Arpeggiator

Wat is een Arpeggiator?

Synthesizers zitten vol met functies die ongelooflijk moeilijke namen hebben. Oscillators, ringmodulators, modulatie-envelopes, de lijst gaat maar door. In de meeste gevallen zijn deze functies veel eenvoudiger dan dat ze misschien klinken. Maar hier behandelen we de arpeggiator.
Arpeggiator

Verschillende modes

Welke soort arpeggiator je ook kiest, je zult merken dat ze allemaal hetzelfde DNA delen. De modes die arpeggiators gebruiken, zijn meestal vrij gelijk. Dus als je er een leert gebruiken, kun je ze in het algemeen allemaal gebruiken. Een arpeggiator werkt door de noten die je op het toetsenbord speelt (of in de pianoroll te programmeren) te spelen en ze om te zetten in een geordend, gesyncopeerd patroon. Dus als je toetsenbordvaardigheden niet goed zijn, is dit echt perfect. De sleutel tot het opstellen van je arpeggiator is begrijpen hoe het gaat om het construeren van zijn patronen. Als je een akkoord met drie noten speelt in een arpeggiator, moet je instellen in welke volgorde deze noten terug moeten spelen. Dit is vaak de modus genoemd en er zijn er soms een paar om uit te kiezen.
Je zal vaak dingen zien als ‘up’, ‘up and down’,’down’ and even ‘random’.  Deze verschillende modes veranderen heel simpel de volgorde waarin je ingevoerde noten worden weergegeven. Deze volgorde verandert een groot verschil voor de gemaakte patronen, dus probeer ze allemaal. Op de meeste apparaten zullen ook andere opties beschikbaar zijn, zoals nootlengte, snelheid / timing etc. Elke arpeggiator zal verschillen, maar ze zijn eenvoudig te begrijpen.

Op zichzelf staande apparaten

Nu de verschillende soorten arpeggiators die je waarschijnlijk in een aantal daw’s zal vinden. Het standalone-apparaat is waarschijnlijk de meest flexibele en krachtigste. Reason’s RPG-8 is hier een uitstekend voorbeeld.
De RPG-8 heeft alle parameters die je nodig zou kunnen hebben om verbluffende arpeggio’s te maken. Zoals met andere stand-alone apparaten hoewel dit fysiek verbonden moet zijn met het instrument dat u gebruikt. Reason gebruikt hiervoor een virtueel CV / Gate-systeem, maar voor andere toepassingen moeten vergelijkbare apparaten mogelijk geladen zijn als inserts.

Build-in arpeggiators

Sommige van de makkelijkste arpeggiators die je kunt gebruiken, zijn eigenlijk geïntegreerd in de interface van een instrument. Er zijn minder verbindingen te maken en meestal is de syncopatie strakker en reageert deze sneller. Er zijn nogal wat synths die arpeggiators van dit type bevatten, hoewel ze variëren in complexiteit die je zou moeten vinden, ze zijn allemaal erg bruikbaar. Een paar voorbeelden van synths met geïntegreerde arpeggiators zijn de Korg Polysix, Arturia Jupiter 8V en het Novation V-Station. Er zijn er letterlijk honderden meer, dus zorg ervoor dat je dubbel controleert of jouw favoriete plug-ins deze functie gebruiken.

Midi plug-ins

Eindelijk is er nog een soort arpeggiator, de MIDI plug-in. Deze plug-ins worden vaak gebundeld met DAW’s en kunnen direct op een MIDI-track worden geladen en jouw MIDI rechtstreeks bewerken. Dit is een alternatieve route omdat de arpeggio op bestaande MIDI-parts kan worden toegepast. Dus akkoorden uit eerdere projecten kunnen gemakkelijk behandeld worden met de arpeggio-behandeling, een geweldige truc voor het remixen of creëren van alternatieve delen.

 

Related Articles

DAW

Wat is een DAW? DAW staat voor Digital Audio Workstation. Dit is een type softwareprogramma voor het opnemen, mixen, bewerken en verwerken van digitale audio.…

LFO

Wat is LFO? LFO staat voor Low Frequency Oscillator en is in principe een Oscillator die speciaal bedoeld is voor modulatie en maakt in tegenstelling tot een normale Oscillator zelf geen geluid. Je ziet…

Responses