Muziek maken, welke software heb je nodig?

Muziek maken welke software heb je nodig | Blog SkillsUni

Muziek maken op de computer? Dan heb je muzieksoftware nodig. De software waarmee een muziekproducer zijn muziek maakt heet een D.A.W. Dit staat voor Digital Audio Workstation. Wanneer ik alle D.A.W’s zou moeten bespreken dan ben ik nog wel even bezig?

Daarom heb ik het in deze blog over de populairste programma’s waarmee producers muziek maken. De D.A.W waarmee de meeste producers beginnen, is Fruity Loops (FL Studio). Dit is ook de eerste D.A.W die we gaan bespreken in deze blog. Want is muziek maken met FL Studio ook de beste keuze?

Muziek maken met FL Studio

Muziek maken met FL Studio SkillsUni

FL Studio is een product van Image-Line, een softwarefabrikant uit België. FL Studio bestaat al sinds 1998 maar is ondanks haar 20 jarige bestaan niet de oudste D.A.W.

Wel is het één van de weinige D.A.W’s die al zolang bestaat en nog steeds razend populair is. De software wordt gebruikt door onder andere Martin Garrix, Afro Jack, Alan Walker en voorheen ook door Avicii.

Wat FL Studio zo toegankelijk maakt is de kleurrijke interface. Het ziet er visueel erg gelikt uit en daardoor voelen veel nieuwe producers zich erdoor aangetrokken.

De software draaide voorheen alleen op Windows computers maar sinds de komst van FL Studio 20 is het ook voor Mac beschikbaar gemaakt. Als je nog een oudere versie van FL Studio bezit en hem werkbaar wilt maken voor de Mac dan moet je hem “boot-campen”. Omdat ik dit laatste afraad, zal ik hier dan ook niet verder op ingaan.

Ondanks de gelikte visuele vormgeving is FL Studio naar mijn mening verre van gebruiksvriendelijk te noemen. De manier waarop de software is ingedeeld, is namelijk erg onoverzichtelijk.

Wanneer je het programma voor het eerst opent, zie je namelijk iets dat “patterns” genoemd wordt. Dit zijn de kanalen waaraan instrumenten kunnen worden toegevoegd. Maar binnen dit kanaal zijn weer allemaal andere dingen te vinden die niet logisch onderverdeeld zijn.

Muziek maken met FL Studio interface

Daarnaast moet je behoorlijk veel switchen tussen talloze verschillende schermen om voor elkaar te krijgen wat in andere D.A.W’s makkelijker te doen is. Je moet bijvoorbeeld aparte kanalen aanmaken om effecten toe te wijzen.

FL Studio heeft natuurlijk ook pluspunten. Zo is de prijs voor de meest simpele versie (Fruity Edition) maar €101,- wat het zeer aanlokkelijk maakt. Er zijn vier varianten (klik op de afbeeldingen om de prijzen te weergeven):

Muziek maken FL Studio Fruity EditionMuziek maken FL Studio Producer Edition Muziek maken FL Studio Signature editionMuziek maken FL Studio All Plugins Edition

Cubase

Muziek maken met Cubase

Cubase is een D.A.W afkomstig van het Duitse bedrijf Steinberg. De software werd gelanceerd in 1989 en is daarmee dan ook de oudste D.A.W die we in deze blog bespreken. Muziek maken met deze software kon destijds alleen op een Atari computer. Cubase was in 1996 ook de eerste die 32 tracks kon opnemen en afspelen zonder extra hardware.

De revolutionaire manier waarop Steinberg Cubase had vormgegeven, heeft ervoor gezorgd dat ook de professionele studio’s met D.A.W’s gingen werken.

Nadelen die veel producers die met Cubase muziek maken noemen, hebben allemaal te maken met de manier waarop schermen niet aangepast kunnen worden qua grote. Sommige schermen kun je neerzetten waar je wilt en anderen weer niet. Daarnaast wordt ook de “workflow” genoemd als een nadeel van Cubase.

Deze is gedateerd en het lijkt erop dat Cubase te lang heeft lopen teren op een lay-out van vroeger. Zo is het bijvoorbeeld voor iemand die net met deze software begint erg moeilijk om geluiden en VST’s te vinden (in vergelijking met andere D.A.W’s). Dit is een groot nadeel want je wilt gewoon lekker muziek maken!

Muziek maken met Cubase Interface

Dit wil niet zeggen dat Cubase een slechte D.A.W is. Het is niet voor niets dat deze software na al die jaren nog steeds genoemd wordt als één van de marktleiders. Naar mijn eigen mening is het voor de traditionele muzikant geweldige software maar minder geschikt voor producers die zich gewoon bezig willen houden met elektronische muziek maken .

Ook Cubase heeft verschillende varianten (klik op de afbeeldingen om de prijzen te weergeven):

Muziek maken met Cubase ElementsMuziek maken met Cubase Artist Muziek maken met Cubase Pro

Ook hier zit het prijsverschil hem in de hoeveelheid aan geluiden en toegevoegde functies.

