf heel lastig.

Wacht niet af, neem initiatief

Er is in het begin geen magisch persoon of bedrijf dat allemaal beat plaatsingen voor jou gaat regelen. Zo werkt het niet, en het zal nooit gebeuren. Misschien heb je managers, A&R’s en andere artiesten waarmee je op een bepaald punt in je carrière kan gaan samenwerken. Deze mensen kunnen je goed op weg helpen, maar het beste wat je kunt doen is de touwtjes in eigen handen nemen (ook als er veel mensen voor jou werken).

Laat je niet ontmoedigen

Geloof het of niet, er is meer dan genoeg gelegenheid en geld voor iedereen. Als je een mogelijkheid voor een beat placement mist, hoeft je je nog geen zorgen te maken. Weet gewoon dat voor elke deur die sluit, er ergens anders twee open zullen gaan. Wees hard en blijf werken, jouw kans komt vanzelf.

https://www.youtube.com/watch?v=wKdr3f3enMI

Conclusie

Er is natuurlijk nog zoveel meer wanneer het gaat om het verdienen van beat placement, maar deze stappen zullen je zeker op weg helpen. Het heeft mij zeker geholpen. Het onderliggende thema hierbij is om altijd “de touwtjes in eigen handen te houden”. Dit is cruciaal om meer beat placement te krijgen als muziekproducer.

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!