Oscillator

Wat is een Oscillator?

Zonder oscillators maakt je synthesizer geen geluid. Oscillators produceren het originele geluid dat je in je patches kunt horen. Dit is vervolgens door de rest van het signaalpad in de synthesizer heen gevoerd. Oscillatie zelf is de productie van een bepaald type golfvorm, die een ander geluid produceert. Dit is afhankelijk van de vorm van de golfvorm. De golfvorm wordt constant ‘uitgevoerd’, afhankelijk van de snelheid / toonhoogte van de noot – dus als een oscillator op een voldoende lage toonhoogte wordt ingesteld, hoor je uiteindelijk gaten vanwege de lage oscillatiesnelheid (zie LFO hieronder).
Oscillator

Verschillende soorten waveforms

Algemene oscillator-golfvormen zijn:

  • Saw Wave – in de vorm van de tanden op een zaagblad, produceert dit een zeer algemene scherpe bijtoon.
  • Square Wave – ziet eruit als een (bijna) perfect vierkant, produceert een rietend, hol geluid.
  • Pulsgolf – een variatie op het bovenstaande, de pulsgolf is half zo breed als een blokgolf en heeft de unieke mogelijkheid om de breedte gemoduleerd te hebben (‘Pulsbreedtemodulatie’ genaamd).
  • Triangle Wave – niet verrassend in de vorm van een driehoek, dit klinkt ergens tussen een zaaggolf en een sinusgolf in.
  • Sinusgolf – een vloeiende stijgende en dalende vorm (zoals een horizontale ‘S’), dit produceert een milde, zachte toon.
  • Ruis – niet precies een golfvorm, maar een bron van geluid geproduceerd door een bepaalde kleur van ruis.

Om te beginnen, dat is alles wat je moet weten. Om de zaken een beetje op te fleuren, afhankelijk van het aantal oscillators dat een synthesizer heeft (meestal 2 of 3) kan je golfvormen samen mengen! En dat niet alleen, maar je kunt ze ook anders afstemmen. Deze stemming kan in octaven, halve tonen en ook in centen voorkomen – wat een 100ste van een halve toon is, en voegt een wervelend ‘ontstemd’ geluid toe, gecreëerd door meerdere oscillatoren die centen van elkaar zijn verwijderd.

LFO

LFO, of ‘Low Frequency Oscillator’ is een speciaal soort oscillator die oscilleert op een zo lage frequentie dat je het niet kunt horen – tenzij je het doelbewust afstemt op het standaard gehoorbereik. Het is gebruikt om andere delen van de synthesizer te moduleren, zoals de toonhoogte van een oscillator of de frequentie van het filter. LFO’s gebruiken nog steeds standaard golfvormen, net als oscillatoren, maar omdat ze zo langzaam werken, is de variatie in tijd tussen het begin en het einde van de golfvorm duidelijk merkbaar – bijvoorbeeld, met een sinusgolf hoor je de vloeiende stijgende en dalende aard van de golfvorm. Op de juiste manier gebruikt, voegt dit animatie en een bewegende textuur toe aan het geluid in je synthesizer.

 
 
 

Related Articles

FM Synthese

Wat is FM Synthese? FM synthese is de afkorting van Frequency Modulation. Het is een soort synthese die geluiden elektrisch of digitaal produceert door de origineel gegenereerde geluidsgolf…

LFO

Wat is LFO? LFO staat voor Low Frequency Oscillator en is in principe een Oscillator die speciaal bedoeld is voor modulatie en maakt in tegenstelling tot een normale Oscillator zelf geen geluid. Je ziet…

Responses