Geld verdienen met muziek

Geld verdienen met muziek | Blog SkillsUni

Geld verdienen met muziek. Dat is toch wel de droom van de meeste cursisten die bij ons een training volgen. Toch zijn veel artiesten bang dat het niet mogelijk is om te kunnen leven van de muziek.

Ik snap die angst zeker, want net als alle muzikanten heb ik ook lang met dit beeld rondgelopen. “Brood op de plank krijgen met eigen tracks? Dat is alleen voor de geluksvogel”.

Ergens zit hier ook wel een kern van waarheid in. Natuurlijk, verreweg de meesten van ons zullen gewoon moeten blijven werken naast de passie van muziek maken.

Wat veel mensen alleen vergeten is dat er ook nog een enorm grijs gebied is. Helemaal niets met je muziek verdienen en een wereldster zijn als zwart en wit. Precies over dit grijze gebied wil ik je vandaag meer vertellen.

Wilde je vroeger geld verdienen met muziek, dan was het een “must” om onder contract bij een label te komen. Zij verzorgden dan zo goed als alles. Van de opnames van de track (of het album), tot het distribueren van de CD (of LP) naar de winkels die het aan de luisteraar verkocht.

Jij hoefde je daardoor enkel met het maken van nieuwe muziek bezig te houden. Door de snelle ontwikkelingen die het internet met zich mee hebben gebracht is dit echter totaal veranderd. Tegenwoordig willen platenlabels namelijk twee dingen van een artiest voordat ze een contract aanbieden:

 1. Je moet een achterban hebben (fans die al naar je muziek luisteren).
 2. Je moet bewijzen dat je geld in het laadje kunt brengen met je muziek.

Maar als je nog geen van deze beide dingen voor elkaar hebt weten te krijgen, waar begin je dan? En moet je tegenwoordig überhaupt nog wel onder een contract willen?

Geld verdienen met muziek: Vroeger VS. Tegenwoordig

Geld verdienen met muziek is met de komst van het internet totaal veranderd. Het heeft er namelijk voor gezorgd dat je als artiest veel minder budget (of een lening van het label) nodig hebt om te starten met het “releasen” van je muziek.

Toch zitten er ook nog veel voordelen aan het hebben van een platencontract. Dus laten we eens kijken naar de voor en nadelen van deze veranderingen.

Geld verdienen met muziek: Vroeger

Waarschijnlijk heb jij (of je ouders) nog wel wat cd’s in een kastje liggen onder een laag stof. Deze muziekdragers hebben decennia lang de industrie gedomineerd, maar voordat jij ze kon kopen in de winkel was er al een heel proces doorlopen.

Een “songwriter” (componist) moest namelijk eerst een track maken. Vaak gebeurde dit in samenwerking met de uitvoerende artiesten. Vanaf daar werd er contact opgenomen met de producer.

De term “producer” zorgt nogal eens voor wat verwarring in dit proces (waarom vertel ik je straks). De producer begeleide vervolgens het gehele creatieve proces en stuurde de personen met de technische kennis aan tijdens de opnames in de studio. Beide zijn vaak ingehuurd door het label.

Op hetzelfde moment was de songwriter ook in contact met de publisher. Deze is namelijk verantwoordelijk voor alle rechten die er bij een muziekwerk om de hoek komen kijken. Daarnaast promoot een publisher de muziek en kan het je in contact brengen met andere songwriters.

Niet geheel onbelangrijk als je geld wilt verdienen met een track! In ruil voor deze werkzaamheden krijgt de publisher 33% procent van de auteursrechten. De overige 66% werd gelijk verdeelt over de componist en de tekstdichter. (Deze regeling is ook vandaag de dag nog van toepassing en wordt gehandhaafd door Buma/Stemra).

Zodra het product (de single of het album) af was gaf het label de opdracht aan de fabriek om het vast te leggen op cd. Ook gingen zij aan tafel met radio en tv zenders.

Daarnaast verzorgden ze ook alle aanvragen voor live optredens. Als de cd gedrukt was kwamen ze in de schappen te liggen en konden wij ze kopen. Voor thuisgebruik hield het proces na de aankoop van de cd op.

