VST Plugins Top 5

VST plugins | Blog SkillsUni

VST Plugins zijn softwarematige toepassingen die door producers gebruikt worden om geluiden mee te maken of te bewerken. Dit is dan ook op te delen in twee verschillende varianten: 1. VSTfx, 2. VSTi. Samen zorgen zij ervoor dat produceren betaalbaar geworden is. Deze software is namelijk gebaseerd op ontzettend dure hardware maar dan voor een veel lagere prijs!

Iedere D.A.W heeft standaard al VST plugins geïntegreerd in het programma. Dit noemen we “first-party plugins”. Soms schakelt het bedrijf dat de D.A.W maakt een ander bedrijf in om VST plugins te maken speciaal voor die software. Dit noemen we “second-party plugins”. Er zijn ook plugins die door andere bedrijven worden gemaakt en die je in iedere D.A.W kunt gebruiken. Dit noemen we “third-party plugins”. Deze laatste is de term die je in de DJ/producer wereld het meeste tegen zult komen.

VSTfx (Virtual Studio Technology Effect)

VST Plugins VSTfx

VSTfx worden gebruikt om geluiden mee te bewerken. Zet je deze vst plugin op een kanaal waar geen geluid in zit dan hoor je dus ook niks. Er moet natuurlijk wel geluid zijn voor je het kunt bewerken met een VSTfx ?. De meest bekende VSTfx om geluiden mee te bewerken zijn “Delay” & “Reverb”. Een delay pakt een deel van het signaal en herhaalt dit een aantal keer.

Denk bijvoorbeeld aan “wie is de burgemeester van wezel? -ezel -ezel -ezel”. Dit wordt ook wel echo genoemd. “Reverb” is de afkorting voor “reverberation” en dit simuleert de ruimte waarin het geluid is opgenomen. Geluid klinkt bijvoorbeeld heel anders in een grote kerk dan in een wc-hokje. Zo zijn er nog talloze andere audio-effecten die allemaal een eigen functie hebben waarmee ze geluiden kunnen veranderen.

VSTi (Virtual Studio Technology Instrument)

Zoals ik zonet al aangaf, er moet eerst wel geluid zijn voordat je het kunt bewerken. Het maken van die geluiden kun je doen door gebruik te maken van MIDI. MIDI staat voor “Musical Instrument Digital Interface”. MIDI is niets anders dan een digitaal signaal dat doorgeeft welke noot er door een instrument moet worden gespeeld de VSTi pakt dit signaal op en zet het om naar geluid. Er zijn twee verschillende vormen van VSTi’s: “Sample-based” & “Synthesizer”.

Sample-based

VST Plugins Sample Based

Sample-based VSTi’s zijn vaak erg grote VST plugins. Dit heeft ermee te maken dat de geluiden niet opgewekt maar bewerkt worden door de plugin. Wanneer je in de plugin door de verschillende geluiden scrolt, ben je eigenlijk in een map van samples aan het zoeken. Hoe hoger de kwaliteit van deze samples is hoe groter de VST plugin. Sample-based heeft één groot nadeel.

Wanneer je namelijk een sample gaat bewerken dan loop je tegen bepaalde beperkingen aan. Één van de meest bekende beperkingen heeft met de toonhoogte te maken. Wanneer je samples te lage noten laat spelen dan beginnen ze te “knetteren”. Dit komt omdat de sample te ver uit elkaar getrokken wordt.

Het grote voordeel daarentegen van sample-based VSTi’s zit hem echter al in de naam. Er zijn namelijk opnames gemaakt van echte geluiden (samples). Deze geluiden zijn vervolgens in mappen opgeslagen op je computer. Ik gaf al aan hoe groter het sample-bestand is, des te hoger de kwaliteit.

Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een klassiek instrument zoals een viool, dan wil je dat deze zo realistisch mogelijk klinkt. De kans dat je dit voor elkaar krijgt met een synthesizer is klein in vergelijking met een sample-based VSTi.

Synthesizer

VST Plugins Synthesizer

Een synthesizer wekt zijn eigen geluiden op binnen in de software. Het maakt dus niet gebruik van mappen vol met geluiden die op de computer moeten worden opgeslagen. Dit betekent dan ook dat een synthesizer veel kleiner is in bestandsgrootte dan een sample-based VSTi.

Daarnaast hebben de synthesizer VST plugins veel meer mogelijkheden om geluiden aan te passen dan sample-based. Maar, ook synthesizers hebben een nadeel. Wil je een echt instrument of ander geluid nabootsen dan is een synthesizer niet je beste vriend. Het kost jaren aan ervaring om het geluid in de buurt te laten komen van de sample-based variant maar het is niet onmogelijk.

