De-Essing

Wat is De-Essing?

De-essing is een methode die je kunt gebruiken als je de “ess of shh” geluiden in een vocal wilt verminderen. Dit noemen ze Sibilance, wat ook op kan treden wanneer een “t” -geluid wordt gemaakt. Sibilance zit qua frequenties meestal ergens tussen 4 Khz en 10 Khz, afhankelijk van de zanger, de compressie of de opnameomgeving.

opname van band, De-Essing
 

Sibilance kan het gevolg zijn van:

  • Teveel gebruik of verkeerd gebruik van compressie op een vocal.
  • Een opname van een stem in een slechte akoestische omgeving.
  • Het teveel boosten van een bepaalde frequentie die Sibilance kan veroorzaken.
  • Een zanger/es die van nature een sissende stem heeft.

de-essing

Verschillende manieren van De-Essing

Er zijn een aantal effectieve manieren om Sibilance te verminderen, of weg te halen.

  • Gebruik van automation: In je DAW kan je handmatig door de vocal track heen gaan en automation intekenen, om het volumeniveau elke keer te laten zakken als er sisklanken te horen zijn. Dit kan tijdrovend zijn maar is zeer effectief.
  • Gebruik van een De-esser plug-in: Een de-esser plug-in is een compressor die het volume van een geselecteerde frequentieband vermindert. Selecteer een frequentie die je weg wil hebben, stel de threshold in en laat de De-Esser zijn ding doen. Er zijn gevallen waarin een De-Esser de effecten van Sibilance mogelijk niet volledig vermindert. In dit geval kan een combinatie van De-Essing, EQ en automation noodzakelijk zijn. Waar je de de-esser plugin in de chain plaatst, is een kwestie van proberen en kijken wat voor jou het beste werkt.

 

Brede band de-essing trekt het hele signaal naar beneden wanneer het een sisklank detecteert. In zekere zin kun je het zien als geautomatiseerde handmatige de-essing.

Split-band de-essing, aan de andere kant, splitst het signaal in twee of drie banden, en haalt alleen een geselecteerd frequentiebereik naar beneden wanneer een sibilantie de compressor triggert. Dit maakt het proces tot een tijdelijke dynamische EQ – of multiband compressor. Dus gedurende een fractie van een seconde beïnvloedt uw split-band de-esser het timbre van het signaal op een manier waar je nu rekening mee moet houden, omdat het het signaal plotseling egaliseert in plaats van het algehele niveau te verlagen.

Maar de kans is groot dat je andere processen wilt gebruiken om jouw signaal gelijk te maken; deze processen kunnen heel goed worden vertroebeld door een split-band de-esser: het is moeilijker om een ​​idee te krijgen van wat je consequent moet doen als een specifiek element – zeg maar de frequentieband van een ess – voortdurend verandert als reactie op een drempel. Het is één ding als het totaal van het signaal in amplitude verandert, het is iets anders als slechts een kleine band van zijn harmonische samenstelling verschuift.

Het nadeel van handmatig de-essen is de hoeveelheid tijd die het kost. Een meer gebruikelijke benadering van de-essing is om ofwel een speciale de-esser-plug-in of een dynamische EQ te gebruiken. Deze tools analyseren beide een bepaalde frequentieband – typisch in het sissende deel van het spectrum – om sissend geluid te detecteren. Wanneer deze sissende audio-inhoud een drempel overschrijdt, kan de de-esser of dynamische EQ de sibilantie automatisch naar beneden halen.

Dit is duidelijk veel sneller dan het identificeren van sissende geluiden in een golfvorm en het verlagen van de clipversterking, en is vaak transparant genoeg om te volstaan. Zorg er wel voor dat je deze automatische tools niet instelt en vergeet, anders krijgt je ongewenste resultaten

Oftewel, De-essing is een methode die je kunt gebruiken als je de “ess of shh” geluiden in een vocal wilt verminderen. Dit noemen ze Sibilance, wat ook op kan treden wanneer een “t” -geluid wordt gemaakt. Brede band de-essing trekt het hele signaal naar beneden wanneer het een sisklank detecteert. In zekere zin kun je het zien als geautomatiseerde handmatige de-essing.

Related Articles

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses