Vocal opnemen: 5 Top tips

Vocalen opnemen | SkillsUni Blog

Hoe kan ik zo goed mogelijk een vocal opnemen?

Een vocal opnemen in de studio klinkt vaak als een eenvoudige taak. Je plaatst een microfoon, laat de zanger(es) ervoor staan, geef diegene een koptelefoon en je druk op de opnameknop. Hoewel dit in essentie de basis is, zijn er een paar dingen die ik in de loop der jaren heb geleerd die me enorm geholpen hebben om beter klinkende vocalen op te nemen. Een goed klinkende stem is 1 van de belangrijkste onderdelen van moderne rock-, pop- en hip-hop, dus je wilt dit goed doen. Hier zijn 5 tips voor het opnemen van betere vocalen.

Vocals opnemen Skillsuni

1. Geef de vocalist een goede mix over zijn/haar koptelefoon

Zorg ervoor dat de artiest heeft wat hij of zij nodig heeft in zijn koptelefoon mix, zodat deze op hun allerbest kunnen presteren. Artiesten kunnen mogelijk niet goed hun behoeften communiceren, dus het is aan jou om hun koptelefoon mix te controleren en met hen te communiceren. Stel hen vragen:

  1. Heb je je eigen koptelefoon die je liever gebruikt?
  2. Wil je effecten (Reverb, Delay) horen in je koptelefoon mix?

Als ze geen eigen koptelefoon hebben en je hebt meerdere opties, laat ze verschillende koptelefoons uitproberen. Sommige zangers willen misschien een helder klinkende koptelefoon, en sommigen willen misschien iets met meer lage frequenties. Geef ze wat ze nodig hebben, zodat ze comfortabel en optimaal kunnen presteren.

2. Probeer een zo comfortabel mogelijke sfeer neer te zetten

Lees de kamer en ken je artiest; wat goed is voor de zanger en wat goed is voor een band. Besteed aandacht aan de kleine dingen, zoals de temperatuur in de kamer of de verlichting in de kamer. Een zanger kan de verlichting graag iets helderder hebben, zodat ze hun tekst of juist donkerder, zodat ze zich wat meer geïsoleerd kunnen voelen. Ze willen misschien dat er bijvoorbeeld bandleden aanwezig zijn om hen feedback te geven over hun uitvoering.

Sommigen willen misschien alleen zijn, zodat ze zich kunnen concentreren op de emotie van het nummer en de tekst. Je kunt ze ook comfortabel laten voelen door alles helemaal klaar en ready te hebben  voordat ze beginnen met vocalen opnemen. Doe alles wat je kan om een zanger zich op zijn gemak te laten voelen door hun favoriete drankjes aan te bieden, hun microfoon en koptelefoon al in te stellen en hun tekst klaar te hebben liggen.

3. Microfoon keuze

Er zijn honderd verschillende microfoons om uit te kiezen. Je hebt mogelijk vaak 2 of 3 verschillende microfoons tot je beschikking voor het opnemen van vocalen. Als de zanger er klaar voor is, probeer een paar van je microfoons uit en vind degene die volgens jou allebei het beste klinkt voor de betreffende sessie. Maar wat doe je als de zanger zijn eigen microfoon meeneemt? Probeer het.

Ze kunnen geloven dat hun stem het beste klinkt via hun eigen microfoon en als je ze dwingt iets anders te gebruiken, loop je het risico hun prestaties af te zwakken. Prestaties overtreffen altijd de microfoon keuze, ook al is de keuze wel heel belangrijk. Mocht je niet weten welke microfoon je moet hebben of ben je op zoek naar een kwalitatief goede microfoon, check hier en vergelijk.

4. Afstand tot de microfoon

Over dit onderwerp zijn vaak discussies. Hoe dicht moet je op of vanaf de microfoon zingen? Ik zou zeggen, sta 15-25 cm van de microfoon af. Hoe dichter je bij een microfoon komt,  hoe meer je het proximity effect krijgt. De mix zal warmer klinken of meer lage frequenties hebben naarmate je dichter bij komt.

Mocht de zanger heel dicht bij de microfoon staan en veel bewegingen maken tijdens het opnemen, dan zal de vocal vaak heel dun klinken. Als dit het geval is, verplaats de zanger dan terug om zijn stemgeluid gelijkmatiger te laten klinken.

Als er veel plosieven of harde medeklinkers hoort, moet je een popfilter gebruiken. Dit helpt om de lucht die uit de mond van de zanger komt te verzachten en zorgt ervoor dat die harde “P’s” een goede prestatie kunnen verpesten.

5. Is de zanger klaar om op te nemen?

Je hebt hier 2 verschillende gedachten. De eerste is dat de zanger altijd goed gerepeteerd moet hebben en voorbereid is. Als ze nog steeds proberen de melodie te achterhalen of als het een aantal maanden geleden is dat ze het nummer hebben geschreven, wil je ze laten repeteren zodat ze klaar zijn om te zingen.

Als alternatief werken sommige zangers het beste wanneer ze zich in het moment of in de zone bevinden. Terwijl je andere leden van de band opneemt, heeft de zanger geluisterd, teksten geschreven en de melodie stilletjes in zijn eigen hoofd gezongen. Je hebt nu een vocalist die klaar staat om je een uitstekende prestatie te leveren.

Vaak is de beste vocal degene die je hebt opgenomen toen de zanger gelijk klaar was met schrijven, in de zone en op de juiste plaats was. Als ze teksten hebben geschreven en nog niet hebben gezongen, moeten ze waarschijnlijk repeteren. Als de tekst en melodie klaar zijn en ze zich in de zone bevinden, ga gelijk beginnen met vocals opnemen!

Vocals opnemen SkillsUni 2

Conclusie

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben. Maar vergeet 1 ding niet, ruil nooit emoties in voor technische perfectie. Als je een zanger(es) hebt die beide levert, is er niks beter, maar het is ook iets zeldzaams. Door een comfortabele ruimte en prettige werksfeer te creëren voor een zanger(es), creëer je de beste kans om een zo goed mogelijke vocal op te kunnen nemen. Succes!

Related Articles

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!