Multiband Compressie

Wat is Multiband Compressie?

Multiband compressie verdeelt het frequentiespectrum in verschillende banden, zodat elk zijn eigen unieke compressie-instellingen heeft. Door een multiband-compressor te gebruiken, is het mogelijk om de compressie nauwkeurig af te stemmen op de verschillende elementen in een mix. En de opname transparanter te compressen dan met een standaard single-band compressor.

muziek productie, multiband compressie

Werking van multiband compressie

De meeste multibandcompressoren hebben 3 of 4 verschillende banden. Omdat de cross-overfrequenties het bereik van de frequenties in elke band bepalen, kan het van grote invloed zijn op de effectiviteit van de compressie. Veel multiband-compressoren hebben een solofunctie om zich op één band tegelijk te concentreren. Dit kan erg handig zijn bij het instellen van de cross-overfrequenties door exact aan te geven wat elke band bevat. Het soleren van afzonderlijke banden kan bovendien handig zijn bij het instellen van de attack- en release-tijden. Hiermee kan je ervoor zorgen dat de transiënten in elke band naar wens worden gevormd.

Houd er rekening mee dat de frequentieverdeling waarschijnlijk niet eens in de opname valt die wordt gemasterd, en de drempelwaarde voor elke band kan behoorlijk verschillen. De compressieverhouding blijft echter vaak vrij gelijkaardig tussen de banden, of de compressie kan de balans tussen frequentie-informatie en instrumenten in de mix veranderen. De meeste multiband compressors hebben verschillende presets om uit te proberen, en ze zijn vaak een goed startpunt om verschillende compressiedrempels en -verhoudingen uit te testen.

Multiband compressie is een van de krachtigste verwerkingstechnieken die momenteel beschikbaar zijn voor engineers. Wanneer deze effectief is gebruikt, kan deze geweldige resultaten bereiken. Maar wanneer multiband compressie verkeerd is ingezet, kan het meer schade veroorzaken dan goed doen.

Voorbeeld van multiband compressie

Als opnames van een  gitaar en kick door een compressor met een korte attacktijd zijn gestuurd, dan zijn transiënten van de gitaar getemd. Maar de kick verliest zijn punch en voelt zich verslikt. Met de korte attacktijd heeft de kick niet voldoende tijd om door te komen voordat de compressor start. Als de attacktijd langer is ingesteld, kan de bassdrum de gewenste punch hebben voordat de compressor begint. De hoogfrequente transiënten hebben een veel kortere tijd nodig om erdoorheen te komen. De compressor zal de gitaar helemaal niet comprimeren.

Ongeacht of een kortere of langere attacktijd is gebruikt. De compressor bevoordeelt verschillende secties van het frequentiespectrum in de opname en wijzigt de relatie tussen elementen in de mix. Om het brede frequentiebereik van een opname effectief te comprimeren, zijn verschillende attack- en release-tijden vereist voor verschillende delen van het frequentiespectrum. Multiband-compressie maakt dit mogelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=fGDFL-oVocM

Waar kan je Multiband Compressie voor gebruiken?

1. Lead vocals

Laten we beginnen met misschien wel het belangrijkste element van de mix – de zang.
Er zijn talloze manieren om multiband-compressie op de zang te gebruiken, en dit is misschien de plek waar ik het meest op deze tool vertrouw.

Het probleem bij het gebruik van EQ om problemen met de stem aan te pakken, is dat een equalizer statisch is – maar de vocalen variëren van nature wild van toon. Telkens wanneer de vocalist van register verandert, of vibrato op hun stem toepast, verandert de toon.
Alleen al op EQ vertrouwen om lelijkheid uit een stem te verwijderen, kan de toon in andere secties ruïneren. Laten we zeggen dat je 200-500Hz snijdt omdat de stem nogal modderig klinkt in het couplet.

Maar dan gaat de zanger een octaaf omhoog voor het refrein – plotseling klinkt zijn stem dun en zwak omdat je alle warmte wegknipt.
Gebruik in plaats daarvan een multiband-compressor om alleen 200-500Hz te verlagen als het een probleem wordt.

Pas de banden aan totdat u zich op dit bereik richt en pas vervolgens de drempel aan totdat de compressor alleen op de problematische secties inschakelt. Breng geen make-up aan – je wilt deze frequenties indopen als ze te hard worden.
Op deze manier blijft het refrein onaangetast. Nu klinkt de stem helderder in het couplet, maar vol en warm in het refrein.
Je kan dezelfde aanpak gebruiken om hardheid, sisklanken, nasale tonen te beheersen – alle lelijkheid die alleen in bepaalde secties of zinsdelen voorkomt.

producer is bezig met een mix, multiband compressie
 

2. Mix Buss Low End

Als het lage gedeelte in je mix overweldigend is, moet je ervoor zorgen dat je de indeling en het saldo van de lage delen aanpakt voordat je de plug-ins gebruikt. Richt daarna de afzonderlijke kanalen voordat je deze truc gebruikt.
Maar als je vindt dat het lage gedeelte in je mix te inconsistent is en je een snelle oplossing wilt, probeer dan multiband-compressie op je mixbus.
Comprimeer alles onder 150Hz, bijvoorbeeld. Terwijl je aan de mixbus werkt, kun je minder agressief zijn. Probeer 2-5 dB aan gain-reductie en pas make-upversterking toe die overeenkomt.

3. Voeg energie toe aan de mix

Dit is een goede truc om binnen enkele seconden meer energie aan je mix toe te voegen.
Mix-compressie van bussen is een geweldige manier om lijm en opwinding aan uw mix toe te voegen. Maar u kunt een stap verder gaan met multiband-compressie.
Laad je multiband-compressor op en schakel twee banden in – een voor de lage middentonen (misschien 200 Hz tot 2 kHz) en een voor de bovenste middentonen (misschien van 2 kHz tot 10 kHz).
Probeer 2-3dB gain-reductie toe te passen met dezelfde instellingen op beide banden. Je probeert hier niets chirurgisch te doen. Het zelfstandig comprimeren van deze bereiken volstaat om energie toe te voegen aan uw mix.

 

Related Articles

Responses