Wanneer je niet een realistisch geluid wilt nabootsen en juist wat meer opzoek bent naar digitale geluiden voor bijvoorbeeld het EDM-genre, dan komt het grote voordeel van een synthesizer om de hoek kijken. Door alle mogelijkheden en verschillende geluidsgolven heb je eindeloos veel mogelijkheden om precies de sound te krijgen die je in je hoofd hebt.

Sample-based VS. Synthesizer

Vaak krijg ik van cursisten de vraag welke vorm dan beter is en eigenlijk heb ik dat al een beetje verklapt. De één is niet beter dan de ander. Beide hebben hun eigen voordelen. Wil je realistische sounds hebben dan kun je vaak beter gebruik maken van sample-based VST plugins. Wil je juist wat meer de digitale kant op, dan kun je het beste gebruik maken van een synthesizer. Daarnaast kun je het geluid vaak meer naar je persoonlijke voorkeur aanpassen.

Welke VST plugins heb je nodig?

Nu we duidelijk hebben wat het verschil is tussen VSTfx en VSTi kunnen we wat meer de diepte induiken en er wat voorbeelden bij pakken! Hier moet wel bij gezegd worden dat er duizenden verschillende VST plugins zijn. Een paar steken er met kop en schouders bovenuit:

refx Nexus 2

Één van de bekendste plugins die door beginnende producers wordt gebruikt is refx Nexus 2. Nexus 2 is een Sample-based VSTi die haar populariteit heeft te danken aan haar gebruiksgemak. Er is weinig kennis van Sound Design nodig om te begrijpen hoe je snel producties tot stand kunt brengen met deze VST plugin.

Met een enorm scala aan geluiden kun je zo goed als ieder geluid in deze plugin terug vinden. Ook heeft Nexus 2 haar eigen effecten al toegevoegd zoals je kunt zien op deze afbeelding.

VST Plugins refx Nexus 2

De plugin is voor producers van alle levels de ideale uitkomst. Het heeft namelijk alle functies die je als beginnend producer nodig hebt. Ben je al langer bezig met muziekproductie en ligt je niveau al wat hoger? Ook dan is Nexus 2 nog steeds een goede optie vanwege de snelheid waarmee je ideeën kunt uitwerken.

Het enorme scala aan geluiden resulteert echter wel in een groot bestand op je harde schijf. Mocht je meer dan genoeg ruimte hebben en je bent uitgekeken op de meegeleverde geluiden, dan is het ook nog mogelijk tal van “expansion packs” aan te schaffen.

VST Plugins refx Nexus 2 expansion packs

Nadelen Nexus 2

Nexus 2 heeft natuurlijk ook nadelen ten opzichte van andere VSTi’s. Zo is het niet mogelijk je eigen geluiden te maken. De plug-in is zoals eerder gemeld “Sample-Based”. De standaard functies (Filter modifier, Amp Modifier + effecten) zorgen wel voor een klein beetje vrijheid maar ten opzichte van synthesizers als Sylenth1 en Serum is dit niet noemenswaardig.

Al met al is Nexus 2 een zeer geschikte VST plugin voor beide beginnende en gevorderde producers. Ikzelf heb jarenlang profijt gehad van haar gebruiksgemak en de snelheid waarmee je ideeën om kunt zetten in geluiden. Tegenwoordig maak ik nog steeds gebruik van Nexus 2 om te “schetsen” wat ik in gedachte heb.

Sylenth 1

Sylenth1 is een product van eigen bodem. Het bedrijf (Lennar Digital) is gestationeerd in Arnhem en al jaren actief in de industrie. Naast Nexus 2 en Massive is ook Sylenth1 één van de bekendste VST plugins op de markt. Het komt met een enorme hoeveelheid aan gratis presets en wanneer je deze zat bent heb je de mogelijkheid je eigen sound te maken.

Sylenth1 is namelijk een synthesizer waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Juist dit is ook het gevaar van de plug-in. Door alleen al te kijken naar de afbeelding kun je begrijpen dat het tijd kost om de plug-in te leren kennen. Het voordeel is dus ook het nadeel. Maar net als bij Nexus 2 geldt ook hier, ideaal voor beide de beginnende en de gevorderde producer.

Alle mogelijkheden die de software met zich meebrengt, maken het een betaalbare VSTi die je klaar kan stomen voor het grove geschut. De demoversie van Sylenth1 kun je hier downloaden.

Massive X

Massive X is een product van Native Instruments (NI). Deze plug-in is de opvolger van de onderhand alweer 11 jaar oude Massive. Één van de meest bekende VST plugins van NI onder de beginnende producers. Het heeft haar bekendheid te danken aan de opkomst van het EDM-genre.