Echter waren er ook nog zakelijke gebruikers zoals horeca gelegenheden die gebruik maakten van dezelfde cd. Voor het gebruik van de muziekwerken die op de cd stonden moest een vergoeding worden betaald aan de laatste schakel in dit proces. We hebben het dan over de naburige rechten. In Nederland hebben we hiervoor Sena.

Geld verdienen met muziek traditionele industrie

Het traditionele proces is totaal veranderd veel partijen bestaan vandaag de dag nog steeds maar alleen wanneer je tot de grotere artiesten behoort. De verhoudingen liggen anders en er ontbreken een hoop schakels. Ook komen er een aantal schakels bij nu dat we in het digitale tijdperk beland zijn.

Geld verdienen met muziek: Tegenwoordig

Vandaag de dag zijn de platenzaken van de straathoeken verdwenen. We luisteren eigenlijk alle muziek via een online kanaal. Daarnaast is een laptop al genoeg om muziek mee te maken.

Dure studiotijd is daardoor overbodig geworden. Ook het hebben van producers en engineers is daardoor niet meer nodig en een boekingsbureau of een manager voldoet voor het regelen van liveoptredens.

Ik gaf zonet al aan dat de term “producer” tegenwoordig nogal eens voor wat verwarring zorgt. Veel mensen kennen deze term namelijk vanuit de filmwereld waarin de producer (net als in de muziekindustrie) het gehele creatieve proces aanstuurt. Hij/zij maakt dus niet de muziek maar geeft er een vorm aan zodat het een grotere kans krijgt om een hit te worden.

Geld verdienen met muziek moderne industrie

Bij de grotere labels werkt dit nog steeds op dezelfde manier, maar deze paragraaf heeft niet voor niets de naam “tegenwoordig” gekregen. Vandaag de dag heeft de term “producer” namelijk meer in zich dan alleen het polijsten van een ruwe diamant (zeker als we het over de EDM of de hiphop scene hebben). Dit is ook de hele reden waarom een bedrijf als SkillsUni kan bestaan.

Veel DJ’s zijn ook producer. Ze houden zich bezig met het componeren van nieuwe songs (songwriting) maar treden ook op (uitvoerende artiest). Je ziet ook steeds vaker dat DJ/producers de taken van een publisher op zich nemen.

Ze trekken eventueel andere artiesten aan voor samenwerkingen, melden zich aan bij Buma/Stemra en Sena (hierover later meer), gebruiken social media voor de branding (marketing) en hebben niet langer een label nodig om de muziek aan de man te krijgen.

Geld verdienen met muziek op Streamingdiensten

Het internet brengt een aantal nieuwe schakels in het proces namelijk de “aggregator” (hierover vertel ik je straks meer) en de verschillende kanalen om de muziek ten gehore te brengen zoals streamingdiensten. Deze laatste kun je opsplitsen in twee varianten:

 1. Free platforms: platformen waar je gratis jouw muziek kunt delen (zoals YouTube en SoundCloud).
 2. Pro platforms: platformen waarvoor je moet betalen om je muziek te uploaden (zoals Spotify, Itunes, Deezer en Tidal).

Geld verdienen met muziek op Free platforms

Gratis platformen zijn laagdrempelig en kunnen tot hoge successen leiden. Het nadeel van deze gratis platformen is dat het niet kan bestaan zonder advertenties.

Dit betekent dan ook dat de aandacht kan afdwalen van jouw muziek. Wel heb je de mogelijkheid invloed uit te oefenen op het aantal plays/views van je muziek.

Relevantie

Geld verdienen met muziek relevantie

Als we het over online streamingdiensten hebben dan kijken we namelijk naar het surfgedrag dat mensen tonen die ergens naar zoeken. Bedenk je maar eens voor jezelf wat jouw surfgedrag is.

Je zoekt een track op YouTube via de zoekbalk. De zoekresultaten verschijnen en het is waarschijnlijk de eerste of tweede video die je aanklikt.

