DAW

Wat is een DAW?

DAW staat voor Digital Audio Workstation. Dit is een type softwareprogramma voor het opnemen, mixen, bewerken en verwerken van digitale audio. Een aantal bekende DAW’s zijn Ableton Live, Pro Tools, Logic, GarageBand, Cubase en Reason.
DAW

Hoe gebruik je een DAW?

Na het installeren van de gewenste software en het updaten van alle benodigde stuurprogramma’s, moet je inputs en outputs toewijzen voor opname en weergave (geselecteerd uit je geluidskaart of audio-interface). Maak vervolgens een of meer tracks. Elke track kan audio opnemen en afspelen, maar je zal meerdere tracks nodig hebben voor het layeren van instrument of een multitrack-opname.
Nadat je audio op je tracks hebt opgenomen, kan je bewerken met tools zoals knippen, kopiëren en plakken in de bewerkingsweergave, niveaus en panning wijzigen in de mixweergave en plug-ins en verwerking toepassen. Ten slotte kan je bouncen of renderen en van je mixproject een nieuw audiobestand maken.

Kenmerken

Hoewel elk programma zijn eigen unieke lay-out en functies heeft, kunnen alle DAW’s digitale audio opnemen, bewerken en verwerken en meerdere tracks samen mixen. De meeste DAW’s bevatten ook MIDI-functionaliteit, waardoor noten kunnen zijn geprogrammeerd of gespeeld via MIDI-controller om virtuele instrumenten zoals synthesizers te besturen. Plug-ins zijn ook een belangrijk kenmerk van DAW’s en doen alles, van eenvoudige EQ en compressie tot vintage amp-modellering.

Een DAW kiezen

Er zijn een groot aantal verschillende opties beschikbaar, elk geschikt voor een ander type gebruiker. Je budget, technische vaardigheden en behoeften zullen bepalen welke het beste bij jou past.

Gratis programma’s

Hoewel Reaper, Audacity, Cakewalk en GarageBand allemaal gemakkelijk toegankelijk zijn, heeft elke zijn eigen afwegingen. GarageBand is bijvoorbeeld intuïtief en gemakkelijk te leren, maar is alleen beschikbaar voor Mac-gebruikers. Audacity en Reaper zijn zowel platformonafhankelijke als open-source apps, de eerste met een eenvoudige maar primitieve interface en de laatste met een diep aanpassingsvermogen voor energiegebruikers. Cakewalk (voorheen SONAR) werd pas onlangs gratis uitgebracht na de overname van BandLab eerder dit jaar.

Industriestandaarden

Avid’s Pro Tools en Apple’s Logic-software domineren de markt en worden gebruikt door de meeste audioprofessionals. Pro Tools is iets populairder en is beschikbaar op verschillende abonnementsniveaus met verschillende kosten en functies. Logic is alleen voor de Mac, maar is achterwaarts compatibel met Garageband-bestanden en kan goed worden geïntegreerd met andere Apple-software. Beide vergemakkelijken een eenvoudige samenwerking vanwege hun wijdverspreide gebruik.

Speciale programma’s

Sommige DAW’s hebben een andere boeg en bieden unieke functies voor gespecialiseerde taken. De video-ondersteuning en flexibele surround sound-routing van Nuendo maken het bijvoorbeeld een top keuze voor complexe filmprojecten, Adobe Audition synchroniseert met Adobe’s Creative Cloud-softwaresuite en is geschikt voor niet-audiospecialisten, en Ableton Live heeft een loop-gebaseerde interface die niet alleen in staat om muziek op te nemen en te sequencen, maar ook uitblinkt in live-uitvoering.
Er zijn verschillende kwalitatief hoogwaardige betaalde programma’s van verschillende ontwikkelaars, elk enigszins verschillend maar in twee hoofdgroepen: Studio One en Digital Performer zijn capabele, multifunctionele DAW’s vaak gebundeld met audio-interfaces, terwijl Reason, Cubase en FL Studio (voorheen Fruity Loops) blinken uit in het omgaan met MIDI en zijn geweldig voor elektronische muziek, sound design en beat-making.

 

Related Articles

Arpeggiator

Wat is een Arpeggiator? Synthesizers zitten vol met functies die ongelooflijk moeilijke namen hebben. Oscillators, ringmodulators, modulatie-envelopes, de lijst gaat maar door. In de meeste gevallen zijn…

Responses