Waveform

Wat is een waveform?

In feite is een wavevorm slechts een grafiek die amplitude- of niveauveranderingen in de loop van de tijd weergeeft. De amplitude wordt op een bipolaire manier gemeten, met positieve en negatieve waarden; niet te verwarren met niveau, wat de absolute waarde kan zijn van amplitudeveranderingen of een gemiddelde.

Wat dit concept abstract maakt, is dat golfvormen typisch tienduizenden discrete veranderingen bevatten binnen een onvoorstelbaar korte periode. Dit gepropt in een kort blok in een sequencer. Zoals u waarschijnlijk al weet, terwijl u inzoomt op een golfvorm, wordt de contour ervan steeds zichtbaarder.

waveform

 

Synthetische Waveforms

Synthetische golfvormen zijn minder complex dan audio opgenomen vanuit een akoestische of elektrische bron. Dit is, eerlijk gezegd, de schoonheid van hen – ze laten ons toe om vanuit het niets geluiden te creëren zonder onszelf voor te zijn. Immers, elk frequentiegedeelte van een geluid – al dan niet harmonisch – heeft het potentieel om je een pad van onbedoelde, ongerichte ideeën te sturen die meer kwaad dan goed in context doen. Dit zijn de vier basale synthetische golfvormen.

Sine

Eén harmonische, één frequentie. Zo volkomen eenvoudig dat het technisch niet akoestisch of elektrisch kan bestaan. Over het algemeen hebben zelfs de puurst klinkende oscillators en zelfresonerende filters een beetje ruis in hun uitvoer. Y = Asinx beschrijft het wiskundig.

Square

Bevat oneven harmonischen (oneven gehele getalsveelvouden van de grondtoon). Dit betekent dat als de grondfrequentie van een blokgolf 200 Hz is, deze ook 600 Hz (3e harmonische), 1000 Hz (5e harmonische), 1400 Hz (7e harmonische) enzovoorts zal genereren … ..

Triangle

Kortom, Triangle is als een blokgolf omdat het vreemde harmonischen bevat, behalve de harmonische inhoud, heeft een lagere amplitude dan in een blokgolf. Dit betekent dat de harmonischen minder invloed hebben op de algemene vorm van de golf.

Sawtooth

Bevat alle harmonischen. Dit betekent dat dit de meest complexe van de vier basale synthetische golfvormen is – maar nog steeds nergens dichtbij zo complex als echt geluid. Bovendien is de basis van een zaagtand 100 Hz, wat betekent dat het ook 200 Hz, 300 Hz, 400 Hz … .etc bevat. Elke harmonische is iets lager in amplitude in vergelijking met de vorige.

Om af te sluiten, het is belangrijk om te weten dat driehoekige, vierkante en zaagtandvormige golven worden gemaakt van sine waves, net zoals elk geluid in het heelal. In wezen kan men een enigszins nauwkeurige blokgolf synthetiseren door oneven veelvouden van de grondfrequentie toe te voegen aan een sinusgolf. In de onderstaande audio heb ik dat precies gedaan! Luister naar de sinusgolf en vorm deze geleidelijk in een blokgolf terwijl ik in oneven harmonischen veeg. De gesynthetiseerde blokgolf speelt aan het eind afzonderlijk af. Ik heb elke partitie op een ander spoor geïsoleerd en zo een ruwe “spectrum” -analyse van het geluid gemaakt.

 

Related Articles

IM

IM: zie intermodulation distortion. Wat is IM? Intermodulatievervorming is een van de meest interessante metingen van signaalanalysatoren. Vaak afgekort IMD, het is een belangrijke maatstaf voor…

FM Synthese

Wat is FM Synthese? FM synthese is de afkorting van Frequency Modulation. Het is een soort synthese die geluiden elektrisch of digitaal produceert door de origineel gegenereerde geluidsgolf…

Distortion

Wat is Distortion? Muziekproductiesoftware heeft limieten voor hoe hard een audiosignaal kan zijn. Als een audiosignaal deze limieten overschrijdt, vervormt het en produceert een raspend,…

Responses