Signature sound

Signature sound

Als we het over de term “Signature Sound” hebben, dan bedoelen wij de sound die jouw muziek definieert. Dit is ontzettend belangrijk wanneer je als artiest groter wilt gaan worden. Heb je namelijk geen eigen sound dan valt er ook geen publiek aan te spreken. Ik las ooit de quote: “spreek je tegen iedereen, dan spreek je tegen niemand”. De mens is nou eenmaal aangelegd om banger te zijn iets te verliezen dan om het risico te nemen.

Dat geldt dus ook voor de muziek. Wanneer je helemaal fan bent van een bepaalde muziekstijl en je wilt groter worden in de muziek, dan kan het zijn dat je erachter komt dat die muziekstijl niet is wat het grotere publiek graag beluistert. Maar vergeet niet dat er voor iedere muziekstijl een publiek is. Anders bestond de muziekstijl niet. Dit noemen we een “niche” in het bedrijfsleven maar in de creatieve wereld van de muziek noemen we dit een “subcultuur”.

Goede voorbeelden hiervan zijn terug te vinden in de house. Deze muziekstijl heeft namelijk talloze “subculturen” onder zich. Denk bijvoorbeeld aan progressive house, Electro house, Deep House, Future House etc. Wanneer je kiest om alleen housemuziek te maken dan probeer je dus eigenlijk iedereen die ook maar één van die subculturen leuk vindt aan te spreken en dus spreek je niemand aan. Probeer voor jezelf helder te krijgen welke stijl jou het meest interessant lijkt om in uit te blinken en ga daar 100% voor.

Ikzelf vind Kygo altijd een erg goed voorbeeld. De tropische pluck sounds die hij gebruikt in zijn producties zijn erg typerend. Zodra er een nieuwe plaat uitkomt weet je daardoor direct dat het een plaat van Kygo is zelfs wanneer je de naam nog niet gezien hebt. Dit geldt ook voor totaal andere muziekstijlen. Vind je de hiphop scene interessanter? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de manier waarop Eminem rapt. Ook dit is een signature sound. Ben je meer een rockfan? Denk dan eens aan de sounds van The Red Hot Chili Peppers of Kensington. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Iedere grote artiest van welk genre dan ook heeft een eigen signature sound en dus is het ook belangrijk dat je erachter komt wat het element is dat jouw muziek uniek maakt.

Related Articles

Responses