Tempo

Wat is Tempo?

Tempo is de snelheid waarmee een muziekstuk wordt gespeeld. Er zijn drie primaire manieren waarop dit wordt gecommuniceerd: BPM, Italiaanse terminologie en moderne taal.
tempo

BPM

Deze methode omvat het toewijzen van een numerieke waarde aan een tempo. “Beats per minute” (of BPM) spreekt voor zich: het geeft het aantal beats in één minuut aan. Een snelheid genoteerd als 60 BPM zou bijvoorbeeld betekenen dat een tel precies één keer per seconde klinkt. Een 120 BPM zou twee keer zo snel zijn, met twee beats per seconde.
Qua muzieknotatie komt een beat bijna altijd overeen met de maatsoort van het stuk.
BPM is de meest precieze manier om snel tempo of langzaam tempo aan te geven. Het wordt gebruikt in toepassingen waarbij de duur van de muziek volledig nauwkeurig moet zijn, zoals het scoren van films. Het wordt ook gebruikt om metronomen in te stellen die worden gebruikt op professionele opnamen van het hoogste niveau. Sommige mensen gebruiken de term ‘metronoommarkering’ om beats per minute te beschrijven.

Wat is de terminologie van de Italiaanse muziek?

Sommige Italiaanse tempo’s worden meer gebruikt dan andere (met name populair zijn largo, andante, allegro en presto), maar klassieke muzikanten zijn doorgaans bekend met ten minste een dozijn Italiaanse tempo-aanduidingen. (Merk op dat oude partituren en liturgische teksten ook tempo-instructies in het Latijn kunnen bevatten.)

Wat is “normale” muzikale taal?

Jazz- en rockmuzikanten hebben de neiging om het Italiaanse tempo lexicon niet te gebruiken. Integendeel, ze gebruiken termen uit informeel Engels, zoals ‘snel’, ‘langzaam’, ‘lui’, ‘ontspannen’ en ‘gematigd’. In deze ensembles kan een drummer het tempo bepalen door op haar stokken te klikken, of op een band lid mag een solo-inleiding spelen die het aantal bpm voor de andere spelers vaststelt.

Hoe wordt tempo gebruikt in muziek?

Tempo is een sleutelelement van een muzikale uitvoering. Binnen een muziekstuk kan de snelheid net zo belangrijk zijn als melodie, harmonie, ritme, songteksten en dynamiek. Klassieke dirigenten gebruiken verschillende tempo’s om de weergave van hun orkest van een klassiek stuk van uitleveringen door andere ensembles te onderscheiden. De meeste componisten, helemaal van Mozart tot Pierre Boulez, bieden echter genoeg snelheid-instructies in hun partituren. En als het gaat om een film-onderstrepingsteken, zijn bepaalde tempo’s essentieel bij het instellen van bepaalde stemmingen.
Een bijzonder opmerkelijk tempo is het ‘hartslagtempo’, wat een muzikale snelheid is die ruwweg overeenkomt met de pulserende hartslag van een menselijk hart. Hoewel de hartslag van persoon tot persoon varieert, vallen de meeste in het bereik van 120 tot 130 BPM. Analyse heeft aangetoond dat binnen dit tempobereik een onevenredig aantal hit singles is geschreven.

Basis tempo’s qua genres

Het tempo in de muziekproductie is erg belangrijk en omdat de bpm het belangrijkste is om naar langzame of snelle muziek te luisteren, is het tempo erg belangrijk bij het produceren van verschillende genresoorten. Het bpm van de dansmuziek zou bijvoorbeeld tussen de 131 bpm (Beats Per Minute) liggen, terwijl het bpm van de productie van hiphopmuziek ergens tussen de 90 bpm zou liggen. Hier zijn de meest logische en meest gebruikte rates in de muziekindustrie op dit moment voor verschillende genres:
Rock  – 72, 75, 76, 80, 87, 90, 92, 95
Hip Hop   – 76, 80, 82, 85, 87, 90, 92, 95
Dance   – 122, 125, 127, 131, 137, 140, 145
Dubstep  – 138, 140, 143, 145
Trance  – 128, 132, 134, 136, 138, 135, 140
R & B  – 72, 75, 78, 80, 87, 90, 94, 95, 97, 110

https://www.youtube.com/watch?v=ZvdaA_tQotM
 

 
 
 

Related Articles

LFO

Wat is LFO? LFO staat voor Low Frequency Oscillator en is in principe een Oscillator die speciaal bedoeld is voor modulatie en maakt in tegenstelling tot een normale Oscillator zelf geen geluid. Je ziet…

Responses