LFO

Wat is LFO?

LFO staat voor Low Frequency Oscillator en is in principe een Oscillator die speciaal bedoeld is voor modulatie en maakt in tegenstelling tot een normale Oscillator zelf geen geluid. Je ziet het bijna op elke analoge en softwaresynthesizer.
lfo

Werking van een LFO

Een LFO wordt dus gebruikt om een bepaalde parameter/knop op een synthesizer of effect te beïnvloeden. Je kunt stellen dat deze tool bijna onmisbaar is voor het maken van interessante synth sounds. Je kent ze wel, die synth leads en pads die enorm complex klinken.

Verschillende parameters

1. Rate

Lage frequenties zijn gedefinieerd als ergens onder de hoorbare audiosnelheid van 20 Hz. In de praktijk worden LFO-snelheden meestal ingesteld op 10 Hz of lager. Een algemene instelling voor vibrato, dat in wezen een LFO is die toonhoogte moduleert, is ongeveer 6 Hz. Hogere instellingen zijn handig voor glinstering en speciale effecten, afhankelijk van wat er wordt gemoduleerd.
Rates kunnen vaak worden gesynchroniseerd met een verdeling van de tel en dus op basis van het tempo van de sessie. Typische nomenclatuur voor divisies zijn onder meer:

  • 1/8 – 8e noot
  • 1 / 8t – achtste triool
  • 1 / 8d – gestippelde achtste noot
  • 1/16 – 16e noot
  • 1 / 16t – triool met zestiende noot
  • 1 / 16d – gestippelde 16e noot etc.

Divisies kunnen zo klein zijn als een 1/64 noot en tot 32 balken voor lange structurele overgangen. De rates kunnen ook vrij zijn, met een regeling voor cycli per seconde (Hz), onafhankelijk van het tempo.

2. Wavesforms

LFO zijn periodieke golfvormen die worden herhaald op basis van hun snelheid. Typische golfvormen zijn: Sinus, Triangle, Saw en Square.
LFO-secties bevatten vaak willekeurige generatoren die niet periodiek zijn, zoals Sample en Hold (S & H), Sample en Hold Interpolated (smoothed), Jitter (beperkte beperkte willekeurige beweging), verschillende ruisaroma’s of zijketeningangen die een externe audio mogelijk maken invoer om als modulatiebron te fungeren. In sommige synths kunnen periodieke golfvormen op interessante manieren worden veranderd, gewijzigd of gecombineerd om hybride vormen te creëren.

3. Intensiteit

De impact van een deze tool is meestal beheersbaar door een parameter met de naam Intensiteit of Bedrag. Hierdoor kan de LFO een overdreven of subtiele invloed hebben op basis van uw behoeften. Sommige LFO-secties hebben ook een ingebouwde envelopfunctie waarmee je het begin (vertraging) of de vervaltijd van het effect van de LFO kunt regelen. Als bijvoorbeeld een lange vertragingstijd is ingesteld, heeft de LFO geen effect aan het begin van de noot, maar kan deze geleidelijk vervaagd zijn wanneer de noot is aangehouden.
Andere parameters die het effect van deze tool kunnen beïnvloeden, kunnen velocity, mod wheel of andere MIDI-controllers zijn. In Logic Pro kunnen deze worden ingesteld met behulp van de Via-instellingen, maar elke toepassing heeft zijn eigen benaming.

4. Polyphonic en Monophonic

Soms is er keuze om een polyfonische of monofone versie van deze tool te gebruiken. Met een polyfone instelling gebruikt elke nieuwe gespeelde noot een speciale LFO, zodat het mogelijk zou zijn om meerdere tegelijk te laten spelen. Met een monofone instelling gebruiken alle gespeelde noten dezelfde LFO.
De context bepaalt wat het meest geschikt is in jouw situatie.

5. Target

Ten slotte stuurt de Target-instelling het signaalpad naar de te moduleren parameter. Het is vaak mogelijk om dezelfde tool te gebruiken om meerdere parameters te moduleren. In de sectie Modulatie-routering van de ES2 van Logic Pro hieronder afgebeeld (ook te vinden in de EXS24-sampler), kun je maximaal 10 individuele bronnen en doelen toewijzen, elk met afzonderlijke besturingselementen voor intensiteit en via besturing.

 
 
 
 
 

Related Articles

FM Synthese

Wat is FM Synthese? FM synthese is de afkorting van Frequency Modulation. Het is een soort synthese die geluiden elektrisch of digitaal produceert door de origineel gegenereerde geluidsgolf…

Pitch Shifter

pitch shifter: Een signaalprocessor die de toonhoogte van een signaal varieert. Hoe werkt pitch shifter? Hoewel toonhoogteveranderingen duidelijk mogelijk zijn op gestemde instrumenten, is toonhoogteverschuiving…

Arpeggiator

Wat is een Arpeggiator? Synthesizers zitten vol met functies die ongelooflijk moeilijke namen hebben. Oscillators, ringmodulators, modulatie-envelopes, de lijst gaat maar door. In de meeste gevallen zijn…

Responses