Het is een gebruiksvriendelijke VSTi en bijna ieder geluid is ermee te maken. Bekende artiesten als Skrillex zijn bekend geworden door de sounds die zij ermee hebben weten te maken. Het is een plugin die een goede basis biedt voor de beginnende producer op het gebied van Sound Design.

Dagelijks kom ik gevorderde producers tegen die de plugin gebruiken. Het lijkt erop dat de glorietijd voor deze VST plugin hernieuwd is door Massive X. Ben je nieuw met Sound Design? Dan is dit een absolute aanrader. Ben je al wat verder, dan is het wellicht tijd opzoek te gaan naar een vervanger.

Serum

Mijn absolute synthesizer topper is Serum. De mogelijkheden die in Massive en Sylenth1 te vinden zijn, vind je ook in Serum, maar dan krijg je nog 1000+ extra mogelijkheden. Het is een prachtig uitziende plugin die je alle mogelijkheden biedt en professionele sound garandeert.

Het is echter wel een synthesizer die op een unieke manier sounds tot stand brengt. In dit laatste loert ook direct het gevaar. Ook al ben je al bekend met sound design dan is het nog steeds een uitdaging Serum volledig je eigen te maken.

Onderschat Serum niet!

Als beginnende producer zou ik mij persoonlijk dan ook nog niet wagen aan de vst plugin Serum. Het kan namelijk behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je waar moet vinden en de producties daardoor niet beter worden. Mijn tip is dan ook eerst bekend te raken met een synthesizer als Massive of Sylenth1 voordat je begint aan Serum.

Mocht je al wel bekend zijn met de basis van sound design dan is Serum een absolute aanrader. De klanken die je met Serum kunt maken zijn namelijk niet te overtreffen door de meeste andere synthesizers.

Let er alleen wel op dat Serum een zware jongen is voor je CPU en je dus wel een goede processor moet hebben om meerdere kanalen van Serum te voorzien. Desondanks heeft Serum net datgene wat andere synthesizers niet hebben en dat maakt het één van de monster VST plugins die je echt wilt hebben.

De demo voor Serum kun je hier downloaden. Nadat je je hebt geregistreerd krijg je toegang tot de download.

Kontakt

Zoals wel eens wordt gezegd “save the best for last” en dat is dan ook waar Kontakt om de hoek komt kijken. Waar Serum de absolute topper is op synthesizer gebied, is Kontakt dat voor de Sample-Based VST plugins. De makers van Kontakt zijn we al eerder tegengekomen, dat is namelijk Native Instruments. Waar de glorietijd van Massive lijkt te zijn geweest, begint die van Kontakt.

Voordelen Kontakt

Kontakt zelf is echter alleen maar een sampler. Net als Nexus 2 dus. Het is echter de hoeveelheid aan samplebanken en de extreem hoge kwaliteit die het de absolute baas van de Sample-Based VSTi’s maakt! Met 55 verschillende databases aan geluiden die samen goed zijn voor meer dan 400GB aan opslagruimte, weet je zeker dat je de professionele producties van Hollywood films kunt evenaren!

Vreemde vergelijking hoor ik je zeggen? Hans Zimmer (zoek maar even op Google mocht je hem niet kennen) gebruikt deze VST plugin namelijk ook.

Nadelen Kontakt

Iedere database die je inlaadt ziet er anders uit. Dat is naar mijn idee iets waarin andere Sample-Based VSTi’s beter zijn. Maar wanneer je hieraan gewend raakt, wil je nooit meer anders. De globale functies van de sampler zijn gelukkig wel altijd gelijk zoals dat ook bij Nexus 2 het geval is.

Ik heb je eerder in de vergelijking tussen sample-based en synthesizers uitgelegd dat je voor hoogwaardige digitale geluiden het beste een synthesizer kunt gebruiken. Voor echte instrumenten is het vaak beter een sample-based VSTi te pakken en dan is Kontakt mijn absolute favoriet!

De demo voor de Kontakt 6 player kun je hier downloaden.

Conclusie VST Plugins

Ik heb je nu verteld over een aantal VST plugins die erg populair zijn. Maar, zoals ik al aangaf zijn er vele duizenden te verkrijgen. Is de één beter dan de ander? Dat is een vraag die maar moeilijk te beantwoorden is. Het komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur.

Misschien werken Nexus 2, Sylenth 1, Massive, Serum en Kontakt helemaal niet voor jou. Er zijn namelijk twee redenen waarom deze plugins zo populair geworden zijn. Enerzijds hebben een heleboel producers er hele toffe platen mee gemaakt waardoor andere producers er ook mee zijn gaan werken. Anderzijds zijn het grotere bedrijven die veel marketingbudget hebben waardoor meer mensen het kopen.

In de toekomst zal ik ook wat dieper ingaan op partijen die niet zo bekend zijn maar toch hele vette VST plugins maken!

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!