Distortion

Wat is Distortion?

Muziekproductiesoftware heeft limieten voor hoe hard een audiosignaal kan zijn. Als een audiosignaal deze limieten overschrijdt, vervormt het en produceert een raspend, hard geluid waardoor de meeste mensen naar hun oren grijpen. Dit is Distortion.

Tijdens een teleconferentie is vervorming erg onwelkom omdat we willen dat het geluid zo natuurlijk mogelijk is. In muziek kan vervorming bijvoorbeeld een instrument een bepaald karakter geven, maar bij spraak wordt de duidelijkheid aanzienlijk verslechterd door vervorming.

Om vervorming te voorkomen, is het erg belangrijk om te werken met het mechanische ontwerp van apparaten. Gebruik altijd stevige en stabiele constructies om vervorming te voorkomen. Werken met de elektronica is ook noodzakelijk. Signaal-naar-ruis en dynamische eigenschappen moeten buitengewoon goed zijn, in ieder geval cd-kwaliteit, om überhaupt te kunnen werken.

Ongewenste vervorming heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je mix. Maar het heeft ook veel muzikaal gebruik als het met opzet is gedaan. Het verheldert synths, gitaren, drums en voegt attitude toe aan saaie geluiden .

Producer bezig met ongewenste distortion

Hoewel distortion gedefinieerd is als elke wijziging in de golfvorm van een audiosignaal, is het soort vervorming waar we het meestal over hebben harmonische vervorming, die je in versterker-specificaties als THD of totale harmonische vervorming kunt zien. Harmonische vervorming in versterkers wordt meestal veroorzaakt doordat de versterker meer spanning nodig heeft dan de voeding ervan kan bieden. Het kan ook worden veroorzaakt doordat een deel van het interne circuit (meestal de uitvoertransistors) zijn uitvoercapaciteit overschrijdt. Dus in plaats van de pieken van een audiogolfvorm te reproduceren, worden ze door de versterker afgesneden, vandaar de term ‘clipping’.

distortion

Verschillende types Distortion

Distortion kan optreden bij de opname-, productie- en technische elementen van een nummer. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van hoe ongewenste vervorming kan optreden:

  • Clipping is een vorm van vervorming die meestal optreedt bij het oversturen van een input of output, die ik hieronder uitvoerig zal bespreken.
  • Truncatie Vervorming wordt veroorzaakt door bits te laten vallen tijdens het spelen of door een audiosignaal weer te geven dat een vervormd signaal op een laag niveau kan produceren.

Nu, terug naar clipping. Digitale en analoge vervorming vindt plaats wanneer een audiosignaal de maximale niveau-capaciteit van een systeem overschrijdt, wat in een DAW over het algemeen 0 dBFS is. Wanneer je clipt, verliest je de delen van het signaal boven de 0dBFS-drempelwaarde, waardoor het signaal afgekapt.

Digitale vervorming vindt plaats wanneer een audiosignaal de maximale volumecapaciteit van een DAW overschrijdt, die over het algemeen 0 dB is. Om door te gaan met afspelen, zullen DAW’s de delen van het signaal boven de vervormingsdrempel pletten en de golfvorm afsnijden.

Clipping distortion genereert niet-muzikale harmonischen die geluid kleuren. Terwijl de sinusgolf vervormt, klinkt deze eigenlijk dichter bij een blokgolf.

Harmonische informatie verhoogt de waargenomen luidheid van een signaal. Het piekniveau in een DAW kan op een meter niet veranderen zodra de vervormingsdrempel is geraakt (hoewel de waarden voor overbemonsterde meters), maar het niveau van het nieuwe vervormde signaal zal tijdens het afspelen veranderen en lijkt luider.

Dus, hoe kan dit op een meer creatieve manier in muziek verwerken?

Tape saturation

Toen digitaal geïntroduceerd was als een medium voor muziekproductie, klaagden veel mensen dat het de warmte en het karakter van analoge technologie miste. Tot op zekere hoogte is dit waar. Zoals je wel eens hebt gehoord, kan digitale vervorming hard zijn. Maar wanneer magnetische tape overbelast is door een audiosignaal, produceert het een rijke, harmonisch gedreven vervorming, dit is saturation.

Tegenwoordig kunnen we analoge saturatie reproduceren in onze DAW’s met verschillende plug-ins. Saturation is effectief op vrijwel elk mixelement, maar het is misschien het beste op drums toe te voegen.

Tape voegt duidelijkheid toe en vult de lege ruimte tussen elke hit. Hoewel de drums een moderne sound selectie en plaatsing hebben, “voelen ze” analoog. In je eigen DAW kun je dieptepunten, hoge tonen en harmonischen benadrukken die bij je stijl passen.

Wees voorzichtig bij het toepassen van saturation op hi-hats, cymbals, claves en bells. Deze geluiden zijn al rijk aan hoogfrequente inhoud en worden ruw en scherp met toegevoegde of verbeterde harmonischen.

Oftewel, Muziekproductiesoftware heeft limieten voor hoe hard een audiosignaal kan zijn. Als een audiosignaal deze limieten overschrijdt, vervormt het en produceert een raspend, hard geluid waardoor de meeste mensen naar hun oren grijpen. Dit is Distortion. Om vervorming te voorkomen, is het erg belangrijk om te werken met het mechanische ontwerp van apparaten. Gebruik altijd stevige en stabiele constructies om vervorming te voorkomen.

Related Articles

IM

IM: zie intermodulation distortion. Wat is IM? Intermodulatievervorming is een van de meest interessante metingen van signaalanalysatoren. Vaak afgekort IMD, het is een belangrijke maatstaf voor…

Responses