Staat de video die je zoekt niet op de eerste pagina dan zoek je waarschijnlijk opnieuw met een andere zoekterm. De positie die jouw video heeft wanneer mensen naar jou zoeken is dan ook ontzettend belangrijk. Hoe hoger hij staat in de zoekresultaten, hoe groter de kans dat mensen jouw video aanklikken en niet die van iemand anders.

Online platformen zoals YouTube, Spotify, Soundcloud en Google werken allemaal op deze manier. Eigenlijk werkt iedere website waar een zoekbalk te vinden is op deze manier. De positie van de zoekresultaten heeft te maken met de “relevantie”. Deze relevantie is waar het allemaal om draait voor jouw muziek.

 Meer plays op YouTube & SoundCloud krijgen (free platforms)

Geld verdienen met muziek YouTube Geld verdienen met muziek Soundcloud

Dat YouTube veel voor het afspelen van muziek gebruikt wordt, dat weten we natuurlijk allemaal. Maar wat is belangrijk in de ogen van YouTube om hoger in de zoekresultaten te komen? Veel mensen denken dat dit ligt aan het aantal Geld verdienen met muziek YouTube its a fake“subscribers” of “plays”. Dit is maar deels waar.

Een tijdje geleden bedacht YouTube zich namelijk dat “plays/views” wel belangrijk zijn voor relevante zoekresultaten maar dat je deze kunt “faken”.

Door slim gebruik te maken van de titel en de “thumbnail” (het plaatje dat je ziet bij de video) kun je mensen laten denken dat de video bevat waar zij naar zoeken.

Maar wanneer ze op de video klikken en ze komen dan iets anders tegen dan ze gedacht hadden, dan klikken ze weer weg. De teller van het aantal plays loopt omhoog maar de relevantie van de video is 0.

Om deze reden heeft YouTube dan ook besloten dat het logischer zou zijn om de relevantie te bepalen op basis van hoelang mensen naar een video kijken. Op deze manier bepaalt YouTube tegenwoordig de relevantie van de video (en dus de positie in de zoekresultaten).

Op de thumbnail na, werkt ook Soundcloud op dezelfde manier. Nu we weten dat YouTube kijkt naar de tijd die iemand voor jouw video over heeft, kunnen we kijken naar hoe je deze tijd kunt vergroten!

Account en keywords

Allereerst moet je natuurlijk een account hebben voordat je jouw muziek kunt uploaden. Let er op dat je bij het aanmaken van een YouTube kanaal een makkelijke naam kiest.

Als iemand jouw muziek aan iemand anders wil laten horen moet hij/zij de naam van jouw account nog wel weten. Hoe moeilijker de naam, hoe moeilijker het te onthouden is. Heb je al een account en wil je de naam veranderen? Dan kun je dit doen via je Google account.

Dat brengt ons dan ook bij het tweede belangrijke punt voor jouw account. Je kunt in de geavanceerde instellingen van je account namelijk ook “keywords” invoegen. Door woorden (zoals het muziekgenre dat je maakt) in te voegen, komt ook jouw account naar voren in de zoekresultaten.

Dit geldt trouwens ook voor de video’s die je upload. Ook hier kun je namelijk keywords toevoegen waardoor de kans groeit dat je gevonden wordt. Let er alleen wel op dat YouTube controleert of de informatie die je opgeeft klopt.

Is dit niet het geval dan kan dit leiden tot een blokkade van je account. Zet daarom bijvoorbeeld ook geen namen van andere artiesten in je keywords.

Muziek in YouTube uploaden

Wanneer je account helemaal ready is, is het tijd om je muziek te uploaden! Maar ook hier zitten wat haken en ogen aan.

Thumbnail

Mensen zijn visueel ingesteld. Mensen kijken op YouTube als eerste naar de thumbnail (afbeelding) van de video. Als deze overeenkomt met waar de kijker naar zocht, dan is de kans groter dat ze de video aanklikken. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van Marting Garrix zijn track “In The Name Of Love”:

Martin-Garrix-In-The-Name-Of-Love-goeie-thumbnail

Martin-Garrix-In-The-Name-Of-Love-slechte-thumbnail

In de eerste afbeelding zie je al direct dat het een officiële video betreft. Niet alleen omdat het van het account van Martin Garrix afkomstig is, maar vooral vanwege de thumbnail!

