Pitch Shifter

pitch shifter:

Een signaalprocessor die de toonhoogte van een signaal varieert.

Afbeeldingsresultaat voor pitch shifter
pitch shifter

Hoe werkt pitch shifter?

Hoewel toonhoogteveranderingen duidelijk mogelijk zijn op gestemde instrumenten, is toonhoogteverschuiving een puur elektrische gebeurtenis waarbij een audiosignaal wordt gemanipuleerd om hoger of lager in toonhoogte te klinken.

De eenvoudigste manier om toonhoogteverschuiving te bereiken, is door audio te versnellen of te vertragen. Deze toonhoogteverschuiving is een bijproduct van tijdverschuiving en wordt vaak “toonhoogteregeling” genoemd.

Dit kan worden gedaan door een audiobestand op een andere snelheid af te spelen dan het werd opgenomen. We zouden bijvoorbeeld de samplefrequentie van een digitaal audiowerkstation kunnen veranderen van de samplefrequentie waarin de audio is opgenomen. Een ander voorbeeld is het aanpassen van de motorsnelheid van een bandrecorder per band.

Merk op dat tijdrekken het proces is van het veranderen van de snelheid / duur van een audiosignaal zonder de toonhoogte te veranderen en dat toonhoogte schaling het proces is van het veranderen van de toonhoogte zonder de snelheid te veranderen. Dit is echter niet hoe pitch-shifter-pedalen werken. Pitch-shifting pedalen moeten in realtime werken.

Pitch shifting werkt, zoals de naam al doet vermoeden, door de toonhoogte van het ingangssignaal te veranderen en een signaal met een andere muzieknoot uit te voeren. Het doet dit via elektrische middelen, waardoor objectiviteit wordt toegevoegd aan de waargenomen aard van muzikale toonhoogte. Pitch-shifters kunnen monofoon of polyfoon zijn.

Monofone pedalen kunnen slechts één noot tegelijk beïnvloeden en raken gemakkelijk overbelast als er extra frequentie-informatie in het ingangssignaal is opgenomen. Polyfone pedalen kunnen onderscheid maken tussen noten in een bepaald signaal (tussen grondfrequenties van bepaalde noten en harmonischen van andere noten) en kunnen meer dan één noot tegelijk beïnvloeden, waardoor akkoorden in toonhoogte kunnen worden verschoven.

Sommige pitch shifters voeren alleen het verschoven / beïnvloede signaal uit. Anderen kunnen een mix van het in toonhoogte verschoven en directe signaal uitvoeren, waardoor harmonisatie met de inputnoten mogelijk is. Sommige andere pedalen kunnen meerdere kopieën van het ingangssignaal produceren en deze kopieën op een andere manier in toonhoogte verschuiven.

 

Oftewel, Een pitch shifter is een signaalprocessor die de toonhoogte van een signaal varieert.

Related Articles

FM Synthese

Wat is FM Synthese? FM synthese is de afkorting van Frequency Modulation. Het is een soort synthese die geluiden elektrisch of digitaal produceert door de origineel gegenereerde geluidsgolf…

Chorus

Wat is Chorus? Chorus-effect treedt op als verschillende individuele geluiden met een vergelijkbare toonhoogte en timbre op hetzelfde moment spelen. Dit fenomeen doet zich over…

Expander

Expander: Een versterker waarbij het uitgangssignaal dynamisch is Expander Expanders vergroten het verschil in luidheid tussen zachtere en luidere delen van audio, waardoor zachte geluiden…

Responses