Logic Pro

Muziek maken met Logic Pro

Logic Pro is een wat jongere D.A.W waarmee producers muziek maken. De ontwikkelaars van de software waren in de jaren 80 al wel bezig met de voorloper genaamd “Creator” dit werd later “Notator”. Op dat moment had de software nog een “pattern-based” GUI (Graphical User Interface) en daardoor kon de D.A.W het nog niet winnen van Steinberg’s cubase dat al gebruik maakte van de “track-based” GUI waar (behalve fl studio) tegenwoordig alle D.A.W’s mee werken.

In 1993 vertrokken er een aantal personeelsleden om zelf het bedrijf Emagic op te starten. Dit bedrijf ontwikkelde “Notator Logic” en werd in 2002 over genomen door Apple. Deze overname zorgde ervoor dat de software niet langer ontwikkeld zou worden voor Windows met als resultaat een muziekindustrie die op zijn kop stond.

Veel mensen uit de industrie hadden namelijk veel geld geïnvesteerd in de Windows systemen en Notator Logic was bij veel mensen geliefd.

Alleen Mac

Dit brengt ons dan ook terug bij het vraagstuk over wat de beste “gear” is die je nodig hebt. Heb je namelijk besloten om een Windows laptop of desktop PC te kopen, dan is Logic Pro geen mogelijkheid.

De software is niet de duurste in de markt, maar het geld dat je niet in de D.A.W hoeft te stoppen ben je alsnog kwijt aan de hardware die je ervoor dient aan te schaffen (Macbook, IMac of Mac Pro). Lichtere versies zijn niet beschikbaar al wordt “Garage Band” door sommigen wel gezien als een downgrade van Logic Pro.

Logic Pro X is naar mijn mening wel de winnaar als het gaat om de “look and feel”. De GUI heeft de gelikte tint die fl studio ook heeft en is toch gewoon “Track-based”. Helaas is dat niet een reden waardoor er betere muziek uit je D.A.W komt ?.

Muziek maken met Logic Pro Interface

Ga je muziek maken met Logic Pro, dan krijg je er een mooie selectie aan plug-ins bij. Het probleem is alleen wel dat deze plug-ins vervolgens vele malen minder persoonlijke voorkeuren kunnen ondersteunen.

Het principe dat Apple hanteert (what you see is what you get), heeft helaas ook hier zijn uitwerkingen in gehad. In andere D.A.W’s kun je vaak veel meer aanpassingen maken waardoor je net die ene sound krijgt die jouw muziek uniek maakt. Dat maakt muziek maken gewoon net wat leuker!

Ableton

Muziek maken met Ableton Live Logo

Ableton Live is de software die al sinds haar oprichting in 2001 populariteit geniet op beide Windows en Applesystemen. Het bedrijf houdt zich constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.

Die hebben er in 17 jaar tijd dan ook voor gezorgd dat Ableton door velen als de meest complete D.A.W wordt bekeken. Sinds haar eerste release zijn er al 10 nieuwe versies uitgebracht (waarvan de laatste op 6 februari 2018).

Ableton is naast productiesoftware ook voorloper op het gebied van “Live integratie”. Dit betekent dan ook dat de software op zo’n manier geschreven is dat je er complete veranderingen in aan kunt brengen tijdens een liveoptreden zonder dat het publiek hier iets van merkt (mits je weet wat je doet natuurlijk).

Daar waar Logic Pro haar kans gemist heeft met het aanpassend vermogen van plug-ins, is Ableton heer en meester. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoe uitgebreid de software ook maar is, het blijft begrijpelijk. Je raakt dus niet zo makkelijk de weg kwijt als in sommige andere D.A.W’s zoals fl studio.

Muziek maken met Ableton Interface

Ableton is mijn absolute favoriet. Niet alleen vanwege het gemak waarmee je de dikste sounds creëert, maar ook vanwege de populariteit. Ik vind het namelijk geweldig om met andere muzikanten samen te werken. Ableton biedt tijdens zulke sessies zoveel snelheid en gemak!

Daarnaast merk ik de populariteit ook steeds meer toenemen in de professionele muziekindustrie. Van EDM-DJ’s tot rockbands, het begint steeds meer een Ableton wereld te worden naar mijn idee. Dit klinkt misschien alsof ik er verbaasd over ben maar het tegenovergestelde is waar!

Met zoveel mogelijkheden voor beide muziekproducties en de live-integratie plus alle ontwikkelingen die er nog aan komen, is Ableton gewoon de meest complete D.A.W die er is.

Ableton komt in drie verschillende varianten:

Muziek maken met Ableton Live 11 Intro Muziek maken met Ableton Live 11 Standard Muziek maken met Ableton Live 11 Suite

Dit zijn de 4 populairste D.A.W’s op de markt. Er zijn nog veel meer D.A.W’s maar dit zijn naar mijn mening de beste keuzes. Ben je het met mij eens? Of juist helemaal niet? Laat het in de reacties hieronder weten!

Related Articles

DAW

Wat is een DAW? DAW staat voor Digital Audio Workstation. Dit is een type softwareprogramma voor het opnemen, mixen, bewerken en verwerken van digitale audio.…

Responses

Kom gratis bij onze

Producer Community!

Krijg Tips & Tricks, Feedback op je tracks en laat je netwerk groeien!