Het tweede voorbeeld laat direct al zien dat het om een versie gaat die waarschijnlijk van mindere kwaliteit is. Je ziet door de thumbnail dat het om een liveoptreden gaat. Aan het aantal plays is te zien dat dit minder aantrekkelijk is voor de luisteraar.

Titel

Nadat mensen geprikkeld worden door de thumbnail van je video kijken ze vrijwel meteen naar de titel. Net als de thumbnail moet ook de tekst die zij in de titel lezen overeenkomen met waar zij naar opzoek zijn.

Titels bij een video als ‘follow me on SoundCloud’ en ‘subscribe to this channel’ zijn afknappers voor een potentiële luisteraar. Houdt het simpel door enkel jouw artiestennaam (en eventuele samenwerkende artiesten) en de naam van de track in de titel te benoemen.

Hook

Geld verdienen met muziek YouTube door goede hook

Iets dat je steeds vaker op YouTube vlogs ziet gebeuren is dat er eerst een introductie plaatsvindt van 5 á 10 seconden. In muziek kennen we dit al eeuwen. We noemen dit de intro van een track. Echter is dat niet waarmee je vandaag de dag de luisteraar “triggered”.

We zijn tegenwoordig zo gewend geraakt aan dat alles wat we zoeken gelijk te vinden is op het internet, dat we geen geduld meer hebben om iets langer dan een paar seconden te blijven wachten.

Dit betekent voor jou als artiest op YouTube dan ook dat je in de eerste paar seconden direct subtiele hints moet geven over de feeling van de track. Dit doe je met EDM dan ook niet door eerst met een intro te beginnen, maar door direct te starten met de break.

Geld verdienen met muziek op: Spotify, Itunes, Tidal, Deezer & Apple Music (pro platforms)

Geld verdienen met muziek Spotify Geld verdienen met muziek Itunes Geld verdienen met muziek Tidal Geld verdienen met muziek Deezer Geld verdienen met muziek Apple Music

Waar YouTube de grootste speler is als gratis video streaming dienst, is Spotify DE marktleider op het gebied van muziek streaming. Maar naast Spotify zijn er nog een heleboel andere “Pro-platforms” die op dezelfde manier werken voor het uploaden van jouw muziek.

Niet geheel onbelangrijk dus om het over geld verdienen met deze platformen te hebben. Dit doe je namelijk met een zogenoemde “Aggregator”.

Aggregator

Spotify werkt in tegenstelling tot YouTube en SoundCloud net iets anders. Je kunt niet zelf muziek uploaden. Dit gebeurt namelijk door een distributiepartner die tussen jou en de streamingdienst zit. Dit noemen we ook wel een “aggregator” en deze tussenpartij ontvangt van jou de muziek met bijpassend artwork en plaatst dit op Spotify.

Je snapt dat als jij geld kan verdienen met Spotify, er ook iets aan de strijkstok zal blijven hangen bij de distributie partner. Sommige diensten vragen daarom een bedrag per maand of jaar waardoor je zoveel tracks als je wilt kunt laten uitbrengen op Spotify.

Andere partijen vragen een bedrag per track of willen een deel van de opbrengsten van de track. Er zijn talloze bedrijven die dit voor je kunnen doen maar hier zijn enkele gerenommeerde partijen.

Distrokid

Muziek uitbrengen met Distrokid

Voor Distrokid betaal je $20,- per jaar. Je kunt in ruil daarvoor zoveel tracks uploaden als je maar wilt. Daarnaast krijg je alle opbrengsten van de track. Dat is natuurlijk een fijn gevoel voor wanneer je die monsterhit uitbrengt ;). Iets waar je wel rekening mee moet houden, is dat je voor die 20 dollar niet zelf een releasedatum kunt aangeven.

Wil je dit wel, dan ben je het dubbele kwijt. De partners waar Distrokid de muziek naast Spotify verder nog distribueert zijn: Itunes, Apple Music, Deezer, Google Play (+ 150 overige).

