Synthesizer

Wat is een Synthesizer?

Een synthesizer is een elektronisch instrument waarmee je zelf klanken/geluiden kan maken.  Een synthesizer heeft veel verschillende mogelijkheden om het geluid op een aantal manieren te beïnvloeden. De komst van de synthesizer heeft een grote stempel gedrukt op de muziek van nu. Tegenwoordig worden in veel muziekproducties dan ook gebruik gemaakt van synthesizers. Vandaar dat je vaak ook synthesizers (zowel hardware als software) zal tegenkomen in een studio.
De uitvinding van de synthesizer is een belangrijke revolutie geweest in de muziekindustrie. De synthesizer is een van de meest veelzijdige instrumenten ter wereld vanwege het groot aantal mogelijke klankkleuren dat ermee gemaakt kan worden. Muziekgenres als trance, dance, synthpop, electro, techno, trap, house etc. zouden zonder de uitvinding van de synthesizer nooit ontstaan zijn.
Bekende synthesizermerken zijn Moog, Roland, Korg, Yamaha, etc.
Synthesizer

Verschillende soorten

Sommige merken zijn echt klassiekers en zijn vaak nagebootst als software variant. Er zijn veel verschillende merken maar er zijn ook verschillende vormen van synthese.
Een aantal bekenden zijn:

Subtractieve synthese

Subtractieve synthese is een van de eerste en nog steeds een van de meest gebruikte vormen. Hierbij wordt de klank van een of meerdere oscillators gefilterd. Bij dit filteren worden bepaalde harmonischen (boventonen) van het signaal afgetrokken. Hier komt ook de naam vandaan (“to subtract” is Engels voor aftrekken).
Moog was één van de eerste fabrikanten die subtractieve synthese succesvol begon toe te passen. De overzichtelijk layout en het warme geluid maakte de Minimoog een groot  succes. Deze vorm van synthese is zeer overzichtelijk en makkelijk te begrijpen.

FM synthese

Bij FM synthese worden vaak meerdere oscillatoren gebruikt (bij Yamaha heet dit modulators). Vanwege de meerdere oscillatoren die elkaar onderling beïnvloeden is dit een veel moeilijkere manier om klanken te maken. De eerste synthesizer van Yamaha die deze  techniek had is de DX7.  Kenmerkend was dat er geen draaiknoppen meer waren maar drukknoppen om waardes te kunnen aanpassen in het digitale menu. Hierdoor werden er minder klanken gecreëerd maar meer gebruik gemaakt van de ingebouwde presets. Voor de meeste gebruikers werd FM synthese als moeilijk ervaren.
Gelukkig is de FM synthese de laatste jaren ook veel toegepast in softsynths, de bekendste is de FM8 van Native Instruments. Dit een software versie van de Yamaha DX7 maar dan gebruiksvriendelijker en overzichtelijker. Met deze vorm van synthese krijg je ook weer hele andere geluiden, zoals percussie en metaalachtige klanken.

Wavetable

Een andere vorm van  synthese is Wavetable . Bij deze is een vorm waarbij de klank wordt opgewekt door golfvormen. Deze golfvormen zijn vaak complexer dan de basistoon (saw-, blok-, sinus- , driehoek golf en ruis) die een oscillator produceert. De verschillende golfvormen worden geselecteerd uit een tabel en met elkaar gecombineerd.
Deze techniek combineert vaak ook complexe routing en modulatie mogelijkheden. Vaak wordt er gewisseld tussen de aanwezige golfvormen in de tabel. Kenmerkend is de bewegelijke klank welke ook rijk is aan boventonen.
Een van de bekendste synthesizer die deze techniek succesvol toepassen is de PPG wave. Deze is later ook in software vorm terug gekomen als de Walfdorf PPG Wave. Andere bekende synthesizers die techniek gebruiken zijn o.a. de Kawai K5000 en de Waldorf Microwave II.
 
 
 
 
 

Related Articles

FM Synthese

Wat is FM Synthese? FM synthese is de afkorting van Frequency Modulation. Het is een soort synthese die geluiden elektrisch of digitaal produceert door de origineel gegenereerde geluidsgolf…

Responses