Clippen (Clipping)

Clippen (clipping):

Hoorbare vervorming die optreedt wanneer het niveau van een signaal de limieten van een bepaald apparaat of circuit overschrijdt.

clipping
Clippen (clipping)

Iedereen heeft wel eens van het woord ‘audio-clipping’ gehoord. Het toont zichzelf vaak als een vermanend rood licht in onze DAW, op onze audio-interface of op onze luidsprekers. Het resultaat hiervan is, bijna altijd, klauteren voor knoppen of faders om het licht te laten verdwijnen.

In de eenvoudigste zin is audio-clipping een vorm van golfvormvervorming. Wanneer een versterker zijn maximale limiet overschrijdt, gaat hij in overdrive. Het overstuurde signaal zorgt ervoor dat de versterker probeert een uitgangsspanning te produceren die zijn vermogen te boven gaat, en dat is wanneer er clipping optreedt.

Als een luidspreker bijvoorbeeld overslaat, kan het fenomeen auditief worden opgevat als vervorming of uitval. Fysiek gezien bestaat er een kans op schade als gevolg van oververhitting als een luidspreker te lang in afgeknipte toestand blijft. Veel luidsprekers hebben echter ingebouwde voorzorgsmaatregelen om clipping te voorkomen, zoals circuits die als begrenzers werken.

Het “soft-clip” -circuit wordt al sinds de jaren ’80 in luidsprekers gebruikt, waardoor het signaal bij de ingangstrap wordt beperkt. Bij aanwezigheid van een ingangssignaal dat bijvoorbeeld 10 dB hoger is dan het opgegeven maximum van de luidspreker, wordt het soft clipping circuit geactiveerd om het signaal te beperken en clipping te voorkomen.

luidspreker clippen

Hoe erg is digitaal clippen

Waarschijnlijk is clippen niet zoveel als het lijkt. Simpelweg omdat een signaal 0 dBFS heeft bereikt of overschreden in onze DAW, betekent niet echt dat het vervormt. Het is het beste om daarvoor op uw oren te vertrouwen en de rode meter te beschouwen als een vriendelijke waarschuwing in plaats van als een indicator van iets dat gevaarlijk is voor onze opname. Dit is natuurlijk met betrekking tot onze kanaalfaders. Als de masterfader constant rood oplicht, kan dit een probleem worden bij het mixen.

Een beetje rood hier en daar doet nooit iemand pijn. Als jouw luidsprekers af en toe flitsen terwijl ze reageren op pieken in het gereproduceerde materiaal, beschouw dit dan niet als een teken dat de interne componenten zichzelf vernietigen! Als het rode lampje vast blijft zitten en zware vervorming hoorbaar is, is het verstandig om je ingangssignaal te beperken om oververhitting van je luidspreker te voorkomen. Gelukkig hebben de meeste luidsprekers ingebouwde veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat deze gevallen zich ooit voordoen. Vaak is het ergste scenario dat een luidspreker zichzelf afsluit voordat hij ooit de kans krijgt om oververhit te raken en zichzelf te beschadigen.

Evenzo, geen paniek als jouw DAW-kanaalfaders van tijd tot tijd knippen! Als je tevreden bent met een algehele mix, maar een element piekt op bepaalde plaatsen, oordeel dan eerst met je oren. Is het signaal hoorbaar vervormd? Als het antwoord “nee” is, heb dan niet het gevoel dat je de faders naar beneden moet trekken of plug-in parameters moet wijzigen om hier en daar een piek te vermijden.

sound engineer aan het clippen
 

Over het algemeen is clipping gemakkelijk te voorkomen en zeker niet de vloek van een luidspreker of DAW. Gebruik je oren en vertrouw op je oordeel. Je weet het zeker wanneer het materiaal te veel knipt, in welk geval kleine aanpassingen het probleem kunnen oplossen.

oftewel, clipping is een hoorbare vervorming die optreedt wanneer het niveau van een signaal de limieten van een bepaald apparaat of circuit overschrijdt. In de eenvoudigste zin is audio-clipping een vorm van golfvormvervorming. Wanneer een versterker zijn maximale limiet overschrijdt, gaat hij in overdrive. Over het algemeen is clipping gemakkelijk te voorkomen en zeker niet de vloek van een luidspreker of DAW. Gebruik je oren en vertrouw op je oordeel. Je weet het zeker wanneer het materiaal te veel knipt, in welk geval kleine aanpassingen het probleem kunnen oplossen.

Related Articles

Distortion

Wat is Distortion? Muziekproductiesoftware heeft limieten voor hoe hard een audiosignaal kan zijn. Als een audiosignaal deze limieten overschrijdt, vervormt het en produceert een raspend,…

Responses