Music Kickup

Muziek-uitbrengen-via-Music-Kickup

Een iets minder bekende distributie partner is het Finse bedrijf Music Kickup. Het werkt op dezelfde manier als Distrokid. Je betaald niets en je mag alle royalties houden. Het nadeel is echter wel dat je totaal geen inzage krijgt in hoeveel een track opgebracht heeft tenzij je upgrade naar het PRO account. Kosten hiervoor zijn $44,90 per jaar.

CD Baby

Geld verdienen met muziek CD Baby

CD Baby werkt op een iets andere manier. Het is een groter bedrijf dat wereldwijd meer muziek distribueert. Het kostenplaatje wordt daardoor ook anders. Je betaalt namelijk $9,95 per single en $49,- per album. Daarnaast vangen ze 9% van de inkomsten die de track of het album opbrengt.

Een voordeel wat CD Baby heeft ten opzichte van Distrokid, is de mogelijkheid tot “publishing”. Hiermee houdt het bedrijf bij waar je muziek beluistert wordt, om op deze manier de “royalties” te incasseren.

Laat je dit door CD Baby doen, dan zitten hier echter wel kosten aan verbonden. Zo kunnen de kosten hoog oplopen, nog voordat je er een cent aan hebt verdient.

Tunecore

geld verdienen met muziek Tunecore

De laatste betrouwbare distributie partner die ik met je wil delen is Tunecore. Dit bedrijf werkt op dezelfde manier als CD Baby. Ook de prijzen zijn vergelijkbaar ($9,99 per single / $49,99 per album) al krijg je het eerste jaar wel $20,- korting voor een album. Een groot nadeel aan Tunecore is dat je moet bijbetalen wanneer er een nieuw kanaal toegevoegd wordt.

Conclusie

Wanneer je net begint met het uitbrengen van muziek op de “pro-platformen” kun je het beste voor Distrokid of Music Kickup beginnen. CD Baby en Tunecore zijn simpelweg duurder en bieden voor de beginnende artiest niet veel meer dan de goedkopere varianten je kunnen leveren.

Mocht je toch echt al wat verder zijn, dan kun je altijd nog kijken naar CD Baby. Let wel, als je kiest om je muziek via verschillende aggregators te publiceren dan heb je minder overzicht over het algeheel. Ook is het op dat punt misschien interessanter om richting een label te stappen met je muziek.

Geld innen

Ik heb je nu al redelijk wat achtergrond informatie gegeven over de verschillende mogelijkheden om je muziek aan de man te krijgen maar er is nog geen cent binnen gekomen.

Dus laten we eens kijken hoe je nu voor al jouw harde werk betaald gaat krijgen! Aan de verschillende mogelijkheden die ik je verteld heb zitten namelijk ook verschillende inkomstenbronnen.

Geld verdienen met YouTube & Soundcloud

Voor de free-platforms waarover ik het eerder had, bestaan er “Monetization” mogelijkheden. Dit zijn manieren waarop jij jouw content (video/muziek) beschikbaar stelt voor adverteerders om een advertentie te tonen.

We zijn er allemaal al aan gewend geraakt dat je eerst een advertentie moet kijken voordat de video of de muziek start. Voor jou dus een mooie kans om ook een zakcentje te verdienen aan jouw content!

Criteria:

Geld verdienen met muziek YouTube Partner Program 2

Sinds januari van dit jaar heeft YouTube haar monetization criteria aangepast. Voorheen was het namelijk voldoende wanneer je meer dan 10.000 views op je hele kanaal had. Alle views werden dus bij elkaar opgeteld. Dit is nu veranderd naar 4.000 uren kijktijd en een minimum van 1.000 abonnees.

Voldoe je niet aan die criteria, dan kom je niet in aanmerking. Dit lijkt misschien veel, maar wanneer je kijkt naar de gemiddelde YouTuber die actief bezig is met zijn of haar kanaal dan valt dit best mee.

Om te starten kun je een bericht doen naar al je Facebook vrienden om te vragen of ze zich op jouw kanaal willen abonneren. In ruil daarvoor kun je bijvoorbeeld een like of reactie geven op hun volgende post. Dit kost wel wat werk, maar het is een makkelijke manier waarmee je iets voor elkaar kunt betekenen.

