ADAT (Alesis Digital Audio Tape)

ADAT (Alesis Digital Audio Tape)

een van de twee formaten die worden gebruikt in modulaire digitale multitrack-bandrecorders. Het maakt gebruik van SVHS videocassette-tape. ADAT staat voor Alesis Digital Audio Tape recorder. Zie ook het digitale opnamesysteem voor banden.
Afbeeldingsresultaat voor ADAT (Alesis Digital Audio Tape)

Wat is een Alesis Digital Audio Tape?

 is een digitale bandrecorder met acht sporen die de opname-industrie stormenderhand veroverde toen deze voor het eerst werd uitgebracht in het begin van de jaren negentig. Tegenwoordig, met meer dan 100.000 ADAT’s in gebruik in opnamefaciliteiten over de hele wereld, is dit het meest gebruikte professionele digitale opnamesysteem. De ADAT was het eerste product in de categorie die nu bekend staat als modulaire digitale multitracks (MDM’s).

Met het ADAT-systeem kunnen maximaal 16 ADAT-eenheden synchroon worden gebruikt, waardoor de gebruiker een zeer kosteneffectieve multi-track opnameomgeving kan bouwen. De transporteerbaarheid en modulariteit van het systeem maken het ideaal voor mobiele opnames en overal waar de ruimte beperkt is.

Ondanks de nieuwigheid van het opnemen van multitrack-audio op een videocassette, ligt de onderliggende nadruk in het ontwerp van ADAT op vertrouwdheid. In plaats van te kiezen voor de alles-in-één-digitale opnamesysteembenadering die door sommige fabrikanten wordt geprefereerd, heeft Alesis ADAT ontworpen om de rol van een traditionele multitrack-tapemachine in de studio te vervullen. Het idee is dat je eenvoudig jouw bestaande analoge multitrack uit jouw opname-opstelling kunt halen, een of meer ADAT’s op zijn plaats kunt plaatsen en zo snel mogelijk aan de slag kunt dankzij een minimale leercurve.

Begin van Alesis Digital Audio Tape

De ADAT (Alesis Digital Audio Tape) was een opnameapparaat met acht sporen dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 1992 en die S-VHS-banden (videocassette) gebruikte om gegevens op te slaan. De eerste, nogal eigenzinnige, ADAT-recorders speelden een sleutelrol bij het ontworstelen van de hefbomen van de muziekkracht van grote labels en commerciële studio’s.

Door de jaren heen zijn er een aantal verschillende modellen geproduceerd. Het begon met de originele ADAT (door sommigen bekend als Blackface) en de ADAT XT, die beide het ADAT Type 1-formaat gebruikten en met 16 bits opnamen. Latere modellen, de XT-20, LX-20 en M-20, boden 20-bits opname en gebruikten het ADAT Type II-formaat.

Ze gebruikten allemaal dezelfde S-VHS-tapemedia. Tapes die zijn opgenomen met het oudere Type I-formaat kunnen worden gebruikt in de modernere Type II-machines, maar niet andersom.

Alesis Digital Audio Tape

Enkele of meerdere ADAT-machines konden worden bestuurd met behulp van de Alesis LRC (kleine afstandsbediening), die transportbesturingen en de meest gebruikte functies bood. Voor meer uitgebreide controle produceerde Alesis de grotere neef, de BRC (grote afstandsbediening), die veel meer functies bevatte die niet beschikbaar waren op de stand-alone ADAT-machines, zoals het benoemen van nummers, meer locatiepunten en MIDI-tijdcodesynchronisatie.

Oftewel, Het is een digitale bandrecorder met acht sporen die de opname-industrie stormenderhand veroverde toen deze voor het eerst werd uitgebracht in het begin van de jaren negentig. een van de twee formaten die worden gebruikt in modulaire digitale multitrack-bandrecorders. Het maakt gebruik van SVHS videocassette-tape. ADAT staat voor Alesis Digital Audio Tape recorder.

Related Articles

MDM

MDM: Zie modular digital multitrack recorder. Modulaire digitale multitrack. Een digitale recorder die kan worden gebruikt in combinatie met andere machines van vergelijkbaar formaat om een…

DVD

DVD: zie digital versatile disc. Wat is een DVD? Staat voor “Digital Versatile Disc”. Het is een soort optische media die wordt gebruikt voor het opslaan…

Responses