Heb je nog een spaarpotje? Dan is het ook mogelijk een advertentie te maken van je video (track). Dit hoeft helemaal niet duur te zijn en het is bewezen effectief! Let er alleen wel op dat je de luisteraar of viewer dan met een simpele druk op de knop abonnee kunt laten worden van je kanaal.

Geld verdienen met muziek door het YouTube Partnerprogramma

Geld verdienen met muziek YouTube Partner Program

Geld verdienen met muziek op YouTube doe je door je aan te melden voor het partnerprogramma. Daarvoor moet je de volgende 4 stappen doorlopen (Bron):

Stap 1: Lees de voorwaarden van het YouTube-partnerprogramma en ga hiermee akkoord:

 1. Log in bij YouTube.
 2. Selecteer in de rechterbovenhoek je accountpictogram > Creator Studio
 3. Selecteer in het linkermenu Kanaal > Status en functies.
 4. Klik onder ‘Inkomsten genereren’ op Inschakelen.
 5. Volg de stappen op het scherm om de voorwaarden van het YouTube-partnerprogramma te accepteren.

Stap 2: Meld je aan voor AdSense

Maak een nieuw AdSense-account of koppel een bestaand account aan je kanaal. Je hebt een AdSense-account nodig om geld te verdienen en te worden uitbetaald.
Klik hier om je aan te melden voor AdSense.

Stap 3: Stel je voorkeuren voor het genereren van inkomsten in:

Stel in welke typen advertenties je bij je video’s wilt weergeven en schakel het genereren van inkomsten automatisch in voor al je bestaande en toekomstige video’s.
Wanneer je dit hebt ingesteld, begin je geld te verdienen zodra je kanaal is goedgekeurd.

 1. Bevestig dat je inkomsten wilt genereren met al je bestaande en toekomstige video’s.
 2. Vink de selectievakjes onder Advertentie-indelingen aan om de typen advertenties te kiezen die je wilt weergeven. 
 3. Klik op Opslaan.

Je kunt de standaardinstellingen voor het genereren van inkomsten op elk moment wijzigen. Je kunt ze zo configureren dat je met elke upload automatisch wel of geen inkomsten genereert, of je kunt de specifieke video’s kiezen waarmee je inkomsten wilt genereren.

Stap 4: Laat je kanaal beoordelen

Wanneer je kanaal voldoet aan de programmadrempel, beoordeelt YouTube je aanmelding om te bepalen of je kanaalactiviteiten voldoen aan het beleid van het YouTube-partnerprogramma, de Servicevoorwaarden van YouTube en hun community richtlijnen. Ze stellen je op de hoogte zodra de procedure is voltooid.

Heb je het verplichte aantal weergaven voor een beoordeling (nog) niet bereikt? Blijf originele content maken en je publiek uitbreiden. Deze drempel voor het aantal weergaven biedt YouTube genoeg informatie om te bepalen of een kanaal in aanmerking komt. Het biedt hen ook de mogelijkheid om te controleren of een kanaal aan de community richtlijnen en het advertentiebeleid voldoet.”

Geld verdienen met SoundCloud Premier

Geld verdienen met muziek premier

Premier is het partnerprogramma van SoundCloud om monetization mogelijk te maken. Echter is dit wel alleen op uitnodiging. Een aanvraag kun je hier doen. Let erop dat SoundCloud Premier momenteel nog enigszins in de testfase zit.

Dit houdt dan ook in dat het krijgen van een uitnodiging lang kan duren. Het is op dit moment dan ook verstandig om SoundCloud vooral te gebruiken als extra free-platform om je muziek te laten horen.

Geld verdienen met muziek door Buma/Stemra & Sena

Geld verdienen met muziek burma stemra Geld verdienen met muziek Sena
Geld verdienen met muziek door Buma/Stemra & Sena betekent ook het verschil kennen tussen Buma. Stemra & Sena. Zoals je in het deel “vroeger VS. tegenwoordig” hebt kunnen lezen zijn er een hoop partijen betrokken bij het maken (en op de markt brengen) van muziek.

Je hebt te maken met mensen die de muziek bedenken en daardoor als “auteur” bestempeld worden. Deze mensen vallen onder het auteursrecht en worden vertegenwoordigd door Buma. De drie groepen die hiertoe behoren zijn: Componisten, Tekstschrijvers en Muziekuitgevers (publishers).

Stemra is een stichting die zich over dezelfde drie groepen ontfermd maar enkel in actie komt wanneer muziek is vastgelegd en vermenigvuldigd wordt (mechanisch recht).

Stel jij bedenkt een track en neemt deze op en laat hem op cd drukken. Bij de verkoopprijs van de cd zit een percentage ingerekend dat jij van Buma/Stemra krijgt uitgekeerd, omdat jij de muziek hebt bedacht.

Heb je de muziek bedacht maar ook uitgevoerd voor de opname? Dan heb je ook nog te maken met Sena. Want naast de componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers (bedenkers) heb je nog de muzikanten en de producenten.

Deze noemen we de “makers”. Zij worden vertegenwoordigd door Sena. Het is heel goed mogelijk dat jij meerdere rollen vervult. Je krijgt dan ook een groter percentage van de vergoeding.

Geld verdienen met muziek door Buma

Zoals eerder aangegeven richt Buma zich op de rechten van Componisten, Tekstschrijvers en Muziekuitgevers (publishers). Zij innen de vergoedingen vervolgens bij de muziekgebruiker. Hieronder vallen radio en tv stations, live optredens en muziekgebruik op internet.

De kosten voor het lidmaatschap bij Buma/Stemra bedragen eenmalig €45,76 met een jaarlijkse bijdrage van €63,55. Echter verlies je nooit geld aan het lidmaatschap (op de eenmalige inschrijfkosten van €45,76 na).

Buma/Stemra werkt namelijk met een basisuitkering van €70,-. Dit betekent dat als jouw track maar €20,- heeft opgeleverd, je nog €50,- ontvangt uit de basisuitkering.

Geld verdienen met muziek op radio en TV

Voor het verdienen van geld met muziek op de radio en tv wordt gekeken naar het aantal seconden dat jouw track gebruikt is. De waarde per seconde verschilt per jaar per jaar en per zender. Het rekenvoorbeeld van Buma zelf:

Wanneer een door u zelf geschreven muziekwerk, met een speelduur van drie minuten, wordt uitgezonden op:

1 Radio 538, ontvangt u € 43,82: 180 seconden x €0,243 p/s
2 Radio 3FM, ontvangt u € 20,68: 180 seconden x €0,115 p/s
3 Q Music, ontvangt u € 31,99 180 seconden x €0,178 p/s
4 RTL 4, ontvangt u € 116,23: 180 seconden x €0,646 p/s

De cijfers in het rekenvoorbeeld zijn gebaseerd op het uitvoeringsjaar 2015.

Live optredens

Je kunt natuurlijk ook geld verdienen met muziek door een live optreden. Ook hiervoor kun je vergoedingen van Buma ontvangen. Dit bedrag wordt bepaalt aan de hand van het entreegeld (recettebedrag) en/of de gagebedragen (vergoeding voor optreden).

Van deze bedragen ontvangen de auteurs een percentage van 7% met een minimum van €22,-. Omdat je tijdens een optreden meestal meer dan één nummer speelt en daardoor waarschijnlijk met meerder auteurs te maken hebt, wordt een setlist aangeleverd aan Buma.

Zij controleren in hun database vervolgens wie van welke track op de setlist de auteursrechthebbenden zijn. Buma geeft zelf het volgende rekenvoorbeeld:

Voorbeeld: u treedt op in een feesttent en u speelt repertoire dat u zelf geschreven hebt.
Recettebedrag € 15.000
Gagebedrag € 5.000
Oppervlakte 1200 m2

Voor dit optreden is € 15.000 x 7% = € 1.050,- (minus administratiekosten en SoCu-bijdrage) voor verdeling onder de betreffende rechthebbenden beschikbaar.

Internet

Geld verdienen met muziek op internetplatformen zoals Spotify en Itunes geschied eveneens middels Buma. Buma geeft licenties uit aan de partijen die de muziek gebruiken. Dit heeft in 2015 al meer dan 12 miljoen euro aan omzet opgeleverd, die zij vervolgens weer uitkeren aan jou als rechthebbende.

Dit doet Buma alleen voor de partijen die in Nederland gevestigd zijn. Voor de muziekgebruikers in het buitenland zit Buma collectief aangesloten bij internationale auteursrechtenorganisaties. Zo worden ook de vergoedingen die jij als auteur in het buitenland verdient geïnd.

Geld verdienen met muziek door Stemra

Geld verdienen met muziek door Stemra gebeurt op een geheel eigen manier. Logisch ook, want we hebben het hier over het “mechanisch recht”.

Er wordt een bedrag berekent over het aantal oplage (wanneer je de productie in eigen beheer hebt) of op basis van het aantal verkochte stuks (wanneer de productie via een platenmaatschappij loopt). Het rekenvoorbeeld van Stemra zelf:

Voorbeeld: uw nieuwe CD is uitgebracht (als productie in eigen beheer). De oplage is 1000 stuks. Alle stukken zijn door uzelf geschreven.
Er staan 13 nummers op, de CD kost in de winkel € 17
Het  label / de opdrachtgever betaalt (volgens tarief) – € 1,18 per exemplaar X 1000 = € 1180
De administratiekosten van Stemra bedragen  25%  =  € 295

Stemra keert netto uit € 1180 – € 295 =  € 885  Dat is per track € 68

Geld verdienen met muziek door Sena

Geld verdienen met muziek door Sena is alleen van toepassing wanneer je behoort tot de uitvoerende muzikanten of producten. Omdat het hier dus maar om twee groepen gaat worden deze vergoedingen dan ook 50/50 verdeelt.

Breng je jouw muziek als artiest uit onder eigen beheer, dan heb je volledige vergoeding. Sena berekent dit op basis van het aantal seconden dat een muziekstuk gedraaid wordt.

Conclusie

Geld verdienen met muziek ziet er tegenwoordig heel anders uit door de komst van het internet. De inkomsten zijn lager, maar je kan door internet dan ook weer sneller bekender worden. Ook is het veel makkelijker geworden muziek op te nemen en een heleboel taken zelf te doen.

Dit scheelt je niet alleen dure studiotijd, ook het hebben van een contract bij een label is niet meer een vereiste om groot te worden in de muziek. Er zit echter wel een maar aan. Want op het moment dat je echt groot begint te worden met de muziek, dan is het erg fijn om wel bij een label getekend te zijn.

Ze nemen je namelijk een boel werk uit handen, maar wel tegen een deel van de opbrengsten. Denk er dus goed over na of het hebben van een contract bij een label een verstandige keuze is voor jouw huidige situatie.

Het is (zeker in het begin) misschien verstandiger om zelf de marketing te doen. Je kunt met een paar simpele drukken op de knop je muziek op online kanalen als YouTube en SoundCloud krijgen en geld verdienen met muziek. Hier staat wel tegenover dat je luisteraars met advertenties te maken hebben.

Via een aggregator kun je geld verdienen met muziek op de “pro-platforms” als Spotify, Itunes, Deezer en Tidal. Geld verdienen met muziek als auteur (componist, tekstschrijver of uitgever) betekent dat je aangesloten moet zitten bij Buma. Na het aansluiten kun je ook direct aangeven aan welke tracks je hebt meegewerkt.

Met Stemra zul je in het begin niet veel te maken krijgen, gezien we tegenwoordig steeds minder met fysieke muziekdragers te maken hebben. Wanneer je zelf meespeelt op de opname en/of de muziek onder eigen beheer uitbrengt, dan kun je dit aangeven bij Sena en ook op deze manier geld verdienen met muziek.

Related Articles

Publishing

Wat is Publishing?: Publishing is in wezen een ander niveau van auteursrechtencontrole voor liedjes, publiceren deals eenvoudigweg een persoon die verantwoordelijk is voor het verzekeren…

Responses

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!